: Turizm Pazarlaması

Yüksek Lisans

DOÇ.DR. GÜRHAN AKTAŞ

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

Ders, turizm pazarlaması ve turizm işletmelerinin pazarlama sorunları üzerine sunulacak temel bilgileri takiben, bir hizmet olarak turizm ürünlerinin pazarlanmasındaki farklılıkların belirlenmesini ve tanıtım ve pazarlama araçları ile turizmde pazarlama karması elemanlarının incelenmesini, sektörden örneklerle ve uygulamalı çalışmalarla ele almayı amaçlamaktadır. İlk haftalarda konuları belirlenen ve turizmin alt sektörlerinden farklı işletme örnekleri için hazırlanacak pazarlama stratejileri ödevleri, öğrenciler tarafından sunulacak ve sınıf tartışmalarına imkan sağlanacaktır.

1   Öğrenciler ulusal ve uluslararası turizm sektöründe, turizm pazarlamasının önemini ve turizm pazarlamasında güncel uygulamaları inceleyerek analiz edebilecek.
2   Ulusal ve uluslararası turizm pazarlaması uygulamalarını etkilemesi muhtemel faktörleri irdeleyerek, turizm işletmeleri ve turistik destinasyonlar tarafından uygulanabilecek pazarlama stratejileri önerilerinde bulunabilecek.
3   Farklı turizm işletmeleri ve turistik destinasyonlar tarafından uygulanan turizm tutundurma çalışmaları ile kullanılan pazarlama araçlarını inceleyerek, örnek olay çalışmaları üzerinde başarılı ve başarısız uygulamaları tartışabilecek
4   Turizm işletmeleri ve turistik destinasyonlar için pazarlama planları geliştirebilecek bilgi birikimine sahip olabilecek.
5   Turizm pazarlaması çevresini oluşturan faktörleri irdeleyerek, pazarlama çalışmalarının temelini oluşturan çeşitli analiz yöntemlerini kullanabilecek seviyeye ulaşacaklardır.

1 Turizm Pazarlaması: Giriş
2 Turizm Pazarlaması Çevresi ve Pazarlama Planlaması
3 Turizmde Pazarlama Karması: Ürün, Fiyat, Dağıtım, Turundurma
4 Turizmde Pazarlama Karması: İnsan, Fiziksel Kanıtlar, Süreçler
5 Turizm Pazarlamasında Rekabet
6 Turizm Pazarlamasın Yeni Eğilimler ve Gelişmeler
7 Turizm Pazarlaması Alanında Güncel Akademik Çalışmalar
8 Destinasyon Pazarlaması
9 Ziyaretçi Çekim Merkezleri Pazarlaması
10 Konaklama İşletmeleri Pazarlaması
11 Seyahat Acentaları / Tur Operatorleri Pazarlaması
12 Yiyecek İçecek İşletmeleri Pazarlaması
13 Öğrenci sunumları
14 Öğrenci sunumları

Ana kaynak:
Ders proje odaklı yürütüleceği için, tek bir kaynak kitap çalışması yoktur. İlgili konularda ulusal ve uluslararası kitap, proje, makale, tez vb. kaynaklardan faydalanılması gerekmektedir. Kitap çalışmalarına örnek olarak aşağıdaki kaynaklar gösterilebilir:
- Kozak, M. (2008). Turizm Pazarlaması, Ankara: Detay Yayıncılık.
- Hacıoğlu, N. (2008). Turizm Pazarlaması, Ankara: Nobel Yayıncılık.
- Kotler, P., Bowen, J.T., Makens, J.C. (2009). Marketing for Hospitality and Tourism, 5th ed., Oxford: Prentice Hall, Inc.

Sorumlu öğretim üyesinin tarafından verilecek ilk yedi hafta derslerinden sonra, öğrencilere turizmin alt sektörlerinden farklı işletme örnekleri için hazırlanacak pazarlama stratejileri ödevleri verilecek ve ödevler öğrenciler tarafından sunularak sınıf tartışmalarına imkan sağlanacaktır.

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

Öğrencilerin dersi başarı ile tamamlamaları, derslere katılım ve tartışmalarda etkin rol almaları ile mümkün olacaktır. Öğrencilerin sunum becerileri ve sunum raporlarının ders içeriği ve amacına uygunluğu değerlendirmede esas alınacaktır.

1 Öğrencilerin turizm pazarlaması konusundaki bilgileri değerlendirmede esas alınacak, ancak teorik bilginin yanında güncel olaylar çerçevesinde ilgili konuları değerlendirebilmeleri ve tartışabilmeleri de istenecektir.
2- Ödev çalışması ile öğrencilerin bilimsel çalışma yapmaya hazırlanmaları amaçlanmaktadır. Bu nedenle, ödevlerin bilimsel yazım kurallarına uygunluğu ve uygulamalı bir çalışma hazırlandıysa kullanılan metodolojinin ve veri analiz yöntemlerinin geçerliliğine ve güvenirliliğine dikkat edilecektir.
3- Sınıf içi tartışmalarda ve sunumlarda ise, öğrencilerin sunum becerileri ile birlikte, bilimsel konularda tartışma becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

- Derse %70 devam zorunluluğu bulunmaktadır.
- Dersin öğretim üyesi tarafından anlatılacak ilk 7 hafta sonunda, dönem başında belirlenen konular üzerinde öğrenci sunumları dönemin son 5 haftasında gerçekleştirilecektir. Grup ve/veya bireylerin hangi hafta sunum yapacağı dönem başında belirlenecektir.
- Ödev çalışmaları, yüksek lisans programına ilgili akademik yılda kayıt yaptıran öğrencilerin sayısına göre grup veya bireysel ödev olarak verilebilir.

Uygulama 5 3 15
Proje Ödevi 1 4 4