: Dijitalleşme ve İşgücü Piyasası

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Doktora

PROF.DR. TİJEN ERDUT

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Doktora

Dijital teknolojiler, özellikle 21. yüzyılın ilk on yılında gerçekleşen etkileşimli (interactive) ve mobil iletişim araçlarının kullanımındaki hızlı artıştan sonra ekonomik ve toplumsal alanda devrim niteliğini taşıyan büyük etkiler yaratmıştır. Sosyal ağlar, interaktif hizmetler ve mobil internet gibi gelişmeler ortaya çıkardıkları yaratıcı potansiyelin de ötesinde tüm beklentileri aşmıştır. Dijitalleştirilmiş bilgi, stratejik ekonomik bir kaynak haline gelmiş, dijital ekonomide yeni işletme modelleri ortaya çıkmıştır. Bütün bu gelişmeler, işgücü piyasasında hem yeni riskler, hem de fırsatlar yaratmaktadır. Dersin amacı, dijital teknolojilerin işgücü piyasası üzerinde etkilerinin sorgulanmasıdır.

1   1. Dijital ekonomi kavramını açıklamak ve dijital ekonominin işleyiş ilkelerinin kuramsal temellerini tanımak. (1, 2)
2   2. Dijital ekonomiyi küresel ekonomik bağlamla ilişkilendirmek. (1, 2)
3   3. Dijitalleşmenin işgücü piyasasında istihdam biçimleri, ücret ve diğer çalışma koşulları açısından yol açtığı değişimi göstermek. (4, 5)
4   4. Dijitalleşmenin çalışma ilişkileri üzerindeki etkilerini analiz etmek. (2, 4, 5)
5   5. Dijitalleşmenin etkileri bakımından Türk işgücü piyasasını gözden geçirmek. (4, 5)
6   6. Dijitalleşmenin işgücü piyasasında istihdam biçimleri, ücret ve diğer çalışma koşulları ile çalışma ilişkileri üzerindeki etkisini çalışanların korunması bakımından değerlendirmek. (1, 2, 4, 5)

1 Dijital Ekonomi Kavramı
2 Dijital Ekonominin İşleyişinin Kuramsal Temelleri
3 Dijital Ekonomi ve Yeni İşletme Modelleri
4 Endüstri 4.0 Modelinin Yenilikçi Özellikleri
5 Dijitalleşme ve Sektörler Arasında Sınırların Belirsizleşmesi
6 Dijital Ekonominin İstihdam Üzerindeki Etkisi
7 Dijital İşgücü Piyasası ve Yeni İstihdam Biçimleri
8 ARA SINAV
9 Dijital İşgücü Piyasası ve Ücretin Belirlenmesi
10 Dijital İşgücü Piyasası ve İş Sağlığı ve Güvenliği
11 Dijitalleşme ve Çalışma İlişkileri
12 Dijitalleşme ve Sosyal Güvenlik
13 Dijitalleşme ve Türk İşgücü Piyasası
14 Dijitalleşme ve Türkiye de Çalışma İlişkileri

Degryse, Christophe; Digitalisation of the economy and its impact on labour markets. Working Paper 2016.02, European Trade Union Institute, Brussels, 2016.

ERDUT, Tijen; Yeni Teknolojilerin İş İlişkileri Üzerindeki Etkisi. Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS), Yayın No. 28, İzmir, 1998.

ERDUT, Tijen; Çalışma Yaşamında Esneklik ve Kuralsızlaştırma, TÜHİS Dergisi. Cilt. 18, Sa. 4, Kasım 2003, s. 8 35.

ERDUT Tijen; Yeni Teknolojilerin İş İlişkilerinin Yapısı Üzerindeki Etkisi, Çimento İşveren Dergisi. C. 11, Sa: 5, Eylül 1997, s. 13-28.

ERDUT, Tijen; İşgücü Piyasasında Enformelleşme ve Kadın İşgücü, Çalışma ve Toplum Dergisi. 2005/3, s. 11-49.

Carlsson, Christer; Decision analytics Key to digitalisation, Information Sciences, 2018, s. 424 438.

Erdut, Tijen; Esneklik ve İş Süresi, Mercek Dergisi. Metal Sanayicileri Sendikası, Temmuz 1999, s. 102-112.

Erdut, Tijen; İstihdam ve İstihdam Edilebilirlik, Mercek Dergisi. Metal Sanayicileri Sendikası, Temmuz 2002, s. 80-91.

Erdut, Tijen; İş Süresinin Yeniden Düzenlenmesi, Çimento İşveren Dergisi. C. 6, Sa: 5, Eylül 1992, s. 13-24.

Evangelista, Rinaldo, Guerrieri, Paolo & Meliciani, Valentina; The economic impact of digital technologies in Europe, Economics of Innovation and New Technology, Vol. 23, No. 8, 2014, s. 802-824.

Freddi, Daniela; Digitalisation and employment in manufacturing, AI&Soc, No. 33, 2018, s. 393 403.

Gilbert, Neil; Transformation of the Welfare State. Oxford University Press, 2002.

ILO; World Employment and Social Outlook 2018: Greening with jobs International Labour Office, Geneva, 2018.

Kroh, Michael; A Socio-Economic Context of the Fourth Industrial Revolution EDUCATION and SCIENCE without borders, Vol. 7, No. 14, 2017, s. 10-14.

Neumayer, Eric; Globalization and the right to free association and collective bargaining: An empirical analysis, World Development. Vol. 34, No. 1, 2006, s. 31 49.

Niland, John Russel, Lansbury, D. and Verevis, Chrissie; The Future of Industrial Relations, Global Change and Challenges. Sage Publications, London, 1994.

UNICTAD; The World Investment Report 2017: Investment and the Digital Economy. United Nations Publication, Geneva, 2018.

Valenduc, Gérard, Vendramin, Patricia; Work in the digital economy: sorting the old from the new. Working Paper 2016.03, European Trade Union Institute, Brussels, 2016.

Vandaele, Kurt; Will trade unions survive in the platform economy Working Paper 2018.05, ETUI, Brussels, 2018.

Araştırma ödevi verilmesi
Tartışma ortamı yaratılması