: Hücre Kültürü

Klinik İlaç Araştırmaları Yüksek Lisans
Tıbbi Parazitoloji Yüksek Lisans
Translasyonel Tıp Yüksek Lisans

Bu dersin amacı, öğrencilerin hücre kültürü teknikleri ile ilgili temel bilgileri edinmeleri; in-vitro koşullarda üreyen hücrelerdeki adaptasyon süreci ve biyolojik değişiklikleri kavramaları ve temel hücre kültürü tekniklerini uygulama becerisini kazanmalarıdır.

1   Primer doku hücreleri ile kültür hücrelerinin biyolojik özelliklerini sıralar
2   Proliferasyon, transformasyon, hücre ölümü, diferansiyasyon süreçlerini ile ilgili temel bilgiyi tekrarlar
3   Hücre kültürü tekniklerinde kullanılan ekipman, sarf malzemeleri ve ortamları bilir.
4   Hücre kültürü laboratuarında uygulanan biyogüvenlik kurallarını, sterilizasyon ve aseptik teknikleri bilir.
5   Klonlama ve transfeksiyon tekniklerini tarif eder.
6   Hücre karakterizasyonu ve ayrımlama tekniklerini tarif eder.
7   Ortam hazırlama, süspansiyon ve monolayer kültür ekimi, idamesi, sonlandırması, hücre dondurma/çözme ve basit canlılık testlerini uygulama becerilerine sahiptir.
8   Günlük kültür izlemi yaparak kurallara uygun laboratuar defteri tutar.

1 Programın tanıtımı Kültür Hücrelerin Biyolojisi
2 Hücre kültürü laboratuvarının planlanması ve dizaynı Hücre kültüründe kullanılan ekipman, sarf malzemeleri ve ortamlar
3 Hücre kültür ortam hazırlama ve süspansiyon kültür ekimi Güvenlik, sterilizasyon ve aseptik teknikler
4 Süspansiyon kültür pasajının yapılması, hücre sayımı ve canlılık testi uygulanması Primer Kültür ve Hücre Hatlarının Özellikleri
5 Hücre kültüründe kontaminasyon Hücre dondurma teknikleri Monolayer kültür ekiminin izlenmesi ve uygulanması
6 Transformasyon ve transfeksiyon kavramaları Dondurma ortamı hazırlama ve süspansiyon kültür hücrelerinin dondurulması izlenmesi
7 Klonlama ve seçim, hücre ayrımlama yöntemleri Monolayer üreyen hücrelerin pasajı uygulaması
8 Kültür hücrelerinin karakterizasyon ve differansiyasyonu
9 Dondurulmuş hücre çözme ve ekimi
10 Proje çalışmaların gözden geçirilmesi, tartışma ve uygulaması
11 Proje çalışmaların gözden geçirilmesi, tartışma ve uygulaması
12 Proje çalışmaların gözden geçirilmesi, tartışma ve uygulaması
13 Proje çalışmaların gözden geçirilmesi, tartışma ve uygulaması
14 Değerlendirme ve Proje Rapor Teslim Tarihi

Ana kaynak: Freshney RI: "Culture of Animal Cells, Amanual of Basic Technique" Fourth ed., Wiley-Liss, 2000
Yardımcı kaynaklar:
G.M.Cooper, The Cell A Molecular Approach, Second ed.,ASM Press, Sinauer Associates Inc., 2000

Sunum: Temel teorik bilgiler sunum olarak verilecektir.
Ödev: Öğrenciler dönem içerisinde 4 defa, literatür taraması yaparak ders koordinatörü öğretim üyesinin belirleyeceği konularda yazılı ödev teslim edecektir
Proje: Her öğrenci, ders koordinatörü tarafından kendisine flask içinde verilecek HeLa hücre hattının idamesi, pasajı, dondurulması, çözülmesi ve canlılık testlerinin yapılmasından sorumludur. Yapılan tüm uygulamalar dönem sonunda, fotoğraf, tablo ve tüm gözlem ve veriler ile birlikte SBE laboratuar defteri tutma kurallarına uygun bir şekilde hazırlanarak ders koordinatörüne teslim edilecektir.

1 VZ Ara Sınav
2 PRJ Proje
3 FN Final
4 BNS Başarı VZ * 0.40 + PRJ * 0.10 + FN* 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + PRJ * 0.10 + BUT* 0.50

ÖÇ1-ÖÇ6: Yazılı ara sınav ve dönem içi ödevler yoluyla değerlendirilecektir.
ÖÇ7 ve ÖÇ8: Dönem sonunda teslim edilen laboratuar defterinin derste belirtilen kurallara uygunluğu ve laboratuar çalışmalarına olan devam göz önünde değerlendirilecektir. Öğrencilerin uygulama becerileri öğretim üyesi tarafından doğrudan izlem yoluyla değerlendirilecektir.

ÖÇ1-ÖÇ6:
1.Yazılı ara sınavda sorulan kısa cevap ve uzun anlatmalı sorulara verilen cevapların yeterliliği değerlendirme kriteridir.
2.Dönem içi verilen ödevler zamanında teslim edilmiş olmaları, konu ile ilgili güncel bilginin düzgün anlaşılır bir şekilde, kaynak belirtilerek aktarılmış olması kriterleriyle değerlendirilecektir.
ÖÇ7 ve ÖÇ8:
1.Dönem sonunda teslim edilen laboratuar defterinin kurallara uygun olarak tutulmuş ve laboratuarda yapılmış olan tüm uygulamaları kapsamlı bir şekilde tarif ediyor olması en önemli değerlendirme kriteridir.
2.Laborataur çalışmalarına olan devam bir değerlendirme kriteridir.
3. Öğrencinin laboratuar çalışmalarının, ders sorumlusu öğretim üyesi tarafından değerlendirilmesinde iyi laboratuar uygulamaları, iyi ve doğru aseptik teknik, biyogüvenlik kurallarına uyum ve genel hücre kültür tekniklerini uygulama becerileri değerlendirme kriterleridir.

Tel: 412 4608 E-posta: zeynep.sercan@deu.edu.tr

Çarşamba günleri 15:30-17:00