: Biçimbilim İncelemeleri

Genel Dilbilim Doktora

DOÇ.DR. ÖZGE CAN ERDOĞAN

Genel Dilbilim Doktora

Biçimbilimin dilbilgisindeki yerini farklı kuramsal bakış açıları çerçevesinde anlamak için Hintli Panini'den çağdaş Lieber, Aornoff, Bauer vb. gibi pek çok araştırmacının bulguları hakkında bilgi sahibi olmak, Türkçe alanyazındaki çalışmalarla karşılaştırma yapmak

1   Biçimbilim kuramları hakkında genel bilgi edinme
2   Biçimbilim-Sesbilim arakesitini biçimci düzlem çerçevesinde öğrenme
3   Biçimbilim-Sözdizim arakesitini biçimci düzlem çerçevesinde öğrenme
4   Biçimbilim-Anlambilim arakesitini biçimci düzlem çerçevesinde öğrenme, Türetim Kuramlarını Türkçe üzerinde sınama becerisi edinme
5   Biçimbilimdeki klasik anlayışla modern anlayışı karşılaştırabilme becerisi edinme.
6   Biçimbilimin dilbilgisi mimarilerindeki yeri hakkında yorum yapabilme

1 Biçimbilimsel Yapılar
2 Biçimbilimin Sesbilimle İlişkisi I
3 Biçimbilimin Sesbilimle İlişkisi II
4 Çekimsel Biçimbilim Kuramları
5 Biçimbilimin Anlambilimle İlişkisi
6 Türetimsel Biçimbilim Kuramları
7 Biçimbilimsel etkinliğin düzenlendiği temel birime dair varsayımına göre sözlükbirim-temelli (word/lexeme-based) yaklaşımlar
8 Biçimbilimsel etkinliğin düzenlendiği temel birime dair varsayımına göre biçimbirim-temelli (morheme-based) yaklaşımlar
9 İncelenen nesnenin hangi yönünün açıklanacağına göre biçimci (formalist) -işlevci (functionalist) yaklaşımlar
10 İncelenen nesnenin hangi yönünün açıklanacağına göre biçimci (formalist) -işlevci (functionalist) yaklaşımlar
11 Dilbilgisi mimari içerisinde biçimbilimin konumuna göre dilbilgisi içinde (in grammar), sözlükçe içinde (in lexicon) yaklaşımları
12 Sesbilimsel biçimcilik (phonological formalism) - sözdizimsel biçimcilik (syntactic formalism)
13 Biçimbilimsel bileşenlerin girdi-çıktı koşullarına göre biçim ve anlam arasındaki ilişki odağında artımlı (incremental) yaklaşımlar
14 Biçimbilimsel bileşenlerin girdi-çıktı koşullarına göre biçimsözdizim odağında gerçekleşimli (realisational) yaklaşımlar

1. Anderson, S.R. (1992). Mouphous Morphology, Cambridge University Press
2. Bauer, L. (2004). The Function of Word-Formation and the Inflection-Derivation Distinct. H. Aertsen, M. Hannay, & R. Lyall (Dü) içinde, Words in their Places. A Festschrift for J. Lachlan Mackenzie (s. 283-292). Amsterdam: Vrije Universiteit.
3. Bickel, B., & Nichols, J. (2007). Inflectional Morphology. T. Shopen içinde, Language Typology and Syntactic Description (s. 169 240). Cambridge: Cambridge University Press.
4. Booij, G. (2006). Inflection and Derivation. K. Brown içinde, Encyclopedia of Language & Linguistics (s. 654-661). Oxford: Elsevier.
5. Booij, G. (2007). The Grammar of Words: An Introduction to Morphology. Oxford: Oxford University Press.
6. Comrie, B. (1985). Tense, Cambridge University Press
7. Corbett, G.G. (2001). Number, Cambridge University Press
8. Fábregas, A., & Scalise, S. (2012). Morphology From Data to Theories. Edinburg: Edinbrugh University Press.

1. Konu ile ilgili okumalar ve sunum
2. Örneklerle anlatım/tartışma
3. Soru/cevap

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

Öç 1-6 Yapılan toplu ve bireysel okumaların değerlendirilmesi üzerine kuram odaklı epistemolojik sorular ve olası yanıtları üzerinden değerlendirilecektir.

1. Derslerin %80 ine katılım zorunludur.
2. Ara sınav, ödev ve final faaliyetlerine katılma, değerlendirmede dikkate alınacaktır.
3. Ara sınav, ödev ve final sınavında kopya ve aşırma (intihal) girişimleri 0 (sıfır) olarak değerlendirilecektir.

Doç.Dr. Özge CAN
Edebiyat Fakültesi B Blok