: Proje Uygulama II

DR.ÖĞR.ÜYESİ BORGA KANTÜRK

Resim
Resim Bölümü

Bu süreç; ağırlıklı olarak renkli resmi kendine sorun olarak alır. Ve bir ifade aracı olarak rengin, bir alt yapı olarak tuval yüzeyinin ve boya resminin olanaklarını tartışmaya açar; Çeşitli konu önerilerine dair kompozisyonlar üzerinden sürüş ve biçim denemeleriyle, öğrencinin kullanımına sunar.

1   Bağımsız bir ifade aracı olarak rengin fiziksel, fizyonomik, psikolojik etkileri üzerine değerlendirilmesi
2   Tuval resminde altyapı hazırlığı olarak şase ve astar seçenekleri ve bu teknik süreçlerin anlatımı ve uygulaması yapılacaktır.
3   Tuval resminde ve boya renkleriyle imge üretiminde biçimlendirmeye dair sorunların çeşitli konular üzerinden deneyimlenmesi.
4   Biçimlendirmeye dair deneylerle resimsel bir dilin oluşumu süreci teşvik edilecektir.
5   Konunun çağdaş sanat yapıtlarıyla örneklenerek tartışılması.

1 Rengin fiziksel, fizyonomik ve psikolojik boyutlarına dair Powerpoint sunumla anlatımı. Işık renkleri, pigment renkleri, cromatik ve a-cromatik renkler, Additive ve Subtractiv karışımlar, Renk Çemberi Üzerinde Ana renkler, ikincil renkler
2 Pigment renklerinin, Tür (Hue), Doygunluk (saturation), Açık-koyu / Ton (Valör) gibi üç boyutunun da tartışıldığı renk küresi üzerinden anlatımı
3 Renk kontraslıkları; Renk türlerinin kendi aralarında ki kontraslıkları, Açık-Koyu, Sıcak-Soğuk, Tamamlayıcı (Komplimenter), eşzamanlı (Simultane), Öznitelik ve Ağırlık Alanı kontraslıkları
4 Yapıt örneklerini de içeren görsel sunum üzerinden konunun değerlendirilmesi
5 Uygulama: Çeşitli konular üzerinden siyah beyaz ve gri skala içinde guvaş teknikle çalışmalar
6 Uygulama: Çeşitli konular üzerinden siyah beyaz ve gri skala içinde guvaş teknikle çalışmalar
7 Uygulama: Çeşitli konular üzerinden siyah beyaz ve gri skala içinde guvaş teknikle çalışmalar
8 Uygulama: Çeşitli konular üzerinden siyah beyaz ve gri skala içinde guvaş teknikle çalışmalar
9 Uygulama: Renk çemberi üzerinde ki sıcak ya da soğuk renk alternatiflerinin kullanılarak oluşturulacak kompozisyon. Kağıt üzerine guvaş teknikle natürmort çalışması.
10 Uygulama: Renk çemberi üzerinde ki sıcak ya da soğuk renk alternatiflerinin kullanılarak oluşturulacak kompozisyon. Kağıt üzerine guvaş teknikle natürmort çalışması.
11 Uygulama: Tuval hazırlığının teknik süreci, gerekli materyalin tanıtımı, astar seçenekleri
12 Uygulama: Renkli Çalışma; rengin bir diğer renkle, siyah ve beyazla karışımıyla oluşan tonlar üzerinden çalışma; renkle formu üretme. Tuval üzerine yağlıboya natürmort çalışması.
13 Uygulama: Renkli Çalışma; rengin bir diğer renkle, siyah ve beyazla karışımıyla oluşan tonlar üzerinden çalışma; renkle formu üretme. Tuval üzerine yağlıboya natürmort çalışması.
14 Sergi ve sunum
15 Değerlendirme

1. Frank, Dan, Bohemler , Sel Yayıncılık, Ocak 2009
2. Bernard, Emile, Cezanne Üzerine Anılar , İmge Kitabevi, Mayıs 1997
3. Gauguin, Paul, Mahrem Günlük , İthaki Yayınları, İstanbul,2001
4. Teber, Serol, Picasso , de Yayınları, ekim 1985
5. Dali, Salvador, Bir Dahinin Güncesi , Büyülüdağ Yayınları, 2. Basım, Ekim 1991
6. Klee, Paul, Modern Sanat Üzerine Altıkırkbeş Yayınları, Nisan 1995
7. Balthus / Vircondelet, Alain, Anılar , Koçbank Yayınları, 1. Basım, İstanbul, Aralık 2001

Öğrenci işleri konusunda `yüz yüze ya da karşılıklı görüşmelerle sürdürülebilir bir diyaloğun yolunu açmak. Böylece üretilen çalışmalarda ki kişisel boyutun açığa çıkmasına yardımcı olmak. Yapıt örnekleri sunarak, okuma önerileri ve film/video izleme yoluyla konuların pekiştirilmesini sağlamak.

1 DJD Dönem sonu çalışma/Jüri değerlendirme
2 BSN Başarı Notu DJD * 1

Ortaya konan sanatsal problemi çözmeye dair öğrencinin ısrarlı ve inançlı bir tavır ve üretim süreci ortaya koyup koymadığı
Üretilen çalışmalarda ki sanatçı kimliğini açığa çıkaran, belli bir biçim dilinin oluşmasına dair tutarlı sürecin ipuçlarını taşıyıp taşımadığı sorusu.. Çalışmaların nicelik ve nitelik açısından doyurucu olup olmadığı.

Uygulama 15 2 30
Yılsonu Değerlendirme Sınavı 1 2 2