: Yeni Müzik Teknikleri 2

Yüksek Lisans/Lisans

PROF. EBRU GÜNER CANBEY

Kompozisyon

Yeni Müzik Tekniklerine ilişkin temel kavramları ve başlıca eserleri tanımlayabilme becerisi kazandırmak.

1   Yeni Müzik Tekniklerine ilişkin temel kavramları tanımlayabilir,
2   Yaylı, Üflemeli ve Vurmalı çalgılara ilişkin özel etkiler hakkında kuramsal bilgileri yazılı ve sözlü olarak açıklayabilir,
3   Yeni Müzik Teknikleri ile yazılmış başlıca eserleri bestecileri ile ilişkilendirebilir,
4   Yeni Müzik Repertuarında yer alan müzik eserleri hakkında yazılı ve sözlü yorum yapabilir,
5   Yeni Müzik Tekniklerini kullanarak herhangi bir çalgı ve/veya çalgı grubu için bir müzik eseri yaratabilir.

1 Müzikte Minimalizm Minimal Müzik Bestecileri ve Eserleri
2 Müzikte Serializm Serial Müzik Bestecileri ve Eserleri
3 Yaylı Çalgılarda Özel Etkileme Teknikleri Yaylı Çalgılar özel etkileme bakımından ele alınarak incelenecektir.
4 Yaylı Çalgı Eserlerinde Yeni Müzik Teknikleri Yaylı Çalgıların yer aldığı yeni müzik eserleri nota yazısı ve kompozisyon teknikleri bakımından ele alınarak incelenecektir.
5 Eser Dinleme (Yaylı Çalgılar) Seçilmiş Yaylı Çalgı Eserleri dinlenecektir.
6 Üflemeli Çalgılarda Özel Etkileme Teknikleri Üflemeli Çalgı eserleri, özel etkileme bakımından ele alınarak incelenecektir.
7 Yeni Müzikte Üflemeli Çalgılar Üflemeli Çalgılar Açısından Yeni Müzik Teknikleri
8 Üflemeli Çalgı Eserlerinde Yeni Müzik Teknikleri Üflemeli Çalgıların yer aldığı yeni müzik eserleri nota yazısı ve kompozisyon teknikleri bakımından ele alınarak incelenecektir.
9 Eser Dinleme (Üflemeli Çalgılar) Üflemeli Çalgıların Yer aldığı Seçilmiş Eserler dinlenecektir.
10 Yeni Müzikte Vurmalı Çalgılar Vurmalı Çalgılar Açısından Yeni Müzik Teknikleri
11 Vurmalı Çalgı Eserlerinde Yeni Müzik Teknikleri Vurmalı Çalgıların yer aldığı yeni müzik eserleri nota yazısı ve kompozisyon teknikleri bakımından ele alınarak incelenecektir.
12 Partisyon İnceleme
13 Dönem Ödevi Sunumu
14 Ara Sınav
15 Final Sınavı

Wennerstrom, H. Mary. 1969, Anthology Of Twentieth-Century Music, Prentice-Hall, A.B.D.

Ders anlatımı, Yeni Müzik Tekniklerine ilişkin temel kavram ve başlıca eserlerin öğretim elemanı tarafından aktarılmasının ardından belirlenen eserler hakkında öğrencilerin partitür üzerinde yapacakları yazılı ve sözlü uygulamalar yolu ile yapılır.

1 AS Arasinav
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS FinalSonuBasariNotu AS * 0.30 +ODV * 0.30+FN*0.40
5 BUT Bütünleme
6 BBN BütünlemeSonuBasariNotu AS * 0.30 +ODV * 0.30+BUT*0.40

Sınavlar:
Dönem boyunca iki yazılı ve sözlü sınav gerçekleştirilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %70 ini yazılı sınavlardan elde edecektir. Öğrenciler, soruları her sınav sırasında öğretim elemanı tarafından dağıtılacak kâğıtlar üzerine cevaplayacaklardır. Sorular, sınıfta işlenen konuları, ödev olarak verilen konuları içerecektir.

Dönem Ödevi:
Öğrencilere kendilerine bildirilecek tarihe kadar hazırlayıp teslim edecekleri bir kompozisyon ödevi verilecektir. Öğrenciler başarı puanlarının %30 unu bu kompozisyondan elde edecektir. Öğrencinin gerçekleştireceği ödev yeni müzik tekniklerini içerecek ve kullanılan tekniklerin açıklanmasının yer alacağı rapor biçiminde olacaktır. Ödevler, rapor halinde nota yazım programı ve Microsoft Word kullanılarak, yazım kurallarına uygun biçimde yazılacak, basılı olarak bir kopyası da öğretim üyesine teslim edilecektir.

ebru.guner@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15