: Tipografi IV

Grafik Tasarımı
Grafik Sanatlar Bölümü
Grafik Sanatlar

Öğrencinin bir yazı karakteri oluşturmada uygulanabilecek en basit modüler yapıdan, bilgisayar ortamında gerçekleştirilmesine kadar olan prosesi öğrenmesi dersin öncelikli amaçlarındandır. Bu doğrultuda öğrencilerin yazı karakteri tasarımcılarını ve yazı karakteri üreten ve satan kurumları öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Dersin hedefiyse bir yazı karakterini dijital ortamda gerçekleştirebilmek ve basılı mecralarda tanıtabilmektir.

1   Bir yazı karakteri tasarlamak, üretmek ve pazarlayabilmek için gerekli olan bilgiye sahip olabilmesi ve pratikte kullanabilmesi
2   Günümüz çağdaş yazı karakteri tasarımcılarını ve tasarladıkları karakterleri takip edebilmesi
3   Yazı karakterini gerçekleştirebilecek yazılım bilgisine sahip olması ve kullanabilmesi
4   Tasarımlarını zamanında bitirebilmesi ve beklenmedik ve yaratıcı bir şekilde sunabilmesi

1 Tanışma ve dersin işleyişiyle ilgili bilgi. Yazı Tasarımcıları ve "Foundry"ler üzerinden Bir yazı karakteri nasıl oluşur ve pazarlanır. Karakter tasarımları üzerinden örneklerle anlatım. Modüler font, Buluntu Font, Metin fontu nedir Örnekler üzerinden anlatım. Modüler font, Buluntu Font ve Metin fontuyla ilgili örneklerin toplanması.
2 Proje I: Font Tasarımı. Öğrencilerin getirdikleri yazı karakterleri üzerinden tartışma ve uygulama projesinin öğrenci tarafından geliştirilmesi.
3 Eskiz çalışması ve kritik.
4 Eskiz çalışması ve kritik.
5 Seçilen eskizlerin bilgisayara aktarılması.
6 Çalışmaların bilgisayarda fonta dönüştürülme çalışmaları. İkinci projeye giriş ve seminer konusu
7 Çalışmaların bilgisayarda fonta dönüştürülme çalışmaları.
8 Tasarımların çalışan bir yazı karakteri olarak sonlandırılması. Sunum, kritik ve jüri.
9 Proje II: Specimen Kitapçığı Tasarımı. Tasarlanan fontu tanıtan, örneklendiren kitapçık tasarımı.
10 Eskiz çalışması ve kritik.
11 Eskiz çalışması ve kritik.
12 Tasarımların sonlandırılması. Sunum, kritik ve jüri.
13 Proje III: Afiş Tasarımı. Tasarlanan fontu tanıtan, örneklendiren afiş tasarımı.
14 Tasarımların sonlandırılması. Sunum, kritik ve jüri.

CRAIG, J. (2006). Designing with Type: The Essential Guide to Typography, Watson-Guptill. CRAIG; J. (1990).
Basic typography: a design manual, New York: Watson-Guptill Publications.
SAMARA, T. (2006). Typography Workbook: A Real-World Guide to Using Type in Graphic Design, Rockport Publishers.
CARTER, R., Day, B., Meggs, P. Typographic Design: Form and Communication BECER,
E. (2007), Modern Sanat ve Yeni Tipografi, Ankara: Dost Kitabevi Yayınları
JUBERT, R., LUPTON, E. and LEMOİNE, S., Typography and Graphic Design: From Antiquity to the Present, Flammarion
AMBROS, G. and HARRİS, P., Typo: The Fundamentals of Typography, AVA Publishing
Typography: The Arrangement, Style and Appearance of Type and Typefaces
SARIKAVAK, N. K., Tipografinin Temelleri, Doruk
SARIKAVAK, N. K., Sayısal Tipografi: Batı da ve Ülkemizde Sayısal Harf/Font Tasarımcıları, Başkent Üniversitesi Yayınları

Projelerle desteklenmiş uygulamalar; stüdyo ortamında seminerler ve tasarım çalışmaları.

1 PR Proje
2 DKL DerseKat./Performans
3 DJD DönemSonuJüriDeğ.
4 BSN Başarı Notu PR * 0.50 + DKL * 0.30 + DJD * 0.20