: Emzirme Danışmanlığı

Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans

DOÇ.DR. MERLİNDA ALUŞ TOKAT

Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans

Anne sütü ve emzirmenin anne ile sağlıklı ve hasta yenidoğan için önemini anlayarak, emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi için uygun hemşirelik bakımını sunmaktır

1   ÖÇ1: Anne sütü ve emzirmenin anne ve bebek için önemini açıklayabilme
2   ÖÇ2: Anne sütünün sağlık problemi olan bebek açısından önemini açıklayabilme
3   ÖÇ3: Türkiye ve Dünya daki anne sütü ve emzirme ile ilgili yasal durumu bilme
4   ÖÇ4: Doğum şekli ve müdahalelerinin emzirme üzerine etkisini açıklayabilme
5   ÖÇ5: Anne sütü ve emzirmenin değerlendirilmesinde emzirme danışmanının rol ve sorumluluklarını bilme
6   ÖÇ6: Başarılı emzirme için kanıta dayalı bilgi ve uygulamalarla çözüm üretebilme
7   ÖÇ7: Anne sütü ve emzirme ile ilgili araştırma sonuçlarını emzirme danışmanlığında kullanabilme
8   ÖÇ8: Alanı ile ilgili bir toplantıda anne sütü ve emzirme ile ilgili bir bildiri sunabilme

1 Dersin tanıtımı ve beklentilerin açıklanması
3 -Emzirme Danışmanlığında İletişim Becerileri (Dinleme ve Öğrenme, Özgüven Sağlama, Destek Olma, Özyeterlilik İlişkisi) - Emzirme Danışmanının Rol ve Sorumlulukları -Türkiye ve Dünyada Emzirme Danışmanlığının Gelişimi -Emzirme Danışmanlığı Eğitimi Veren Ulusal ve Uluslararası Kurum/Kuruluşlar
4 -Anne Sütü ve Emzirmenin Tanımlanması ve Önemi (Anne, Bebek, Topluma Etkileri Anne Sütü ve Emzirmenin Anatomik ve Fizyolojik Yönden İncelenmesi)
5 -Anne Sütü ve Emzirmeyi Etkileyen Faktörler (Antepartum, İntrapartum ve Postpartum Faktörler)
6 -Anne Sütü, Emzirme ve Anne-Bebek Bağlanması - Emzirmede Ruh Beden Bütünlüğü -Hipnoemzirme
7 -Emzirme ile İlgili Öykü Alma ve Emzirmeyi Değerlendirmede Kullanılan Yöntemler/Ölçekler
8 -Kadın Açısından Emzirmeyi Etkileyen Faktörler ve Emzirme Danışmanlığı (Meme Sorunları Çalışma Hayatı ve Emzirme İle İlgili Yasal Düzenlemeler, Anne Sütünün Sağılması ve Saklanması Postpartum Psikolojik Sorunlar Doğum Şekli ve Komplikasyonlarının Etkisi)
9 -Kadın Açısından Emzirmeyi Etkileyen Faktörler ve Emzirme Danışmanlığı (Kronik Hastalıklar, İlaç Kullanımı ve Emzirme Uyku ve emzirme Relaktasyon Evlat Edinme Mastektomi)
10 -Bebek Açısından Emzirmeyi Etkileyen Faktörler -Özel Gereksinimi Olan Bebekler ve Emzirme (Prematürite Yarık damak/dudak Reflülü bebek, ikiz bebek Down sendromu Yenidoğan Sarılığı)
11 Klasik Emzirme Teknikleri -Doğal Emzirme Uygulamaları (Memeye Emekleme, Biyolojik Besleme)
12 Süt Artırma Teknikleri -Anne Sütü Bankacılığı -Başarılı Emzirme İçin Güncel Uygulamalar (Ten tene temas / Kanguru Bakımı)
13 Meme Reddinin Anne ve Bebeğe Etkisi
14 Emzirme Danışmanlığı ile İlgili Vaka Sunumları

1. T.C. Sağlık Bakanlığı Emzirme Danışmanlığı El Kitabı
2. International Lactation Consultans Association https://www.ilca.org/home
3. European Lactation Consultant Alliance https://www.elacta.eu/
4. The Academy of Lactation Policy and Practice https://alpp.org/certifications/certifications-clc
5. https://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/pdfs/bc_directors_guide.pdf
6. Başarılı Emzirmede 11 Adım https://dosyahastane.saglik.gov.tr/Eklenti/71015,basarili-emzirmede-11-adim1pdf.pdf 0
7. Tokat, M. A., Okumuş, H., & Dennis, C. L. (2010). Translation and psychometric assessment of the Breast-feeding Self-Efficacy Scale Short Form among pregnant and postnatal women in Turkey. Midwifery, 26(1), 101-108.
8. Yeygel Özcan, Ç., & Aluş Tokat, M. Vajinal doğumda verilen oksitosin indüksiyonun emzirmeye etkisi: Literatür incelemesi. Koç Üniversitesi Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi (HEAD), 12(3), 170-174.
9. ALUŞ TOKAT, M. E. R. L. İ. N. D. A. (2009). Antenatal dönemde verilen eğitimin emzirme öz-yeterlilik algısına ve emzirme başarısına etkisi (Doctoral dissertation, DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
10. Tatarlar, A., & Tokat, M. A. (2016). Vajinal doğum sırasında yaşanan korkunun laktasyona, emme davranışlarına ve ilk emzirme sonuçlarına etkisi. TAF Preventive Medicine Bulletin, 15(2).
11. TOKAT, M. A., & TATARLAR, A. (2015). Vajinal Doğum Sürecinde Yaşanan Korku Laktasyonu/Emzirmeyi Etkiler mi . Turkiye Klinikleri Obstetric-Women's Health and Diseases Nursing-Special Topics, 1(1), 40-43.
12. ALUŞ-TOKAT, M., & OKUMUŞ, H. (2008). Başarılı Emzirme İçin Kuram ve Modele Dayalı Hemşirelik Uygulamaları Nasıl Geliştirilir. Turkish Journal of Research & Development in Nursing, 10(3).
13. Elmas, S., & Tokat, M. A. (2016). Yenidoğanın Beslenme Şeklinin Anne Uyku Ve Yorgunluğuna Etkisi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 9(2).
14. Tokat, M. A., & Okumuş, H. (2013). Emzirme öz-yeterlilik algısını güçlendirmeye temelli antenatal eğitimin emzirme öz-yeterlilik algısına ve emzirme başarısına etkisi. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi, 10(1), 21-9.
15. Onat, G. (2018). Emzirmeyi Kolaylaştırıcı Uygulamalar ve Laktasyonel Bakım.
16. Onat, G. Doğal Doğumdan Sonra Doğal Emzirmenin Üç Bileşeni: Memeye Emekleme, Kanguru Bakımı, Biyolojik Beslenme. Koç Üniversitesi Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi (HEAD), 12(2), 78-84.
17. Wambach, K., & Spencer, B. (2019). Breastfeeding and human lactation. Jones & Bartlett Publishers.
18. Schanler, R. J., Krebs, N. F., Mass, S. B., American Academy of Pediatrics, & American College of Obstetricians and Gynecologists. (2019). Breastfeeding handbook for physicians.
19. McFadden, A., Siebelt, L., Marshall, J. L., Gavine, A., Girard, L. C., Symon, A., & MacGillivray, S. (2019). Counselling interventions to enable women to initiate and continue breastfeeding: a systematic review and meta-analysis. International breastfeeding journal, 14(1), 42.

Sunum,
Vaka örnekleri üzerinden tartışma,
Ödev sunumları,
Video,