: Brakiterapi

Medikal Fizik Yüksek Lisans

ÖĞR.GÖR.DR. NEZAHAT OLACAK

Medikal Fizik Yüksek Lisans

Bu dersin amacı öğrencilerin; brakiterapi cihazlarının ve kaynaklarının temel özelliklerini kavrayabilmesi, implantasyon tekniklerini tasarlayabilmesi,hastaya uygun planlama tekniklerini seçip doz ve tedavi süresini hesaplayabilmesi ve kalite kontrol testlerini uygulayabilmesini sağlamaktır.

1   Brakiterapi planlama programlarını kavrayabilme
2   Brakiterapi ile ilgili teknolojik gelişmeleri takip edebilme
3   Brakiterapi ile ilgili alanlarda araştırma ve geliştirme yapabilme
4   Brakiterapi ile ilgili alınması gereken önlemler konusunda karar verebilme
5   Brakiterapi uygulamalarında radyasyon güvenliği konusunda temel

1 Brakiterapi, tarihi gelişimi ve özellikleri
2 Kullanılan radyoaktif kaynakların fiziksel özellikleri, yarı-hayat, spesifik aktivite, ortalama enerji, kaynak dizaynı.
3 Aplikatör çeşitleri
4 Yüksek (HDR), orta (MDR) ve düşük (LDR) doz hızlı tedavi cihazları
5 Radyonüklidin aktivitesi, radyumun eşdeğer kütlesi, havadaki bir noktadaki ışınlama hızı, havada bir referans noktadaki air-kerma hızı, total referans air-kerma.
6 Kalıcı implantasyon, geçici implantasyon (yüzeyel, interstisyel, intrakaviter, intraluminal)
7 İntrakaviter brakiterapide kullanılan aplikatörler ve uygulama teknikleri (Paris, Stockholm, Manchester, Houston), referans doz noktaları, izodoz dağılımları ve doz volüm histogramları, ICRU 38 protokolü.
8 Ara sınav
9 İnterstisyel brakiterapide kullanılan aplikatörler ve uygulama teknikleri (Manchester, Quimby, Paris), referans doz noktaları, izodoz dağılımları ve doz volüm histogramları.
10 İntralüminal brakiterapide kullanılan aplikatörler ve uygulama tekniği, izodoz dağılımları ve doz volüm histogramları, ICRU 58 protokolü
11 Kaynak / aplikatör lokalizasyon teknikleri
12 Gros tümör volümü, klinik hedef volüm, planlanan volüm, tedavi volümü, ışınlanan volüm, yüksek doz volümü, risk altındaki organlar.
13 Doz protokolleri, doz ve tedavi süresi, izodoz dağılımları, doz volüm histogramları, optimizasyon
14 Kalite kontrol (donanım testleri, cihaz fonksiyonları, kaynak ve aplikatör kontrolleri, tedavi planlama sistemlerinin kontrolü, radyasyon güvenliği, dozimetri) ve Brakiterapi kaynağının kalibrasyonu

Khan FM. The physics of radiation therapy , Second, Third and Fourth Edition. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia, 1994, 2003, 2009.
Edward C. Halperin, Carlos A. Perez, Luther W. Brady Principles and
Practice of Radiation Oncology Third, Fourth and Fifth Edition. 1997, 2003, 2008.
ICRU Report 38. Dose and Volume Specification for Reporting İntracavitary Therapy in Gynecology . Bethesda, Maryland, USA. International Commission on Radiation Units and Measurements. 1985
ICRU Report 58. Dose Volume Specification for Reporting İnterstitial Therapy . Bethesta, 1997.
AAPM Recommendation of AAPM Task Group 32: Specification of Brachytherapy Source Strength . Report 21. Task Group 32 of the American Association of Physicists in Medicine. New York, American Institute of Physics, 1987.

1 VZ Ara Sınav
2 FN Final