: Sitogenomik

Biyomekanik Yüksek Lisans
Moleküler Tıp Yüksek Lisans
Tıbbi Biyoloji ve Genetik Yüksek Lisans

- Temel sitogenetik kavramların ve klinik uygulamalarının öğrenilmesi ve gerekli laboratuar prosedürlerini uygulama becerisinin edinilmesi.
- Normal insan kromozomlarının ve kromozom anomalilerinin mikroskobik olarak tanınması için gerekli bilgi ve becerinin giriş düzeyinde edinilmesi.

1   Hücre çekirdeğini yapı ve işlev ilişkisi açısından açıklayabilmek
2   Ökaryotik hücre bölünmesi türlerini nükleer genomun yapısı ve genetik işlevi bağlamında kavramsallaştırmak
3   Kromozom anomalilerini sınflandırabilmek ve nomenklatür ilkelerine (ISCN) uygun olarak yazabilmek
4   Konstitüsyonel kromozom anomalileri ve doğumsal anomali riski ilişkisini anlamak
5   Somatik (edinsel) kromozom anomalilerinin klinik fenotiple ilişkilerini kategorik düzeyde anlamak
6   Moleküler sitogenetik teknikleri ve genetik tanıdaki kullanım alanlarını öğrenmek
7   Yapısal kromozom anomalilerinin gen ve gen ifadesi düzeyindeki etkilerini öğrenmek
8   Genomik dizin, MLPA, ve Q-PCR gibi kopya sayısı saptama yöntemlerini anlamak.
9   550 bant çözünürlüğündeki normal insan kromozomlarını mikroskop altında tanıma becerisini edinmek
10   Temel aydınlık alan ve floresan mikroskobisi ilkelerini anlamak

1 Ders programının, dersin hedeflerinin genel tanıtımı (Teo). Temel laboratuvar ilkeleri ve kurallar (Uyg)
2 Hücre Çelirdeğinin İşlevsel Yapısı (Teo.) Kromozom Alanı Hazırlamak için Hücre Kültürü Teknikleri (Uyg.)
3 DNA, Kromozomlar, Hücre Bölünmesi ve Denetimi (Teo) Periferik Kandan Metafaz Eldesi (Uyg)
4 Kromozom Anomalilerinin Sınıflandırılması ve İnsan Kromozomları Nomenklatürü I (Teo) Mikroskobi ilkeleri (Uyg)
5 Kromozom Anomalilerinin Sınıflandırılması ve İnsan Kromozomları Nomenklatürü II (Teo) "A" grubu insan kromozomlarının tanınması (Uyg)
6 Otozomal Aneuploidy (Teo). "B" grubu insan kromozomlarının tanınması (Uyg).
7 Parental Translokasyonlar ve Reprodüktif Risk (Teo). "C" grubu insan kromozomlarının tanınması (Uyg)
8 ARA SINAVI "C" grubu insan kromozomlarının tanınması (Uyg)
9 Parental İnversiyonlar ve Reprodüktif Risk I (Teo) "D" grubu insan kromozomlarının tanınması (Uyg).
10 Cinsiyet Kromozomları ve Cinsiyet Kromozomu Anomalileri (Teo) "E" grubu insan kromozomlarının tanınması (Uyg)
11 Prenatal ve Spontan Düşük Sitogenetiği (Teo) "F" ve "G" grubu insan kromozomlarının tanınması (Uyg)
12 Hematopoietik Sistem Neoplazilerinde Kromozomal Değişimler: Moleküler Düzeydeki İzdüşümü; Diyagnostik, Prognostik ve İzlem Açısından Önemi (Teo) FISH görüntü analizi (Uyg)
13 Solid Tümörlerde Kromozomal Değişimler: Moleküler Düzeydeki İzdüşümü; Diyagnostik, Prognostik ve İzlem Açısından Önemi (Teo).
14 Moleküler Sitogenetik: genomic dizinler, MLPA, CGH, SKY-FISH Lokusa Özgül Probla FISH Deneyi (Uyg).
15 FİNAL SINAVI

1) Gersen SL, Keagle MB (ed.): "The Principles of Clinical Cytogenetics" 2005 Humana Press Inc.
2) Gardner RJM, Sutherland GR: "Chromosome Abnormalities and Genetic Counseling" 2004 2nd ed . Oxford University Press, Inc.
3) Thomson & Thomson Genetics in Medicine, 2016, 8th Edition, Elsevier
4) Atlas of Genetics and Cytogenetics in Oncology and Haematology (http://atlasgeneticsoncology.org/)
5) Çeşitli derleme makaleler

Ders: Kuramsal kavramlar ve tanımlayıcı bilgiler ders anlatımı olarak verilmektedir.
Ödev: Herbir öğrencinin öğretim üyesinin belirleyeceği bir kavramla ya da problemle ilgili olarak literatür taması ve kısa sunum (15-20 dk.) yapması beklenmektedir.
Uygulama: Hazır preparatlarda insan kromozomları tanıma pratikleri; kromozom alanı elde etme, bantlama ve boyama yöntemleri; FISH hibridizasyonu, hibridizasyon-sonrası yıkama ve sinyal saptama işlemleri uygulamalı olarak yapılmaktadır

1 VZ Ara Sınav
2 PO Performans/Ödev
3 FN Final
4 BNS Başarı VZ * 0.30 + PO * 0.30 +FN* 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ* 0.30 + PO * 0.30 + BUT* 0.40

ÖÇ1-ÖÇ8: Yazılı ara sınav, dönem içi ödevler ve yazılı final sınavı yoluyla değerlendirilecektir.
ÖÇ9 ve ÖÇ10: Her bir uygulamadaki performans ve uygulama sınavıyla değerlendirilecektir.

ÖÇ1-ÖÇ8 değerledirme kıstasları:
1. Yazılı ara ve final sınavlarında sorulan kısa yanıt ve anlatım metni sorularının ders kapsamı düzeyinde yetkin olarak yanıtlanması
2. Yazılı ara ve final sınavlarnda sorulan problemlere analitik çözümler üretebilmek
3. Ödevlerin zamanında, doğru içerikle ve yetkin olarak sunulması

ÖÇ9 ve ÖÇ10 değerlendirme kıstasları:
1. Normal insan kromozomlarını mikroskop altında tanıyarak tasnif edebilmek
2. Laboratuvar derslerine devamlılık
3. Kromozom alanı elde etmek için gerekli teknikleri uygulayabilmek

Kuramsal dersler U oturma düzeninde interaktif olarak yapılcaktır. Öğrencinin derslere, daha önce işlenmiş konu başlıklarına hazırlanarak gelmesi bu bakımdan önem taşımaktadır.

Tel: 412 4605 GSM: 505 635 34 35 E-posta: oguz.altungoz@deu.edu.tr

Her hafta iki saat