: Osmanlı Düşüncesinde Felsefe

Felsefe ve Din Bilimleri Doktora

DOÇ.DR. MEHMET AYDIN

Felsefe ve Din Bilimleri Doktora

Öğrencinin, Osmanlı düşüncesinde felsefenin yeri, kaynakları, gelişimi, geçirdiği dönemleri ve ekolleri hakkında bilgi sahibi olması; Osmanlı döneminde yazılan islam düşüncesi ve felsefesiyle ilgi eserleri anlayabilecek ve yorumlayabilecek bir kavrayışa ulaşması amaçlanmaktadır. Bu sayede günümüz Türk düşüncesinin anlaşılmasında osmanlı düşünür ya da felsefecilerinin görüşlerinin bilinmesi ve analiz edilmesinin önemli bir rolünün olduğu görülmüş olacaktır.

1   Osmanlı düşüncesinde felsefenin yerini, alanını ve sınırlarını öğrenmiş olur.
2   Osmanlı düşüncesinde üretilen felsefenin kaynakları ve dayandığı temelleri kavramış olur.
3   Osmanlı düşüncesinde felsefenin gelişimi ve geçirdiği dönemleri öğrenir.
4   Osmanlı felsefesinin ekolleri ve yöntemlerini anlamış olur.
5   Osmanlı dönemi düşünür ya da filozoflarının İslam düşüncesi ve felsefesine yaptığı katkıları öğrenmiş olur.
6   Osmanlı döneminde yeniden ele alınan Tehafüt tartışmalarını kavramış olur.
7   18. Yüzyıl Avrupa düşüncesi ve felsefesinin Osmanlı'ya girişini ve Osmanlı düşüncesi ve felsefesindeki yenileşme hareketlerini öğrenir.

1 Osmanlı Düşüncesinde Felsefenin Yeri, Alanı ve Sınırları
2 Osmanlı Felsefesinin (Filosophia ottomanica) Oluşumu, Yapısı, Kaynakları ve Dayandığı Temeller
3 Osmanlı Devletinin Kuruluşundan Önce Anadolu'da Gerçekleştirilen İlmî ve Felsefî Çalışmalar ve Etkileri
4 Osmanlı Düşünür ve Filozofları: Davûd el-Kayserî ve Görüşleri
5 Şeyh Bedreddin, Molla Hüsrev, Muhyiddin Kafiyeci ve Molla Fenari
6 Kadızade Rumi ve Ali Kuşçu
7 Fatih Dönemi Felsefe Hareketleri: Tehafüt Tartışması ve Geneneği
8 Ara Sınav
9 Alaaddin Ali et-Tusî, Hocazade Bursevî, Molla Lütfi ve Felsefî Görüşleri
10 İbnü'l-Müeyyed ve Mîrim Çelebi
11 Kemalpaşazade ve Felsefî Görüşleri
12 Ahalak ve Siyaset Felsefesi: Muhyî-i Gülşenî ve Kınalızade Ali Efendi
13 Gelenekçilik ve Selefi Eğilim: Birgivi Mehmed Efendi, Saçaklızade Muhammed ibn Ebî Bekr el-Mar'aşî vb.
14 XVIII. Yüzyıl Avrupaı Düşüncesi ve Felsefesinin Osmanlı'ya Girişi ve Osmanlı Düşüncesinde Yenileşme Hareketleri

1- Süleyman Hayri Bolay, Osmanlılarda Düşünce Hayatı ve Felsefe, Akçağ, Ankara 2005. [Osmanlı Düşünce Dünyası, Akçağ, Ankara 2011].
2- Remzi Demir, Philosophia Ottomanica Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Türk Felsefesi: Eski Felsefe, Lotus Yayınevi,c. I-II, Ankara 2005.
3-Alâaddin Ali Tusî, Tehâfütü'l-Felâsife (Kitabu'z-Zuhr), çev., Recep Duran, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 1990.
4-Ahmet Arslan, Haşiye 'ala't-Tehâfüt Tahlili, Kültür Bakanlığı yayınları, istanbul 1987.
5--Kemal Paşa zade, Haşiye al't-Tehâfüt, çev., Ahmet Arslan, Kültür Bakanlığı Yayınları, İstanbul 1987.
6-Ömer Mahir Alper, Varlık ve İnsan: Kemalpaşazade Bağlamında Bir Tasavvurun Yeniden İnşası, Klasik Yayınları, İstanbul 2010.
7-Ayşe Sıdıka Oktay, Kınalızade Ali Efendi ve Ahlâk-ı Âlâî, İz Yayıncılık, istanbul 2012.
8-Davûd el-Kayseri, Vahdet-i Vücud Felsefesi (Felsefi ve Tasavvufî Risaleler), çev., Mehmet Bayrakdar, İfav, İstanbul 2013.

anlatma, araştırma, analiz, soru-cevap, ödev.

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

Öğrenciler, Osmanlı Düşüncesinde felsefenin yeri, gelişimi, geçirdiği dönemleri, düşünce ekolleri hakkında bilgi sahibi olmakla birlikte, Osmanlı düşüncesi ve felsefesi alanında ortaya konan görüşleri ve yapılan tartışmaları öğrenecek; Osmanlı Dönemi düşünür-alim ya da filozoflarının düşüncelerini, yöntemlerini, islam düşüncesi ve felsefesine yaptıkları katkıları kavrayacak ve sorgulayacak şekilde bilgi ve becerilerini geliştirirler.

Öğrencinin başarısı ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı ile derse yönelik performanslarına göre değerlendirilir.

mehmetaydin@deu.edu.tr

Cuma: 15:00 - 16:30