: SANAT PROBLEMLERİ

Resim Sanatta Yeterlik

PROF.DR. AHMET FEYZİ KORUR

Resim Sanatta Yeterlik

Bu ders sanatta yeterlik ve doktora öğrencisinin teorik ve sanatsal çalışmalarını seçilen alan, konu, malzeme ve çalışma yöntemi bakımından bir bütünlük içinde planlamasında ve geliştirmesinde yardımcı olmayı amaçlar.

1   Sanatsal ve teorik çalışmalarını birbirinden ayrı ancak bir bütünlük içinde kavramayı ve yürütmeyi;
2   Pratik uygulamaları içerisinde geliştirdiği sanatsal bilgisini sistematik düşünmenin araçlarıyla buluşturarak derinlikli bir kavramsal bir tartışmayı mantıksal sonuçlarına doğru geliştirmeyi;
3   Sanatsal anlatımın görsel unsurlarla kodlanmış, biçim-anlam diyalektiğini gözeten yeni bir ilişkiler bütünü olduğunu kavraması,
4   Teorik çalışmalarında edindiği kavramsal bilgiyi pratik çalışmasını bilgilendirmekte kullanmayı öğrenir.
5   Teknik tercihlerinde ve malzeme kullanımı konusunda deneyimli olması,
6   Çalışmalarının, çağdaş sergileme pratiklerine uygun bir şekilde, bir sunum konsepti çerçevesinde, mekanı da tartışan bir yaklaşımla izleyiciyle paylaşılması gerektiği konusunda yeterli ölçüde bilgili olması beklenmektedir.

1 Dersin amacı ve kapsamı hakkında giriş
2 Bireysel araştırma konularının, problemlerinin, malzemelerin ve yöntemlerin tespiti ve öneriler
3 Bireysel araştırma konularının, problemlerinin, malzemelerin ve yöntemlerin tespiti ve öneriler
4 Bireysel araştırma konularının, problemlerinin, malzemelerin ve yöntemlerin tespiti ve öneriler
5 Sanatta ve bilimde yaratıcılık ve soyutlama
6 Sanat ve teori
7 Sanatsal düşünme ve sistematik düşünme
8 Kasıtlı bir eylem olarak resim
9 Sanatın ilkeleri ve yaratıcı araçlar
10 Sanatta ve dilde ifade
11 Kavram, imge, sembol, metafor
12 Sanat, din, felsefe, mitoloji
13 Sanat ve teknoloji
14 Çağdaş sanat ve çoğulculuk
15 Genel bir değerlendirme

1. ARNHEIM, Rudolph, Görsel Düşünme, Metis Yayınları, İstanbul, Nisan 2009.
2. Fresh Cream/Contemporary Art in Culture/10 Curators, 10 Writers, 100 Artists, Phaidon Press, London 2000.
3. Vitamin D, New Perspectives in Drawing, Phaidon Press , New York 2005.
4. Fresh Cream/Contemporary Art in Culture/10 Curators, 10 Writers, 100 Artists, Phaidon Press, London 2000.
5. Vitamin P, New Perspectives in Painting, Phaidon Press , New York 2002.
6- Defining Contemporary Art-25 Years in 200 Pivotal Artworks, Phaidon Press , New York 2002.
7- Laura Hoptman, Drawing Now, Moma New York, Fourth Printing, New York 2005.
8-Jack Barzun (2014). Modern araştırmacı (F. Dilber, Çev.). İstanbul: Kırmızı Yayınları.
9-Susanne Langer (2012). Sanat Problemleri (A. F. Korur, Çev.). İstanbul: Mitos-Boyut Yayınları.
10-A. Feyzi Korur, (2020) Sanat Teori Eleştiri. İstanbul: Mitos-Boyut Yayınları.

Sanatta Yeterlik Programını takip eden öğrencinin potansiyeli, ilgi alanları, yaratıcılığı ile netleşen bir doğrultuda; takibe dayalı, keşiflerle biçimlenen, uygulama yoğunluğuyla pekişen yönlendirme esaslı, bir sanat tavrı ve sanatçı kişiliği inşa etme süreci olarak niteleyebileceğimiz kişiye özel bir ögretim yöntemi kullanılmaktadır.

1 DJD Dönem sonu çalışma/Jüri değerlendirme
2 BNS Başarı Notu DJD * 1

Malzeme kullanma yeterliliği, temel plastik değerlere uygunluk, imge düzeni ve kurulum, anlatımcı nitelik ve yeterlilik, gelişebilirlik, orijinallik, biçim-anlam ilişkilerindeki netlik, görsel dile hakimiyet, düşünsel boyut vb..

DOÇ.DR. FEYZİ KORUR