: İleri Hadis Usulü II

Temel İslam Bilimleri Doktora

DR.ÖĞR.ÜYESİ ABDÜLKADİR PALABIYIK

Temel İslam Bilimleri Doktora

Hadis ilminin usul ve metodolojisi üzerine Yüksek Lisans derslerinde verilenden daha ileri düzeyde bilgi edindirmek.

1   Öğrenci; Kur'an-ı Kerim yanında Hadis ve Sünnet'in gerekliliği ve hadis usulüyle ilgili kavramlar konusundaki bilgisini artırır.
2   Oryantalistlerin itirazları, bunların ilmi değeri, eleştirilerin arkasındaki sebepler ve karşı cevaplar üzerine bilgi düzeyini artırır.
3   Hadis Usulü ne dair te lif edilmiş eski ve yeni eserlerdeki konularla, Hadis tarihinin meşhur râvîleri, musannifleri, kitapları hakkında biyografik ve bibliyografik ayrıntılı bilgi edinir.
4   Hadis ilimleri ve Hadis ıstılahlarıyla ilgili kaleme alınmış Arapça-Türkçe eserler arasından en az birini okuyarak alana dair metin çözme becerisini geliştirir.
5   Hadis ilimlerinde ihtisas yapabilmek için gerekli olan metodolojik altyapıyı kazanır.

1 Hadis Usûlü ilminin doğuşu ve tarihi gelişimi; bu sahada te'lif edilen klasik ve yeni eserler
2 Tâhir el-Cezâirî'nin "Tevcîhü'n-Nazar" adlı eserinin ikinci cildinden seçilmiş konular (I)
3 "Tevcîhü'n-Nazar"ın ikinci cildinden okumalar (II)
4 "Tevcîhü'n-Nazar"ın ikinci cildinden okumalar (III)
5 Cemâlüddin el-Kâsimî'nin "Kavâidü't-Tahdîs" adlı eserinden seçilmiş konular (I)
6 "Kavâidü't-Tahdîs"ten okumalar (II)
7 "Kavâidü't-Tahdîs"ten okumalar (III)
8 Ara sınav
9 Aliyyü'l-Kârî'nin "Şerhu Şerhi Nuhbeti'l-Fiker" adlı eserinden seçilmiş konular (I)
10 "Şerhu Şerhi Nuhbeti'l-Fiker"den okumalar (II)
11 "Şerhu Şerhi Nuhbeti'l-Fiker"den okumalar (III)
12 Abdülhayy el-Leknevî'nin "Zaferu'l-Emânî" adlı eserinden seçilmiş konular (I)
13 "Zaferu'l-Emânî"den okumalar (II)
14 "Zaferu'l-Emânî"den okumalar (III)

1. Cemâlüddîn el-Kâsimî, Kavâidü t-Tahdîs min Fünûni Mustalahi l-Hadîs, Beyrut 2004.
2. el-Cezâirî, Tâhir, Tevcîhü'n-Nazar ilâ Usûli'l-Eser, Thk. Ebû Ğudde, Haleb 1995.
3. Ali el-Kârî, Şerhu Şerhi Nuhbeti l-Fiker fî Mustalahâti Ehli l-Eser,Thk. Ebû Ğudde, Beyrut 1995.
4. el-Yâsîn, Câsim Muhammed Mühelhil, el-Cedâvilü l-Câmia fi l-Ulûmi n-Nâfia, Kuveyt 1991.
5. Muhammed Abdülhayy el-Leknevî, Zaferu'l-Emânî bi Şerhi Muhtasari's-Seyyid eş-Şerîf el-Cürcanî, Beyrut 1995.

Dersle ilgili olarak seçilmiş özellikle yabancı dildeki dokümanlar üzerinde önceden çalışma ve derste hocanın da yardımını alarak bunları okuyup Türkçe'ye çevirme, metnin konusu üzerinde karşılıklı tartışma.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC* 0.20 + YYS* 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC* 0.20 + BUT* 0.50

Sınavlar yazılı usulde (klasik veya test); yarıyıl içi çalışma (ödev) sözlü anlatım şeklinde yapılır.

Öğrencinin yazılı sınavlar (vize, final) ile yarı yıl içerisinde verilen ödevlerden 100 üzerinden aldığı puanlar, değerlendirme yönteminde belirlenmiş olan yüzdeler üzerinden hesaplanarak toplanır.

Derse devam, verilen ödevleri ve görevleri dikkatli şekilde ve zamanında yerine getirmek esastır. Öğrenci derste kendisini ifade edebilecek, gerektiğinde diğer arkadaşları ile birlikte ekip çalışması yapabilecek, fakülte kütüphanesindeki branşıyla ilgili kaynaklarla devamlı irtibat halinde olacak, internet başta olmak üzere teknik ve teknolojik imkanları kullanma becerisini geliştirecektir.

Telefon: 0 535 783 03 06
e-mail: dayhan@excite.com