: Çevresel Gürültü I

DR.ÖĞR.ÜYESİ SERHAT DURMAZ

Müzik Teknolojisi

Bu dersin amacı;
Çevresel gürültü standartları, ölçme, hesaplama, akustik istatistik ve değerlendirme yöntemleri ile alanda ölçme tekniklerine, elde edilen verileri analiz ederek bakanlıkça tanımlanmış resmi formatlar dahilinde raporlamaya, mezuniyet sonrası için Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi kapsamında sektörel uygulamalar çerçevesinde gereken donanıma, standartlara ve teknik analiz yetkinliğini kazanmaktır.

1   Temel gürültü parametreleri ve hesaplamalarını öğrenme,
2   Ölçümleme yöntemlerinin kavranarak alanda gürültü ölçümü yapabilme,
3   İlgili standartlara göre emisyonu ( ses gücü düzeyini) hesaplayabilme,
4   İmisyonu ( çevresel gürültü düzeyini) hesaplayabilme,
5   Karayolu, Demiryolu ve Havayolu ulaşımı için gerekli analiz yöntemlerini kavrayıp uygulama
6   Haritalama ve Raporlama tekniklerini sorunsuzca gerçekleştirebilme

1 Akustik ile ilgili genel bilgiler, ses gücü birimleri Sesin fiziksel özellikleri ve temel ses parametreleri
2 Sesin yayılımı ve ilgili parametreler Lgündüz,Lakşam,Lgece,Lgag vb.
3 Temel dB hesaplamaları toplama, çıkartma, ortalama, zamansal istatistik alma vb.
4 Gürültünün spektral bileşenleri, band filtreleri ve ağırlıklı ölçme filtreleri. 1/1, 1/3 oktav güç değerleri ve dB hesaplamaları. A,C ve Z filtreleri ve kullanım alanları.
5 Gürültü türleri, kaynakları ve etkileri
6 Arasınav
7 Titreşim ile ilgili temel bilgiler, titreşim kaynakları ve özellikleri, titreşimin insan üzerindeki etkileri Mekanik titreşimler
8 Titreşim ölçümleri, ekipmanlar ve kalibrasyon teknikleri Titreşim ölçerlere genel bakış
9 Gürültü önlemleri, temel kontrol tedbirleri ve yöntemleri
10 Çevresel gürültünün tanımı Endüstri, Ulaşım, Eğlence, İş yeri vb.
11 Gürültü ölçümleri ve ölçme yöntemleri
12 Yapı içi, dışı ve açık alan ölçme esasları
13 Meteorolojik etkenler, mesafeye bağlı çevresel düzeltme katsayıları ve kullanımları
14 Ölçüm doğrulamaları, tablolar, istatistik değerler, grafik ve çıktılar

Kitaplar:
1. Serhat Durmaz, Temel Bina Akustiği, Cinius, İstanbul, 2020
2. Demirkale, Sevtap Yılmaz (2007). Çevre ve Yapı Akustiği: Mimarlar ve Mühendisler için El Kitabı; İstanbul: Birsen Yayınevi.
3. Kurra, Selma. (2009). Çevre Gürültüsü ve Yönetimi, Cilt I-III, İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları.
4. Özgüven, H.Nevzat. (2008). Gürültü Kontrolü: Endüstriyel ve Çevresel Gürültü, 2. Basım, İstanbul: Türk Akustik Derneği Yayınları,
5. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği, Resmi Gazete Sayı : 27601, 4 Haziran 2010
6. Çevresel Gürültü Ölçüm ve Değerlendirme Kılavuzu, Çevre ve Orman Bakanlığı, Ankara 2011

Ders öncesi, konu için ilgili yönetmelikler doğrultusunda ön araştırma, konu anlatımı ve çevresel uygulamalar üzerine örneklemeler, temel kavram, hesap ve değerlendirme bilgilerinin ardından alanda ölçme uygulamaları ve elde edilen verilerin yönetmeliklerde belirtilen formatlar dahilinde yazılı biçimde etüt edilmesi.

1 VZ Vize
2 ASM AraştırmaSunum
3 DKL DerseKatılım
4 FN Final
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.20 + ASM * 0.20 + DKL * 0.10 + FN * 0.50
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.20 + ASM * 0.20 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Derslere aktif katılım, gün içindeki etkinlikler, grup etkinliklerindeki performanslar, raporlamaya yönelik alan çalışmalarındaki etkin katılımlar o öğrencinin Yoklama Sınavı /Quiz havuzunu oluşturur ve dönem sonu notunda hesaplanır. Her ders ve her öğrenci için günlük başarı notları alınır. Bu notlar dönem sonunda başarı eğrisi oluşturacak biçimde düzenlenerek değerlendirmeye alınır.

Arasınav ve final sınavları 100 üzerinden değerlendirmeye alınır, hangi sorunun hangi nota karşılık geldiği soru kağıdında açıkça belirtilir. Her öğrenci dönem içinde en az bir kez sunuma dayalı yapmakla yükümlüdür. Ödev ve sunumlar için iki hafta hazırlanma süresi verilir; bu süre sonunda teslim edilmeyen çalışma başarısız sayılır; değerlendirme yüzdesi de sıfır alınır.

Derse devam, aktif katılım, problem çözme, grup rolleri, uygulamalara aktif katılım ve neticeleri değerlendirme becerileri ile tüm bunların dışa dönük/aktif biçimde yerine getirilmesi temel koşullardır. Derse 10 dakikadan sonra gelen öğrenci sınıfa alınmaz ve o derste yok sayılır. Ders 2+1=3 saat şeklinde ve aynı gün içinde yapılır.

serhat.durmaz@deu.edu.tr

yoktur

Ders anlatımı 13 2 26
Uygulama (Atölye çalışması, Laboratuvar vb.) 13 1 13