: Aile İşletmeleri Yönetimi

İYO 7037 Aile İşletmeleri Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 6

Yönetim ve Organizasyon Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

PROF.DR. ETHEM DUYGULU

Yönetim ve Organizasyon Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Bu ders Aile işletmeleri yönetimi ile ilişkili olarak yönetiminin tüm rol ve fonksiyonları üzerinde durur. Yerel ve küresel anlamda hızla değişen dünyada aile işletmelerinin etkin bir öğrenen örgüt olmasında rekabetçi üstünlük sağlayacak temel işletme işlevlerine ve yönetim fonksiyonlarına ilişkin kavram ve olguları derinlemesine inceler. Aile işletmelerinin yönetiminde politika, uygulama ve eğilimleri ile bir aile işletmesi için stratejik öneme sahip konuları ele alır, etkin bir örgüt kültürü yaratılması, kurumsallaşmanın desteklenmesi, sürdürülmesi ve çatışmaların çözümlenmesi ile ilgilenir.

1   Aile işletmeleri Yönetimi olgusunun temel kavramlarını ve unsurlarını tanımlama,
2   Aile işletmeleri Yönetiminde bu olgunun temel kavramları ve unsurları arasındaki farkları anlatabilme, yönetimin başarı ve başarısızlığına neden olan faktörleri teşhis edebilme,
3   Aile İşletmelerinde kurumsallaşma süreçlerini tanımlama,
4   Aile işletmelerinde yönetsel uygulamalar ve değişiklerin sonuçlarını başarı veya başarısızlıkla ilişkilendirebilme, çatışmaların çözümlenmesinde etkin olabilme,
5   Bilgiye gereksinim duyma ve aradığı bilgiye ulaşabilme,
6   Bilimsel bir çalışma kapsamında bir sorunu çözmek için yöntem kurgulayabilme, geliştirebilme, uygulayabilme ve sonuçları değerlendirebilme.

1 Aile işletmeleri yönetimi:Temel kavramlar, farklılılar ve nedenleri
2 Aile işletmelerinde kurucunun değerleri, Aile-işletme kültürü, etik değerler ve güven, örgüt ve yönetim yapısı, kurucuyu izleyen kuşakların sorunları
3 Aile işletmelerinde kurumsallaşma, kurumsal yönetim ve iç denetim uygulamaları
4 Aile işletmelerinde kültürlerarası (aile-işletme kültürü) çatışmaların çözümü
5 Aile işletmelerinde iderlik ve CEO uygulamaları
6 ile işletmelerinde yönetimin profesyonelleşme süreci, profesyonel yönetime geçiş, aile anayasaları
7 Aile işletmelerinde girişimcilik ve aile işletmelerinin geleceği
8 Aile işletmelerinde stratejik yönetim uygulamaları ve izledikleri temel rekabet stratejileri (bu hafta ayrıca ders günü dışında arasınav yapılacaktır).
9 Aile işletmelerinde büyümenin getirdiği yönetim ve organizasyon sorunları ve çözümler
10 Aile işletmelerinde büyümenin getirdiği finansman sorunları ve çözümler
11 Aile işletmelerinde insan kaynakları uygulamaları: farklılıklar, sorunlar, öneriler
12 Aile işletmelerinde rekabet gücü, ürünlerin ve işletmenin markalaştırılması ve sürdürebilirlik
13 Aile işletmelerinde yönetim kurulları, yabancı yatırımcılarla işbirliği
14 Aile işletmelerinin uluslararasılaşması, genel değerlendirme ve dönem sonu çalışmaları sunumu

Ders ile ilgili her tür bilimsel kaynak.

Konular hem kuramsal hem de örnek olaylar ile incelenecek ve tartışılacaktır.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

Kuramsal (Literatür) incelemenin yanında, örnek olay çözümlemesi, rol oynama, tartışma, grup çalışması, sunum ve yazılı ölçme değerlendirmeden oluşmaktadır. Öğrenciler, ara ve final sınavı ile birlikte dersteki tartışmalara katılmaları ve dönem sonu ödevlerinin sunumu ve derslere katılımlarına göre değerlendirilmektedir. (Bkz. Derse ilişkin politika ve kurallar).

Öğrenciler, ara ve final sınavı ile birlikte dersteki tartışmalara katılmaları ve dönem sonu ödevlerinin sunumuna göre değerlendirilmektedir.

Ara sınav ve final sınavı için öngörülen kurallar şunlardır:Sorular genel değil spesifiktir, çözümlemeler örnek olaylarda terminolojinin doğru kullanımı ile yanıtlanmalıdır.Bu doğrultuda değerlendirmede aşağıdaki hususlar dikkate
alınacaktır; Terminolojiyi yerinde ve doğru kullanma becerisi, kavramlararası neden sonuç ilişkilerinde tutarlılık derecesi, bunun için önerilen çözümün gerekçelerinin bilimsel, makul ve mantıklı şekilde belirtilmesi ve karşı tarafı ikna etmesi gerekmektedir.Dersle ilişkili yaptığı okumalar ve dolayısıyla işlenen konulara vakıf olma derecesi önemlidir.

ethem.duygulu@deu.edu.tr

Dönem başlangıcında ilan edilecektir.

Bağımsız Çalışma 1 15 15

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13