: Stüdyo Yazılımları II

Müzik Teknolojisi

ALP VAROL

Müzik Teknolojisi

Ses kayıt stüdyoları ev stüdyolarında endüstri standardı olan ProTools yazılımının, yazılıma ait kısayolların ve kullanım ipuçlarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.

1   ProTools yazılımının fonksiyonlarını endüstrinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek hızda ve düzeyde kullanabilmesi,
2   ProTools yazılımını ve yazılımın fonksiyonlarını müzik kayıdı, görüntü üzerine ses kayıdı, müzik editleme, aranje vb. sektörde karşılaşılan farklı uygulamalar ile ilişkilendirebilmesi,
3   ProTools a ait kısayolları ve yazılımı diğerlerinden farklı kılan özellikleri kavrayabilmesi,
4   ProTools yazılımı bünyesinde yer alan edit ve mix e yönelik eklentileri (Beat Detective, Elastic Audio, Plug-inler vb.) yaratıcı, verimli ve prodüksiyona katkı sağlayacak bir şekilde kullanabilmesi,
5   ProTools yazılımı ile yaratıcı ses kayıt ve editing uygulamaları gerçekleştirecek becerileri geliştirebilmesi

MTA 2057 - Stüdyo Yazılımları I

1 ProTools yazılımının tanıtımı ve sektördeki yeri
2 ProTools da Proje yaratma, Proje Klasör ve Dosya Yapısı, Temel program ayarları
3 Edit Penceresi ve Kontrolleri (Edit Penceresi Bileşenleri, Edit Modeları, Timeline ve Cetveller)
4 Editing, Edit Penceresi, Mix Penceresi ve Kontrolleri (Zoom Kontrolleri, Edit Araçları, Transport Kontrolleri)
5 ProTools Kanal Türleri, Region Mantığı, Region, Track ve Group Pencereleri
6 ProTools Kanal Türleri ile alternatif uygulamalar
7 Command Key Focus Mode ve uygulamaları
8 Vize
9 ProTools Audiosuite ve RTAS plug-inleri, Uygulamaları
10 Beat Detective ve Uygulamaları
11 Elastic Audio ve Uygulamaları
12 ProTools ile Yaratıcı Editing Uygulamaları
13 ProTools Uygulaması I
14 ProTools Uygulaması II

Ders ProTools yazılımı üzerinde her hafta yeni özellikler ve konular ele alınacak şekilde işlenir. Ders anlatımı sırasında stüdyo bilgisayarının monitor çıkışlarından birisi çoklanarak barkovizyon aracılığı ile perdeye yansıtılır ve öğrencilerin yazılım üzerinde yapılan işlemleri takip etmeleri ve varsa kendi bilgisayar ve ProTools yazılımları üzerinde uygulamaları sağlanır. Her hafta bir önceki hafta ele alınan özellikler zemin olacak şekilde yeni özellikler, ipuçları ve kısayollar öğretilir. Sözlü anlatımdan sonra her öğrenci ile bireysel uygulamalar yapılır. Derslerden sonra o günün konularına ilişkin araştırma ve uygulama ödevleri verilir.

1 VZ Vize
2 ODV Quiz/Ödev
3 FN Final
4 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + FN * 0.60
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.10 + BUT * 0.60

Öğrencilerin yazılıma ait derste anlatılan tüm özellikleri öğrenmiş ve uygulayabiliyor olması beklenir.
Dersler haricinde verilen ödevler değerlendirmede etkilidir.
Yazılı ödevler WORD formatında, ödev yazım ve imla kuralları gözetilerek hazırlanması gerekmektedir. Word belgeleri Ogrenci Nosu Ogrenci Adı Soyadi Ödev Başlığı.docx olacak şekilde isimlendirilecektir.
Uygulamalı ödevler ise hazırlanan örnek ProTools proje klasörleri üzerinden değerlendirilir. Proje Klasörleri Ogrenci Adi Soyadi Ödev Başlığı.ptf olarak isimlendirilecektir.
Arasınav ve Final sınavı ProTools yazılımında uygulamalı olarak yapılacaktır.
Öğrenciye sınav zamanına kadar işlenen konular ve uygulamalar ile ilgili uygulama soruları yöneltilecek ve öğrencinin bu uygulamaları gerçekleştirmesi istenecektir.

Ödevleri dönem sonu notunda etkilidir ve dersin ilerleyişi açısından çok önemlidir.
Sınavlarda öğrencilerin dönem içerisinde edindikleri bilgileri hızlı ve etkili bir şekilde uygulayabilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunlar ve olası çözümleri arasındaki ilişkileri kurabilmeleri, sorulan sorulara doğru cevaplar verebilmeleri ve teorik bilgiler ile uygulamalar arasındaki ilişkileri doğru yansıtabilmeleri gözetilerek 100 üzerinden not verilir.
ProTools sistemi kısayollar ile çalışılan bir sistem olduğundan kısayolların doğru ve yerinde kullanımı değerlendirmede doğrudan etkilidir.

Dersin başlama saatinden sonra gelenler bir defa verilecek araya kadar derse alınmaz. Ara sonrası gelenler yarım ders katılımı olarak değerlendirmeye alınır. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır.
Ödevlerin ödev yazım ve imla kurallarına uygunluğu değerlendirme üzerinde doğrudan etkilidir.
Kaynakçası belirtilmeden hazırlanmış ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır. Kaynak olarak sadece internet ortamı kullanılamaz.
Her türlü intihal girişimi disiplin suçu olarak kabul edilir ve intihal yapılarak hazırlanan ödevler değerlendirilmez.

Uygulama 13 2 26
Tasarım Projesi 10 1 10

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18