: Çevresel Gürültü II

DR.ÖĞR.ÜYESİ SERHAT DURMAZ

Müzik Teknolojisi

Bu dersin amacı;
Çevresel gürültü standartları, ölçme, hesaplama, akustik istatistik ve değerlendirme yöntemleri ile alanda ölçme tekniklerine, elde edilen verileri analiz ederek bakanlıkça tanımlanmış resmi formatlar dahilinde raporlamaya, mezuniyet sonrası için Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi kapsamında sektörel uygulamalar çerçevesinde gereken donanıma, standartlara ve teknik analiz yetkinliğini kazandırmaktır.

1   İlgili standartlara göre emisyonu ( ses gücü düzeyini) ölçme ve hesaplayabilme,
2   Emisyonu (çevresel gürültü düzeyini) ölçme ve hesaplayabilme,
3   Karayolu ve/veya Demiryolu ve/veya Havayolu ulaşımı için ölçme ve hesap yapabilme,
4   Ölçme ve hesap sonuçlarına göre haritalama ve raporlama tekniklerini sorunsuzca uygulayabilme,
5   İlgili standartlara ve yönetmeliklere hakim olma.

MTS 3003 - Çevresel Gürültü I

1 İlgili standartlar, yönetmelik ve yönergeler
2 Ölçüm cihazının sahip olması gereken teknik özellikler ve ölçülecek parametreler İlgili standartlar ve örnek cihazlar
3 Ölçüm esasları: Referans zaman aralıkları ve ölçüm süreleri, ölçmede dikkat edilecek hususlar Açık alan, yapı içi, yapı dışı
4 Ölçüm sırasında toplanacak veriler, tutanaklar, ölçümlerin doğrulanması
5 Bina içi ölçme-uygulama
6 Bina içi ölçme-uygulama
7 Uygulama sonuçlarına göre hesaplama çalışmaları Her öğrenci için Proje konusu verilecek. (13. Hafta teslim)
8 Arasınav
9 Açık alan çevresel gürültü ölçme uygulamaları
10 Açık alan çevresel gürültü ölçme uygulamaları
11 Rapor formatları ve raporlama teknikleri
12 Ölçme sonuçları ile hesaplama, analiz, çizelge ve istatistikler
13 Ölçme sonuçları ile rapor yazma Proje teslim için son gün
14 Proje değerlendirme

Yönetmelik:
Çevre ve Orman Bakanlığı; Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği (2002/49/EC); Resmi Gazete, Sayı:26809, 7 Mart 2008, Cuma
Standartlar:
1. TS ISO 8297: Akustik Çoklu Gürültü Kaynağına Sahip Sanayi Tesislerinde Çevredeki Ses Basınç Seviyelerinin Değerlendirilmesi için Ses Güç Seviyelerinin Tayini MühendislikMetodu
2. TS EN ISO 3744: Akustik Gürültü Kaynaklarının Ses Gücü Seviyelerinin Ses Basıncı Kullanılarak Tayini Bir Yansıtma Düzlemi Boyunca, Esas Olarak Serbest Bir Alan İçindeUygulanan Mühendislik Metodu
3. TS EN ISO 3746: Akustik ses Basıncı Kullanarak, Gürültü Kaynaklarının Ses Güç Seviyelerinin Tayini Bir Yansıtma Düzlemi Boyunca Çevreleyici Ölçme Yüzeyi Kullanılarak Yapılan Gözlem (Survey) Metodu
4. TS ISO 9613-2: Akustik Sesin Dışarıda Yayılırken Azalması Bölüm2: Genel Hesaplama Yöntemi
5. TS EN 12354-4: Binaların Akustiği Binaların Akustik Performansının Elemanların Performansından Hesaplanması Bölüm4: İçerideki Sesin Dışarıya İletimi

Ders öncesi, konu için ilgili yönetmelikler doğrultusunda ön araştırma, konu anlatımı ve çevresel uygulamalar üzerine örneklemeler, temel kavram, hesap ve değerlendirme bilgilerinin ardından alanda ölçme uygulamaları ve elde edilen verilerin yönetmeliklerde belirtilen formatlar dahilinde yazılı biçimde etüt edilmesi.

1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Sunum
3 DKL DerseKatılım
4 FN Final
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + FN * 0.50
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Derslere aktif katılım, gün içindeki etkinlikler, grup etkinliklerindeki performanslar, raporlamaya yönelik alan çalışmalarındaki etkin katılımlar o öğrencinin Yoklama Sınavı /Quiz havuzunu oluşturur ve dönem sonu notunda hesaplanır. Her ders ve her öğrenci için günlük başarı notları alınır. Bu notlar dönem sonunda başarı eğrisi oluşturacak biçimde düzenlenerek değerlendirmeye alınır.

Arasınav ve final sınavları 100 üzerinden değerlendirmeye alınır, hangi sorunun hangi nota karşılık geldiği soru kağıdında açıkça belirtilir. Her öğrenci en az bir kez ölçme-değerlendirme-raporlama ödevi (proje) yapmakla yükümlüdür (Büyük projeler için iki kişilik gruplar oluşturulabilir). Proje için dört haftalık hazırlanma süresi verilir; bu süre sonunda teslim edilmeyen çalışma başarısız sayılır; değerlendirme yüzdesi sıfır alınır.

Derse devam, aktif katılım, problem çözme, grup rolleri, uygulamalara aktif katılım ve neticeleri değerlendirme becerileri ile tüm bunların dışa dönük/aktif biçimde yerine getirilmesi temel koşullardır. Derse 10 dakikadan sonra gelen öğrenci sınıfa alınmaz ve o derste yok sayılır. Ders 2+1=3 saat şeklinde ve aynı gün içinde yapılır. Her öğrenci alanda yapılacak ölçme uygulamalarının tamamına fiilen katılmakla yükümlüdür; ölçmelerde devamsızlık yapmak, not değerlendirme aşamasında %50 lik proje katkısını ortadan kaldırır, %0 değerine indirir.

serhat.durmaz@deu.edu.tr

yoktur

Ders anlatımı 13 2 26
Uygulama (Atölye çalışması, Laboratuvar vb.) 13 1 13