: Sosyal Sigorta İlişkisi ve Yükümlülükleri

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Doktora

DR.ÖĞR.ÜYESİ DİLEK ESER

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Doktora

Dijital teknolojiler, özellikle 21. yüzyılın ilk on yılında gerçekleşen etkileşimli (interactive) ve mobil iletişim araçlarının kullanımındaki hızlı artıştan sonra ekonomik ve toplumsal alanda devrim niteliğini taşıyan büyük etkiler yaratmıştır. Sosyal ağlar, interaktif hizmetler ve mobil internet gibi gelişmeler ortaya çıkardıkları yaratıcı potansiyelin de ötesinde tüm beklentileri aşmıştır. Dijitalleştirilmiş bilgi, stratejik ekonomik bir kaynak haline gelmiş, dijital ekonomide yeni işletme modelleri ortaya çıkmıştır. Bütün bu gelişmeler, işgücü piyasasında hem yeni riskler, hem de fırsatlar yaratmaktadır. Dersin amacı, dijital teknolojilerin işgücü piyasası üzerinde etkilerinin sorgulanmasıdır.

1   Dijital ekonomi kavramını açıklamak ve dijital ekonominin işleyiş ilkelerinin kuramsal temellerini tanımak. (1, 2)
2   Dijital ekonomiyi küresel ekonomik bağlamla ilişkilendirmek. (1, 2)
3   Dijitalleşmenin işgücü piyasasında istihdam biçimleri, ücret ve diğer çalışma koşulları açısından yol açtığı değişimi göstermek. (4, 5)
4   Dijitalleşmenin çalışma ilişkileri üzerindeki etkilerini analiz etmek. (2, 4, 5)
5   Dijitalleşmenin etkileri bakımından Türk işgücü piyasasını gözden geçirmek. (4, 5)
6   Dijitalleşmenin işgücü piyasasında istihdam biçimleri, ücret ve diğer çalışma koşulları ile çalışma ilişkileri üzerindeki etkisini çalışanların korunması bakımından değerlendirmek. (1, 2, 4, 5)

1 Dijital Ekonomi Kavramı
2 Dijital Ekonominin İşleyişinin Kuramsal Temelleri
3 Dijital Ekonomi ve Yeni İşletme Modelleri
4 Endüstri 4.0 Modelinin Yenilikçi Özellikleri
5 Dijitalleşme ve Sektörler Arasındaki Ayrımın Belirsizleşmesi
6 Dijital Ekonominin İstihdam Üzerindeki Etkisi
7 Dijital İşgücü Piyasası ve Yeni İstihdam Biçimleri
8 Dijital İşgücü Piyasası ve Ücretin Belirlenmesi
9 Dijital İşgücü Piyasası ve İş Sağlığı ve Güvenliği
10 Dijitalleşme ve Çalışma İlişkileri
11 Dijitalleşme ve Sosyal Güvenlik
12 Dijitalleşme ve Türk İşgücü Piyasası
13 Dijitalleşme ve Türkiye de Çalışma İlişkileri
14 Genel Değerlendirme

Ana kaynaklar:
Degryse, Christophe; Digitalisation of the economy and its impact on labour markets. Working Paper 2016.02, European Trade Union Institute, Brussels, 2016.
ERDUT, Tijen; Yeni Teknolojilerin İş İlişkileri Üzerindeki Etkisi. Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS), Yayın No. 28, İzmir, 1998.
ERDUT, Tijen; Çalışma Yaşamında Esneklik ve Kuralsızlaştırma, TÜHİS Dergisi. Cilt. 18, Sa. 4, Kasım 2003, s. 8 35.
Yardımcı kaynaklar:
ERDUT Tijen; Yeni Teknolojilerin İş İlişkilerinin Yapısı Üzerindeki Etkisi, Çimento İşveren Dergisi. C. 11, Sa: 5, Eylül 1997, s. 13-28.
ERDUT, Tijen; İşgücü Piyasasında Enformelleşme ve Kadın İşgücü, Çalışma ve Toplum Dergisi. 2005/3, s. 11-49.
Referanslar:
Carlsson, Christer; Decision analytics Key to digitalisation, Information Sciences, 2018, s. 424 438.
Erdut, Tijen; Esneklik ve İş Süresi, Mercek Dergisi. Metal Sanayicileri Sendikası, Temmuz 1999, s. 102-112.

Araştırma ödevi verilmesi
Tartışma ortamı yaratılması
Derse katılımın sağlanması

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

İlan edilecektir.

Dijital ekonomi kavramının açıklanması ve dijital ekonominin işleyiş ilkelerinin kuramsal temellerinin tanınması (1) ile dijital ekonominin küresel ekonomik bağlamla ilişkilendirilmesinde (2) yazılı sınavlar kullanılmaktadır.
Dijitalleşmenin işgücü piyasasında istihdam biçimleri, ücret ve diğer çalışma koşulları açısından yol açtığı değişimin gösterilmesi (3), dijitalleşmenin çalışma ilişkileri üzerindeki etkilerinin edilmesi (4) ve dijitalleşmenin etkileri bakımından Türk işgücü piyasasının gözden geçirilmesinde (5) yazılı sınavlar ve araştırma ödevleri kullanılmaktadır.
Dijitalleşmenin istihdam biçimleri, ücret ve diğer çalışma koşulları ile çalışma ilişkileri üzerindeki etkisini çalışanların korunması bakımından değerlendirmesinde (6) araştırma ödevleri ve derste tartışmalara katılım kullanılmaktadır.

İlan edilecektir.

Prof. Dr. Tijen Erdut
Adres: Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü 35160 Buca/İZMİR
e-mail: tijen.erdut@deu.edu.tr