: Kimya Eğitiminde İşbirlikli Öğrenme

Kimya Öğretmenliği Yüksek Lisans

DR.ÖĞR.ÜYESİ YILDIZAY AYYILDIZ SELİMOĞLU

Kimya Öğretmenliği Yüksek Lisans

Bu dersin amacı; kimya eğitiminde kullanılan işbirlikli öğrenme yöntem, teknik ve stratejilerini bilmek ve bunları kimya dersinde nasıl kullanılacağını kavramaktır.

1   İşbirlikli öğrenmenin kimya eğitiminde önemini anlayabilir,
2   İşbirlikli öğrenmede öğretmen ve öğrenci rollerini bilebilir,
3   İşbirlikli öğrenmede sınıf ortamı ve öğrenci gruplarının nasıl oluşturulacağını kavrayabilir,
4   İşbirlikli öğrenme ve öğretme süreçlerini kavrayabilir,
5   İşbirlikli öğrenmede kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemlerini bilebilir,
6   İşbirlikli öğrenme yöntem, teknik ve stratejilerin kimya alanındaki konulara uyarlanabilirliğini tartışabilir,
7   İşbirlikli öğrenme yöntem, teknik ve stratejilerini kimya alanındaki ilgili konu özelliklerine bağımlı olarak organize edebilir, uygulayabilir ve değerlendirebilir.

1 İşbirlikli Öğrenme Modeli Nedir
2 İşbirlikli Öğrenme Modelinin Uygulanma Kriterleri
3 İşbirlikli Öğrenmede Öğretmen ve Öğrenci Rolleri
4 İşbirlikli Öğrenme Modelinde Kullanılan Yöntem/Teknik/Stratejiler-I - Birlikte Öğrenme - Öğrenci Takımları- Başarı Bölümleri - Takım-Oyun-Turnuva
5 İşbirlikli Öğrenme Modelinde Kullanılan Yöntem/Teknik/Stratejiler-II - Takım Destekli Bireyselleştirme - Birleştirilmiş İşbirlikli Okuma ve Kompozisyon - Grup Araştırması
6 İşbirlikli Öğrenme Modelinde Kullanılan Yöntem/Teknik/Stratejiler-III - İşbirliği-İşbirliği - Birlikte Soralım Birlikte Öğrenelim - Birleştirme (Jigsaw) Teknikleri
7 İşbirlikli Öğrenme Modelinin Avantaj ve Dezavantajları
8 Arasınav
9 İşbirlikli Öğrenme Yöntemlerinin Kimya Dersi Sınıf ve Laboratuvar Uygulamaları-I - Hazırlık Aşaması; Kimya Dersi/Laboratuvar Uygulamalarında Eğitim Materyallerinin Belirlenmesi, Öğrenci Gruplarının Oluşturulması, Grup içi Rollerin Belirlenmesi-Teknik Bilgilendirme, Sınıfın/Laboratuvarın Organizasyonu.
10 İşbirlikli Öğrenme Yöntemlerinin Kimya Dersi Sınıf ve Laboratuvar Uygulamaları-II - Uygulama Aşaması; Kimya Dersi/Laboratuvar Uygulamasının İşbirlikli Yürütülmesi, Süreçte İşleyişin Sağlanması, Süreçte Gözlemleme ve Yönlendirme Teknikleri.
11 İşbirlikli Öğrenme Yöntemlerinin Kimya Dersi Sınıf ve Laboratuvar Uygulamaları-III - Değerlendirme Aşaması; Kimya Dersi İşbirlikli Öğrenme Uygulamalarında Öğrenci-Öğretmen Değerlendirme Teknikleri.
12 İşbirlikli Öğrenme Modelinin Kimya Eğitiminde Uygulanmasına Yönelik Örnekler
13 Ödev Sunumları ve Genel Değerlendirme
14 Ödev Sunumları ve Genel Değerlendirme
15 Final sınavı

Ana kaynak:
­ Johnson, David W., Roger T. Johnson ve Karl A. Smith. Active learning: Cooperation in the college classroom. Interaction Book Company, 7208 Cornelia Drive, Edina, MN 55435, 1998.
­ Bayrakçeken, Samih, Kemal Doymuş ve Alev Doğan. İşbirlikli öğrenme modeli ve uygulanması. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2013.

Yardımcı kaynak:
- Jolliffe, Wendy. Cooperative learning in the classroom: Putting it into practice. Sage, 2007.
- Gillies, Robyn M., Adrian F. Ashman, and Jan Terwel. The teacher s role in implementing cooperative learning in the classroom. Spring, 2007.
- Ayas, Alipaşa; Mustafa Sözbilir. Kimya Öğretimi: Öğretmen Eğitimcileri, Öğretmenler ve Öğretmen Adayları İçin İyi Uygulama Örnekleri. Pegem Akademi Yayıncılık, 2015.

İşbirlikli öğrenme yöntem, teknik ve stratejileri, grup çalışması, soru-cevap tekniği, bilgisayar destekli öğrenme, sunum tekniği.

1 ARS Arasınav
2 SNM Sunum
3 YYS YySonuSınavı
4 BNS BNS ARS * 0.30 + SNM * 0.30 + YYS * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ARS * 0.30 + SNM * 0.30 + BUT * 0.40

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı, ödevlerle gerçekleştirilecektir.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Torbalı Meslek Yüksekokulu
yildizay.ayyildiz@deu.edu.tr