: GÜNCEL SANAT I

Heykel Sanatta Yeterlik

DOÇ. SEVGİ AVCI

Heykel Sanatta Yeterlik

60 Sonrası Çağdaş sanat olaylarını ve anlayışları tarif etmek ve tartışmak.
Bu derste:1960 Sonrası sanat eğilimleri (Yeni Gerçekçilik, Minimal Sanat, Happening, Op-Art, Arazi Sanatı, Performans, Video Sanatı) sanatçılar ve eserler üzerinden anlatılacaktır.

1   Çağdaş sanat ile ilgili literatürü, mesleki terim ve kavramları tanımlayabilme,
2   Çağdaş sanat olaylarını, farklı sanatçı tavırlarını tarif edebilme,
3   Çağdaş sanat anlayışlarını dönemsel olarak ait oldukları kültür içinde irdeleyebilme,
4   Güncel sanata dair bilgi birikimini kendi çalışmaları için yorumlayabilme,
5   Kuramsal birikimini akıcı ve anlaşılır biçimde sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme.

1 Modern, Çağdaş ve Güncel Sanat Kavramları ve Kaynakların Tanıtılması Sözlü anlatım
2 1960 Öncesi Manifestolar Sözlü anlatım
3 1960 Sonrası Gerçekler, Olaylar, Sanatçı Tarifleri Sözlü anlatım
4 Op Art/Retinal Art Görsel sunumlu anlatım
5 Yeni Gerçekçilik Görsel sunumlu anlatım
6 Kavramsal Sanat Görsel sunumlu anlatım
7 Minimal Sanat 1960-65 Görsel sunumlu anlatım
8 Ödev sunum - Seminer Görsel sunumlu anlatım-tartışma
9 Happening; Performans Art, Süreç Sanatı /Process Art, Vücut Sanatı/Body Art Görsel sunumlu anlatım
10 Happening; Performans Art, Süreç Sanatı /Process Art, Vücut Sanatı/Body Art Görsel sunumlu anlatım
11 Enstelasyon Sanatı/Installation Art Görsel sunumlu anlatım
12 Çevresel Sanat/Environment Art Arazi Sanatı/Land Art Görsel sunumlu anlatım
13 Fakir Sanatı/ Arte Povera/Poor Art Görsel sunumlu anlatım
14 Video Sanatı Dijital Sanat Görsel sunumlu anlatım
15 Ödev sunum Seminer Görsel sunumlu anlatım-tartışma
16 Final Sınavı Yazılı değerlendirme

Ana kaynak: 1- Ahu ANTMEN, Sanatçılar Yazılar ve Açıklamalarla -20 yy Batı Sanatında Akımlar , Sel Yay. İstanbul-2008
2- Ali ARTUN, Sanatın Manifestoları , çev.: Kaya ÖZSEZGİN, Ufuk KILIÇ,Can GÜNDÜZ Elçin GEN Mustafa TÜZEL, Ece ERBAY,Melih Cevdet ANDAY, Sebahattin EYÜBOĞLU, Erdoğan ALKAN İletişim Yay. İstanbul-2010
3- Hal FOSTER, Gerçeğin Geri Dönüşü -19.yy `ın Sonunda Sanatta Avangard , çev. Esin HOŞSUCU, Ayrıntı Yay. İstanbul-2009
4- Jonattan CRARY, Gözlemcinin Teknikleri 19.yy da Görme ve Modernite Üzerine , çev. Elif DALDENİZ, Metis Yay. İstanbul-2004
5-Artur C. DANTO, Sanatın Sonundan Sonra-Çağdaş Sanat ve Tarihin Sınır Çizgisi , çev. Zeynep DEMİRSÜ, Ayrıntı Yay. İstanbul-2010
Yardımcı kaynaklar:
6-Donald KUSPIT, Sanatın Sonu , çev. Yasemin TEZGİDEN, Metis Yay. İstanbul-2006
7-Larry SHINNER, Sanatın İcadı Bir KültürTarihi , çev. : İsmail TÜRKMEN, Ayrıntı Yay. İstanbul-2010
8- Joseph Emile MULLER, Modern Sanat , çev. Mehmet TOPRAK, RK

1-Sözlü Anlatım
2- Görsel sunum eşliğinde Anlatım
3- Ödev -araştırma, anlatım, sunum-
4- Dersi alan öğrencilerle önceden belirlenmiş konu etrafında tartışma-Seminer-
5- Final sınavı ve ödev ile bilgisini derli toplu yazabilme

1 ODV Ödev/Sunum
2 DKL DerseKatılım
3 FN Final
4 BNS Başarı Notu ODV * 0.40 + DKL * 0.10 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.40 + DKL * 0.10 + BUT * 0.50

Öğrencinin ders konularını kavraması ve bunu göstermesine odaklanan geliştirici değerlendirme yöntemi uygulanır. Öğrencinin derse üst düzeyde katılımını gerektirecek inisiyatif ile Öğretim Üyesi ve öğrenciyi etkin ve sürekli iletişim içinde tutacak bir planlama öğretim üyesi rehberliğinde uygulanır. Dersin en başında belli başlı konular sergilenir ödev dağılımı ile yapılan araştırmalarda öğretilmesi amaçlanan konulara odaklanılır. Her öğrenci program çerçevesinde sıra ile kendi yaptığı çalışmayı sunarken aynı konuda okumalarını yapan bütün öğrenciler seminer atmosferi içinde bilgi ve düşüncelerini paylaşır. Ayrıca vize sınavı yerine geçen ödev ve final sınavları ile bilgisini yazılı olarak gösterir. Öğrencinin ders konularını kavraması ve bunu göstermesine odaklanan geliştirici değerlendirme yöntemi uygulanır. Öğrencinin derse üst düzeyde katılımını gerektirecek inisiyatif ile Öğretim Üyesi ve öğrenciyi etkin ve sürekli iletişim içinde tutacak bir planlama öğretim üyesi rehberliğinde uygulanır. Dersin en başında belli başlı konular sergilenir ödev dağılımı ile yapılan araştırmalarda öğretilmesi amaçlanan konulara odaklanılır. Her öğrenci program çerçevesinde sıra ile kendi yaptığı çalışmayı sunarken aynı konuda okumalarını yapan bütün öğrenciler seminer atmosferi içinde bilgi ve düşüncelerini paylaşır. Ayrıca vize sınavı yerine geçen ödev ve final sınavları ile bilgisini yazılı olarak gösterir.

1- Öğrencinin derse devam durumu,
2- Derse aktif katılımı,
3- Ders kapsamında bizzat yaptığı araştırma bakımından; araştırmanın niteliği, konu başlığı ile içeriğinin uyumu; kullanılan kaynakça içeriği; metnin yazım kurallarına uygunluğu,
4- Yaptığı araştırma ve ödev ile edindiği bilgisini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilmesi,
5- Edindiği bilgi üzerinden tartışabilmesi,
6- Final sınavında yazılı olarak aktardığı bilginin soru ile örtüşmesi, dikkate alınır .

1- Dersin en az %70 ine katılmak
2- Ders işleyişinde önceden belirlenmiş ödev-sunum-seminer ve sınav takvimine uymak ,
3- Ders öncesi belirlenen konularda okumaları yapmak,
4-Ders ortamında yapılan tartışmalarda aktif olmak.

Doç. Sevgi AVCI
sevgi.avci@deu.edu.tr

Cuma günleri 15:30-17:00

Teori (Ders anlatımı) 13 3 39