: AB'de İnovasyon , Bilim ve Teknoloji

AVB 6089 AB'de İnovasyon , Bilim ve Teknoloji SEÇMELİ 3 0 0 6

Avrupa Çalışmaları Doktora

Avrupa Çalışmaları Doktora

Bu dersin amacı öğrencilerin değişen teknolojinin ekonomik sistemleri nasıl etkileyebileceği ve teknolojik değişim kararlarının ekonomik faktörleri nasıl etkilediğini anlamalarını ve analiz etmelerini sağlamaktır. Bu bağlamda, ders özellikle AB'ye odaklanmaktadır. Derste işlenen konular yenilik ve teknoloji iktisadı alanında paradigma değişimi, bilgi ve iletişim teknolojileri, bilginin oluşturulması, beşeri sermayenin adaptasyonu, eğitim-öğretim-öğrenme organizasyonu, bireysel beceriler, yenilik kavramı, teknoloji parkları ve teknoloji şehirleri, yenilik ve küresel dünyada rekabet, ekonomik büyüme için teknoloji ve yenilik politikaları, ekonomilerin dijital ekonomiye dönüşümü, AB'de Ar-Ge ve yenilik uygulamaları. Bu ders aynı zamanda öğrencilerin, Türkiye ile AB'nin var olan yenilik ve teknolojik altyapılarını ve gelecek politikalarını karşılaştırmasını sağlayacaktır.

1   Bilgi toplumunda yeni teknolojileri ve bilimsel dinamizmi anlamak ve öğrenmek
2   AB'nin odaklandığı bilim, teknoloji ve yenilik alanlarındaki gelişmeleri incelemek
3   AB'nin bilim ve teknoloji politikalarını Lizbon ve 2020 stratejileri kapsamında analiz etmek
4   Bilgi ve İletişim Teknolojileri ve Dijital Ekonomi yoluyla bilimsel düşüncede paradigma değişimini anlamak
5   Bilgi toplumu ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişki hakkında bilgi sahibi olmak ve dijital ekonomiye dönüşümde uygulanan teknoloji politikalarını değerlendirmek

1 Yenilik, sistemler ve evrim: giriş ve temel kavramlar
2 Teknolojik Değişim Teorileri
3 Yenilik üzerine bakış açıları: ürün ve süreç yenilikleri
4 Yenilik ve politika uygulamaları
5 Teknoloji, yenilik ve insan kaynakları: tanımlar
6 Teknoloji, yenilik ve politika: AB
7 Teknoloji, yenilik ve politika: AB
8 Teknoloji, yenilik ve politika: Türkiye
9 Avrupa Komisyonu, Yenilik Birliği Skor Tablosu
10 Avrupa Komisyonu, Yenilik Birliği Rekabetçilik Raporu
11 OECD, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Skor Tablosu
12 Tartışma

Her dönem için ilan edilecektir.

Ders, öğretim üyesi tarafından verilen klasik dersin yanı sıra konuyla ilgili araştırma ve tartışmalarla yürütülecektir. Bu içerikte, derse katılım önemli ve aynı zamanda kritik bir faktördür. Derse katılım öğrencinin dönem içi ve final performansını belirler. Adaylar, dersten önce ilgili materyali okumalıdır. Her öğrenci sınıfta sunum yapmak ve dersin sonunda öğretim görevlisine teslim edilmek üzere bir dönem projesi hazırlamak durumundadır. Söz konusu proje, bilimsel yazım kurallarına uygun ve en az 20 sayfalık akademik bir makale formatında olmalıdır. Son olarak hazırlanan proje/makale dönem sonunda belirlenen tarihte sunulacaktır.

Başarılı / Başarısız

1. Öğrenci, yenilik ve teknoloji ile ilgili temel kavramları tanımlayabilecektir.
2. Öğrenci, ortaya çıkan teknoloji ve iş yöntemlerindeki dijital dönüşümün olası nedenleri ve sonuçlarının farkında olacaktır.
3. Öğrenci, dijital toplumdaki dönüşümü anlayabilecek şekilde temel ekonomik ilkeleri kullanabilecektir.
4. Öğrenci, teknoloji ve yenilik ile ilgili radikal değişikliklerin servet yaratma ve sosyal yıkım etkilerini analiz edebilecektir.

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.

Prof. Dr. Yeşim Üçdoğruk Gürel
yesim.ucdogruk@deu.edu.tr

Her dönem için ilan edilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10