: Gümrük Ceza Hukuku

Kamu Hukuku Doktora

PROF.DR. YUSUF KARAKOÇ

Kamu Hukuku Doktora

Dersin amacı gümrük suç ve cezalarına ilişkin Gümrük Kanunu ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yer alan düzenlemelerin aktarılması yanında, dış ticaretle uğraşan kişiler açısından gümrük vergisiyle ilgili maddî ve şeklî ödevlerin dürüstlükle yerine getirilmesi konusunda bilincin yerleşmesi açısından yapılması gerekenler hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesidir.Gümrük Ceza Hukuku dersinde gümrük kabahatleri ve kaçakçılık suçlarının unsurları, tesbiti, takibi ve yargılaması konuları ele alınmakta, karşılaşılan sorunlar ve bunların çözümleri de tartışılmaktadır. Bu alanda akademik araştırma ve çalışma yapmak isteyen öğrencilere teori ve uygulama konusunda rehberlik yapılmaktadır.

1   Gümrük kabahatlerinin ve kaçakçılık suçlarının vergi hukuku ve ceza sistemi içerisindeki yerini belirleyebilme.
2   Gümrük kabahatlerini kaçakçılık suçlarından ayırabilme.
3   Türk Ceza Kanunu'nun ve Kabahatler Kanunu'nun genel hükümlerinin gümrük kabahatleri bakımıdan uygulanmasını tesbit edebilme.
4   Gümrük suçlarının ve kabahatlerinin unsurlarını açıklayabilme
5   Kaçakçılık suçlarında adlî yargıda soruşturma evresi ve kovuşturma evresine ilişkin kuralları uygulayabilme
6   Gümrük kabahatlerine karşı idarî başvuru yollarını ve yargı yolunu uygulayabilme

1 Dersin amacı ve içeriği hakkında genel bilgiler
2 Kabahatler Kanunu'nun gümrük kabahatleri bakımından uygulama alanı
3 Gümrük kabahatlerinin çeşitleri, vergi kaybına sebebiyet veren gümrük kabahatlerinin unsurları ve yaptırımı
4 Gümrük kabahatlerinin çeşitleri, usulsüzlüklere sebebiyet veren gümrük kabahatlerinin unsurları ve yaptırımı
5 Gümrük Kabahatlerinde sorumluluk
6 Gümrük kabahatlerine etkili haller
7 Gümrük kabahatlerinden kaynaklanan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların çözüm yolları
8 Arasınav
9 Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na giriş, Türk Ceza Kanunu'nun kaçakçılık suçları bakımından uygulanması
10 Kaçakçılık Suçlarının unsurları
11 Kaçakçılık suçlarının yaptırımları
12 Kaçakçılık suçlarına etkili haller
13 Kaçakçılık suçlarının soruşturulması
14 Kaçakçılık suçlarının kovuşturulması

Ana kaynak:
Kılıç, Kaptan; Kaçakçılık Suçları, Gümrük Kabahatleri ve Gümrük Uyuşmazlıklarının Çözüm Yolları, (Gazi Kitabevi), Ankara 2013.
Yardımcı kaynaklar:
Gök, Özgecan; Gümrük Vergisinden Kaynaklanan Uyuşmazlıklar, (Yetkin Yayınları), Ankara 2019.
Çıldır, Şentürk/Denizhan, Hüseyin; Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 2. Baskı, (Yetkin Yayınları), Ankara 2016.
Ercan, Tayfun; Türk Hukuku nda Gümrük Kabahatleri, (On İki Levha Yayıncılık) İstanbul 2016.
Karakoç, Yusuf; Vergi Ceza Hukuku, (Yetkin Yayınları), Ankara 2016.
Nural, Ali; 4458 Sayılı Gümrük Kanunu- Açıklamalı- [Yeni Gümrük ve Ticaret Müfettişleri Derneği İktisadi İşletmesi Yayın No: 2 (339], Ankara, Şubat 2015.
Ercan, Tayfun; Gümrük Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları, (Adalet Yayınevi), Ankara 2012.
Tuncer, Selahattin; Gümrükler ve Gümrük Vergileri (Teori-Uygulama), (Yaklaşım Yayınları), Ankara 2001, (Gümrük).
Yurtcan, Erdener; Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Şerhi, 6. Baskı, (Adalet Yayınevi), Ankara 2019.

Ders anlatımı

1 ARS ARASINAV