: Ekonomik Bütünleşme ve Avrupa Birliği

Avrupa Birliği Yüksek Lisans

PROF.DR. UTKU UTKULU

Avrupa Birliği Yüksek Lisans

Avrupa Birliği ekonomik bütünleşme temeline dayanan bir bölgesel bütünleşme girişimidir. Derste, öğrencilerin küreselleşme ve bölgeselleşme ekseninde Avrupa ekonomik bütünleşmesinin gelişimini, dinamiklerini, bunun oturduğu teorik temelleri ve gelecek perspektiflerini kavrayabilmeleri ve güncel ekonomik gelişmeler ışığında analiz yapabilmeleri amaçlanmaktadır.

1   Ekonomik bütünleşme kuramını kavrayabilme
2   Avrupa bütünleşmesinin gümrük birliği, tek pazar ve ekonomik politikaların uyumlaştırılması aşamasını kavrayabilme
3   Ekonomik bütünleşme türlerini karşılaştırarak inceleyebilmek
4   AB'yi ekonomik bütünleşmesi açısından değerlendirebilme
5   Ekonomik bütünleşmeyi tarihsel süreçte ele alıp günümüz Avrupa bütünleşmesinin gelişimini parasal birlik aşaması da dahil olmak üzere tartışabilme

1 Giriş: Uluslararası İktisat Teorisi ve Ekonomik Bütünleşme Ekonomik Bütünleşme Kavramının Tarihsel Gelişimi
2 Bölgeselleşme ve Küreselleşme İlişkisi
3 Uluslararası Ekonomik Bütünleşme Kuramı Çerçevesinde Gümrük Birliği Teorisi Giriş
4 Uluslararası Ekonomik Bütünleşme Kuramı Çerçevesinde Gümrük Birliği Teorisi Statik Etkileri
5 Uluslararası Ekonomik Bütünleşme Kuramı Çerçevesinde Gümrük Birliği Teorisi Dinamik Etkileri
6 Dünya Ticaret Örgütü, DOHA Görüşmeleri, Dünya Ticaret Sistemi ve Türkiye
7 Proje Çalışması Ön Tartışma ve Değerlendirme
8 Parasal Birlik Teorisi ve Optimum Para Sahası - I
9 Parasal Birlik Teorisi ve Optimum Para Sahası - II
10 Avrupa Parasal Birliği Giriş
11 Avrupa Parasal Birliği Bir Optimum Para Sahası mıdır
12 Avrupa Parasal Birliği, İktisadi Şokların Etkileri ve Birliğin Geleceği
13 AB Dışındaki Uluslararası Ekonomik Bütünleşme Teorileri
14 Proje Çalışması Son Değerlendirme

-Canan Balkır, Uluslararası Ekonomik Bütünleşme: Kuram, Politika ve Uygulama AB ve Dünya Örnekleri, Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2010.
-Nevzat Güran, Uluslararası Ekonomik Bütünleşme ve Avrupa Birliği, 2. Baskı, İzmir: Anadolu Matbaaılık, 2002.
-İrfan Kalaycı (Ed.), Türkiye-AB İlişkileri Üzerine Ekonomi-Politik Tezler, İstanbul: Beta Yayınevi, 2006.
-Utku Utkulu, "Avrupa Parasal Birliği, Optimum Para Sahası ve Türkiye", içinde Türkiye-AB İlişkileri Üzerine Ekonomi-Politik Tezler, İrfan Kalaycı (ed.), İstanbul: Beta Yayaınevi, ss. 223-240.
-Nevzat Şimşek, D. Seymen ve Utku Utkulu, "Turkey's Competitiveness in the EU Market: A Comparison of Different Trade Measures", Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,2010, 12(2):107-139.
-Ali M. El-Agraa, The Economics of the European Community, 4th Edition, Harvester Wheatsheaf Press, 1994.
-Robert A. Mundell, "A Theory of Optimum Currency Areas", The Ameriiiiican Economic Review, 1961, 51(4): 657-665.

Ders anlatımı, sınıf tartışmaları, öğrencilerin yapacakları çalışmalar ve sunumlar.

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

Öğrenciler dönem içerisinde bir vize ve final sınavlarından sorumludur. Öğrenciler ayrıca dersin çalışma alanına giren konulardan birisi için yapacakları araştırmanın sonuçlarını sunmak ve makaleleştirmekten sorumludurlar.

İlan edilecektir.

Telif hakkı ihlali yapan öğrenciler disiplin cezasına çarptırılır.
Derslere katılım (en az %70) zorunludur.
Bütün ödevler zamanında teslim edilmelidir. Geciken ödevler kabul edilmeyecektir.

Prof. Dr. Utku UTKULU
utku.utkulu@deu.edu.tr

Perşembe 16.00-17.00

Ders anlatımı 14 3 42