DERS ADI

: Popüler Müzik Tarihi: 1960'lardan Günümüze

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MZK 1008 Popüler Müzik Tarihi: 1960'lardan Günümüze SEÇMELİ 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Müzik Bilimleri Bölümü

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ.DR. AYKUT BARIŞ ÇEREZCİOĞLU

Dersi Alan Birimler

Grafik
Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi
Aksesuar Tasarımı
Sinema ve Televizyon
Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi
Müzik Bilimleri
Film Tasarım ve Yönetmenliği
Film Tasarımı ve Yönetmenliği
Grafik Resimleme ve Baskı
Müzik Teknolojisi
Çizgi Film ve Animasyon
Tekstil Tasarımı
Müzikoloji
Tekstil
Film Tasarım ve Yazarlık
Grafik Tasarımı
Moda Giyim Tasarımı
Film Tasarımı ve Yazarlığı
Grafik Sanatlar

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere 1960'ların sonundan günümüze kadar görünürlük kazanan popüler müzik pratiklerinin kültürel, biçemsel ve teknik özelliklerini ana hatlarıyla tanıtmak, bu pratiklere ilişkin tarihsel bilgileri edindirmektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1960'ların başından günümüze kadar (2012) görünürlük kazanan popüler müzik pratiklerinin kültürel, biçemsel ve teknik özelliklerini ana hatlarıyla tanımlayabilmesi,
2   Belirtilen yıllar arasında belirginleşen popüler müzik tür, alt tür ve üsluplarının müziksel özelliklerini tanımlayabilmesi; bunların tınısal düzeyde birbirlerinden farklılıklarını tespit edebilmesi, aralarındaki tınısal alış verişleri tanımlayabilmesi,
3   Popüler müzik pratiklerinin kültürel, biçemsel ve teknik özelliklerinin günümüz popüler müzik pratiklerindeki yansımalarını tespit edebilmesi,
4   Popüler müzik özelinde, müzik pratiklerinin yerel ve küresel dinamiklerini saptayabilmesi,
5   Popüler müzik türlerinin her biri için değişkenlik gösteren müziksel kavramları tanımlayabilmesi,
6   Belirli bir popüler müzik pratiği özelinde, müzikle ilişkili bir araştırmayı, ilgili literatürü kullanarak yapabilmesi

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş: 1970'lerin ilk yarısında Amerika da politik ve toplumsal atmosfer, Vietnam Savaşı ve bunların Rock müziğe etkileri (Hard Rock merkezli) 1970'lerin sonu itibariyle Amerika'da politik atmosfer, Vietnam savaşı ve savaş karşıtı hareket, Hard Rock ta politik söylem ve Rock müzisyenlerinin politik tavırla ilişkilenmesi.
2 Belgesel: "NTV Pop Çağı" 1. Bölüm Belgesel: "NTV Rock Müziğin Yedi Hali"
3 1970'lerin ilk yarısında Soft Rock türü ve Şarkıcı/Şarkı Yazarı (Singer/Song Writer) akımı.
4 1975 Amerika ekonomik krizi ve Arena Rock; müzikte görselleşme. Krizin popüler müzik pazarına etkileri ve Arena Rock çerçevesinde Rock konserlerinde değişim ve Rock Star olgusu.
5 Reggae ve küresel etkileri. Yerel bir üslubun küresel dolaşıma geçmesi, Rastafaryan hareketi, müziksel yansımaları.
6 1970'lerin ikinci yarısı: Punk. Tarihçe, 1970'ler İngilteresinde genel görünüm, Punk'ın müziksel özellikleri; fanzin, bağımsız plak üretimi, izlerkitle-müzisyen mesafesinin ortadan kalkması, yaratıcılık figürünün öne çıkması gibi Punk'la görünürlük kazanan müzik dışı pratikler ve günümüze kadarki süreçte görülen Punk üslupları.
7 1970'lerin ikinci yarısı: Funk (yapı ve icra) ve Disko Funk'ın öncüleri, ritmik yapıda değişim. Disko; tarihçe, öncü gruplar, müziksel özellikler, oturtum ve çalgılama, işitsel örneklerle anlatılır.
8 Heavy Metal ve Extreme Metal: tarihçe, yapısal özellikler, NWOBHM, Extreme Metal ve alt tür/üslupları 1970'lerin sonunda Hard Rock'ta değişim. Black Sebbath ve diğer öncüler ile Heavy Metal: tınısal unsurlar, tını dışı unsurlar, Glam metal dönemi, New wave of British Heavy Metal ve Heavy Metal'de parçalanma süreci, Extreme Metal; Extreme türler işitsel örneklerle anlatılır.
9 Müzik Videosu, müziğin görselleşmesi ve 1980'lerde görülen pop müzik akımları.
10 1990'lara giriş ve Alternatif Rock (Seattle Sound) Alternatif Rock terimi, Seattle Rock scene: Seattle'da müzik yaşamı, yerel radyolar ve üniversite radyolarının yerel gruba destekleri, "Seattle Soundu" (işitsel özellikler), Seattle Rock üslubunda müziksel unsurlar (armonik yapı, elektro gitar tonlaması- grunge tonu-, davul ve bas icrası, vokal ve sözel yapı) işitsel örneklerle anlatılır.
11 Deneysel Rock (Experimental Rock) kategorisi, Deneysel Rock üslupları ve Indie Rock Deneysel Rock kategorisinin neleri kapsadığı (Art Rock ve Kraut Rock gibi türlere göndermeler yaparak) ele alınır ve Deneysel Rock kategorisi altında yer alan üsluplar (Post Rock, Math Rock, Noise Rock ve Space Rock), işitsel örneklerle anlatılır.
12 ARASINAV
13 Club Kültürü ve Dans müziği (müziksel yapı, jargon, teknoloji kullanımı ve Club müziğinde alt tür ve üsluplar) Club kültürü müziksel müzik dışı unsurlarıyla birlikte ele alımır ve DJ, sample, turntable gibi club türüne ilişkin terimler ele alınır. Club müziğin alt türleri (house, tekno, trance, chill out, drum and bass) işitsel örneklerle anlatılır.
14 Hip-Hop kültürü ve R&B-Hip-Hop kategorisi. Hip- Hop kültürünün bileşenleri (breakdance, grafitti, rap müzik), Rap müzik; müziksel yapı, jargon, teknoloji kullanımı ve Rap müzikte alt tür ve üsluplar (old-school rap, gangsta rap, jerkin, hyphy), 2000 li yıllarda belirginleşen R&B- Hip Hop kategorisi; müziksel unsurlar.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak:
"Popüler Müzik Tarihi I" başlıklı ders notu.
Yardımcı kaynaklar:
Hatch, David, Millward, Stephen (1993), Blues'dan Rock'a Pop Müziğin Analitik Tarihi, (Çev: Eyüp S. İblağ), İstanbul, Korsan Yayınları.
Wicke, Peter (2006). Mozart'tan Madonna'ya Popüler Müziğin Bir Kültür Tarihi, (çev: Serpil Dalaman), İstanbul, Yapı Kredi Yayınları.
Lull, James (2000). Popüer Müzik ve İletişim, (çev: Turgut İblağ), İstanbul, Çiviyazıları.
McGregor (2000). Pop Kültür Oluyor, (çev: Gürol Özferendeci), İstanbul, Çiviyazıları.
Oakley, Giles (2004). Blues Tarihi Şeytanın Müziği, (çev: Aydemir Özügül), İstanbul, Ayrıntı yayınları.

Diğer ders materyalleri:
Popüler Müzik türleri, alt türleri ve üsluplarına ilişkin işitsel örnekler, NTV "Pop Çağı" Belgeseli, NTV "Rock Müziğin Yedi Hali" Belgeseli ve çeşitli konser videoları.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Dersler:
Ders anlatımı, ele alınan biçemin müziksel özelliklerinin tanımlanması, işitsel örneklerle pekiştirilmesi, armonik özelliklerinin belirlenmesi gibi doğrudan müziğe ilişkin anlatımın yanı sıra, bunu destekleyecek tarihsel perspektife ilişkin malumatların da aktarılmasıyla yapılır.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev/Sunum
3 DKL DerseKatılım
4 FN Final
5 BSN Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + FN * 0.40
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + DKL * 0.10 + BUT * 0.40


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Sınavlar:
Dönem boyunca iki yazılı sınav gerçekleştirilecek ve bir öğrenci toplam başarı puanının %70'ini yazılı sınavlardan elde edecektir. Her sınav dönem boyunca sınıfta işlenen konuları ve bu konular çerçevesinde dinlemesi yapılmış olan işitsel örnekleri içerecektir. Sınavlar öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.

Dönem Ödevi:
Öğrenci, kendi seçtiği bir Popüler Müzik pratiği (türü/alt türü/üslubu) üzerine, bu pratiğin tarihsel gelişimi, tınısal unsurları ve tını dışı pratiklerini de kapsayacak bir ödev hazırlar.
Derse Katılım:
Öğrencinin katılımından elde edilecek puan, (a) derse katılım/devam durumuna, (b) öğrencinin ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (c) öğrencinin olumlu bir öğrenim ortamının yaratılmasına katkısına bağlı olacaktır.

Değerlendirme Kriteri

Sınavlar ve Dönem Ödevi:
Sınavlar ve Dönem Ödevi öğrencilerin, öğrenme çıktılarında tanımlanan yeterliklere ulaşıp ulaşmadıklarını ölçmeyi hedefler.

Derse Katılım:
Öğrencinin katılımından elde edilecek puan, (a) derse katılım/devam durumuna, (b) öğrencinin ders sırasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (c) öğrencinin olumlu bir öğrenim ortamının yaratılmasına katkısına bağlı olacaktır.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve eylemi disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Derse katılmamış olmak dönem ödevinin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazaret olarak değerlendirilmeyecektir.
4. Belirlenen zamanda teslim edilmeyen ödevler değerlendirmeye alınmayacaktır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

aykut.cerezcioglu@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 5 5
Ödev Hazırlama 1 15 15
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 80

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1
ÖK.2
ÖK.3
ÖK.4
ÖK.5
ÖK.6