DERS ADI

: GIDA VE PERSONEL HİJYENİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 4231 GIDA VE PERSONEL HİJYENİ SEÇMELİ 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

METE GÖVCE

Dersi Alan Birimler

Turizm ve Otel İşletmeciliği (İÖ)
Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Amacı

Öğrencilere; gıda ve personel hijyeni hakkında temel kavram ve uygulamaları öğreterek, gıdaların hazırlanması ve servisi sırasında uyulması gereken hijyen standartları hakkında yetkinlik kazandırmaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda ve personel hijyeni konusunda temel ilkeleri açıklayabilme.
2   Gıda saklama yöntemlerini uygulayabilme.
3   Gıda bozulmasını engelleyecek önlemlerini alabilme.
4   HACCP ve ISO 22000 Standartlarını uygulayabilme.
5   Gıda ve personel hijyeni ile ilgili güncel gelişmeleri izleyebilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda güvenliği ve temel kavramlar
2 Gıda güveniliği etkileyen tehlikeler
3 Gıda kaynaklı hastalıklar
4 Mutfak alanından hijyen
5 Personel hijyeni
6 Satın almada hijyen
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Teslim almada hijyen
10 Depolamada hijyen
11 Üretim sürecinde hijyen
12 Serviste hijyen
13 Gıda yönetim sistemleri: HACCP
14 Gıda yönetim sistemleri: ISO 22000

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Yiyecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni, Nilüfer Koçak, Detay Yayıncılık, Ankara, 2010, 142 sf.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı ve uygulamalar.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40 + FIN* 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40 + BUT* 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

nilufer.kocak@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 12 4 48
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18
ÖK.11
ÖK.21
ÖK.31
ÖK.41
ÖK.51111111