: Fransız Melodie Repertuvarı 2

Opera

PROF. PINAR UÇMAN KARAÇALI

Opera

Bu dersin amacı öğrencileri, Fransız bestecileri Hector Berlioz, Charles Gounod, Viardot-Garcia, Cesar Frank, Georges Bizet, Emmanuel Chabrier, Henri Duparc, Ernest Chausson, Gabriel Faure, Claude Debussy, Erik Satie, Albert Roussel, Reynaldo Hahn, Maurice Ravel, Jacques Ibert, Darius Milhaud, Francis Poulenc ve Jacquest Leguerney nin ses için yazmış olduğu geniş melodie repertuvarı ile tanıştırmak ve bu repertuvarı içerik, yorum ve stil açısından tanıtmaktır.

1   1 Fransızca bir melodie duyduklarında bestecisini, dönemi ve parçayı tanıma becerisini kazandırır.
2   2 Fransız repertuvarının stil ve yorum açısından inceliklerini öğrenebilir.
3   3 Baudelaire, Paul Verlaine, Victor Hugo, Sully Prudhomme gibi önemli Fransız şairlerin şiirleri üzerine bestelenmiş bu liedler sayesinde dönemin şairleri ve onların eserleri hakkında da bilgi sahibi olur.
4   4 Kendi söyleyecekleri parçaları seçebilecekleri geniş bir repertuvar öğrenir.
5   5 Lied repertuvarında uzmanlaşmak ve konser sanatçısı olmak isteyen şan öğrencileri için faydalı olur

1 1 Debussy, Arieetes Oublies, Fetes Galantes
2 2 Debussy Fetes Galantes 2, Chansons de Bilitis
3 3 Debussy Ballades de François Villon, Noel des Enfants, F. Liszt (Oh quand je dors)
4 4 Erik Satie (Ludions, La statue de bronze, Dapheneo, Le Chapelier, La diva de l Empire )
5 5 Albert Roussel (Le jardin mouille, Reponse d une epouse sage, Le Bachelier de Salamanque, Sarabande, Coeur en peril, Jazz dans la nuit)
6 6 Reynaldo Hahn (Si mes vers avaient des ailes, Lheure exquise, D une prison, A Chloris)
7 7 Maurice Ravel (Sainte, Chanson Populaires, Histoires naturelles
8 8 Ravel Sur l herbe, Cinq melodies populaires grecques, Don quichotte a Dulcinee
9 9 Ravel Sheherazade, Vocalise on forme de habanera, Deux melodies hebraiques
10 10 Jacques Ibert (Chansons de Don Quichotte)
11 11 Darius Milhaud (Six chants populaires Hebraiques Les Soirees de Petrograd, Six chansons de theatre, Chansos de Ronsard
12 12 Francis Poulenc (Le Bestiaire, Tel jour, telle nuit, Fiançailles pour rire, Bleuet,
13 13 Poulenc, Banalites, C, La Fraicheur et le feu, Jacques Leguerney (La caverne d Echo, La nuit, Come away death, Ma duce jouvence est pasee, A son page, Epipalinodie, Le carnaval
14 14 Ara sınav

Ana kaynak: A Guide to Style&Literature Carol Kimball
Yardımcı kaynaklar: Ders notları, ses ve video kayıtları.
Diğer ders materyalleri: İşlenecek eserlere ait nota kitapları.

Eserleri işlenen besteci ve eserleri hakkında tarihsel, eserlerin içeriği ve yorum biçimleri hakkında genel bilgi verildikten sonra öğrencilerin bu parçaları dinlemesi ve bulunan notalardan takip etmesi sağlanacaktır.

1 AS Kanaat/Arasınav
2 BNS YarıyılNotu AS

Sınav için bütün dönem işlenen eserler içerisinde en önemli ve ünlü olanları seçilecek ve sınavından sorumlu oldukları eserlerin işitsel kaydı öğrencilere verilecektir. Sınavda önceden öğrenciye verilmiş olan işitsel kayıtlar içerisinden seçilen eserlerin bir kısmı dinletilecek ve öğrencinin bu parçanın bestecisini, parçanın adını, sınıfta anlatılan ders notları doğrultusunda parçanın içeriğini (parçanın konusu, hangi ses sınıfı için yazıldığı, orkestral mi piyano şan için mi yazıldığı, bir şarkı dizisine ait olup olmadığı, şairi, varsa armoni ve form açısından belirgin özellikleri vb.) tanımlayıp yazması istenecektir.Her soru 10 puan değerinde olacaktır. Parçanın bestecisini ve parçanın adını tanıyabilme 5 puan, parça içeriği hakkında bilgi 5 puan değerinde olacaktır.

pinar.karacali@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15