: Türk Borçlar Kanununa Göre Borç İlişkilerinde Özel Durumlar

ÖZH 5093 Türk Borçlar Kanununa Göre Borç İlişkilerinde Özel Durumlar SEÇMELİ 3 0 0 7

Özel Hukuk Yüksek Lisans

DOÇ.DR. DAMLA GÜRPINAR

Özel Hukuk Yüksek Lisans

Bu dersin amacı, Türk Borçlar Kanunu'nun 162 ila 182'nci maddeleri arasında düzenlenen "Borç İlişkilerinde Özel Durumlar" ana başlıklı hükümlerin kapsamına giren konuları (Müteselsil Borçluluk, Koşullar, Bağlanma Parası, Cayma Parası ve Ceza Koşulu) detaylı şekilde incelemek; bu konulara ilişkin çözümlenmesi gereken sorunları ortaya koymak ve bu sorunlara çözüm üretmektir.

1   Borç ilişkilerinde özel durumlar kapsamındaki hukuki kavram ve kurumları benzer kavram ve kurumlardan ayırt edebilme.
2   Borç İlişkilerinde özel durumlara ilişkin bilimsel çalışmaları, verilmiş yargı kararlarını ve mevzuatı değerlendirebilme.
3   Borç ilişkilerinde özel durumların aksayan ve eksik yönlerini tespit edebilme.
4   Borç ilişkilerinde özel durumların aksayan ve eksik yönlerine ilişkin gerekçeli, eleştirel, tartışmaya açık görüşler üretebilme.
5   Borç ilişkilerinde özel durumlara ilişkin uygulamada ortaya çıkabilecek sorunlara çözüm üretebilme.

1 Dersin tanıtımı, karşılıklı beklentilerin ve işleyişin açıklanması, görev dağılımı, seminer yazımı hakkında açıklama
2 Müteselsil borçluluk ve alacaklılık hakkında öğretim üyesinin anlatımı, öğrencilerin okumayı üstlendikleri genel eserlerden öğrendiklerini paylaşması
3 Erteleyici koşul hakkında öğretim üyesinin anlatımı, öğrencilerin okumayı üstlendikleri genel eserlerden öğrendiklerini paylaşması
4 Bozucu koşul hakkında öğretim üyesinin anlatımı, öğrencilerin okumayı üstlendikleri genel eserlerden öğrendiklerini paylaşması
5 Bağlanma parası, cayma parası ve dönme cezası hakkında öğretim üyesinin anlatımı, öğrencilerin okumayı üstlendikleri genel eserlerden öğrendiklerini paylaşması
6 Ceza koşulu hakkında öğretim üyesinin anlatımı, öğrencilerin okumayı üstlendikleri genel eserlerden öğrendiklerini paylaşması
7 Müteselsil sorumluluğa ilişkin ilk seminer sunumu ve değerlendirilmesi
8 Arasınav
9 Müteselsil sorumluluğa ilişkin ikinci seminer sunumu ve değerlendirilmesi
10 Koşullara ilişkin ilk seminer sunumu ve değerlendirilmesi
11 Koşullara ilişkin ikinci seminer sunumu ve değerlendirilmesi
12 Bağlanma parası, cayma parası ve dönme cezasına ilişkin ilk seminer sunumu ve değerlendirilmesi
13 Bağlanma parası, cayma parası ve dönme cezasına ilişkin ikinci seminer sunumu ve değerlendirilmesi
14 Ceza koşuluna ilişkin ilk seminer sunumu ve değerlendirilmesi
15 Ceza koşuluna ilişkin ilk seminer sunumu ve değerlendirilmesi

Akıntürk, Turgut: Müteselsil Borçluluk, Ankara, 1971.
Eren, Fikret: Borçlar Hukuku, Genel Hükümler, 24. Baskı, Yetkin Yayınları, Ankara, 2019.
Kocaağa, Köksal: Ceza Koşulu (Sözleşme Cezası), 2. Baskı, Yetkin Yayınları, Ankara, 2018.
Oğuzman, M. Kemal/Öz, M. Turgut: Borçlar Hukuku, Genel Hükümler, C. 2, 14. Bası, Vedat Kitapçılık, İstanbul, 2018.
Sirmen, Lale: Türk Özel Hukukunda Şart, Ayyıldız Matbaası, Ankara, 1992.
Tekinay, Selahattin Sulhi/Akman, Sermet/Burcuoğlu, Halûk/Altop, Atillâ: Tekinay Borçlar Hukuku, Genel Hükümler, 7. Baskı, Filiz Kitabevi, İstanbul, 1993.
Tunçomağ, Kenan: Türk Hukukunda Cezai Şart, Baha Matbaası, İstanbul, 1963.
Yağcıoğlu, Burcu: Türk ve İsviçre Hukuku'nda Ceza Koşulu (Cezai Şart), Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2019.
Von Tuhr, Andreas, Borçlar Hukuku
Reisoğlu, Borçlar Hukuku

Dersin kapsamına giren konular ilgili mevzuat, bilimsel çalışmalar ve yargı kararları çerçevesinde anlatılacak ve öğrenciler, ders anlatımının ardından açılacak tartışmalara katılacaktır.

1 ARS ARASINAV
2 SUN SUNUM
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + SUN * 0.30 + YSS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + SUN * 0.30 + BUT* 0.40

İlan edilecektir.

COVİD 19'a yakalanmak ya da COVİD 19 şüphesiyle karantinaya alınmak sebebiyle derse katılamayan öğrenciler söz konusu olduğunda eşzamansız çevrimiçi eğitim olanaklarından yararlanmak mümkün olacaktır.
Çeşitli sebeplerle derse katılacak durumda olmayan öğrenciler dersten bir gün önce durumu ve gerekçesini bildirmek zorundadır.

Tel: (90) (232) 301 62 51
E-Posta: damlagurpinar@hotmail.com; damla.gurpinar@deu.edu.tr