: Derin Öğrenme ve Katmanlı Sinir Ağları

DOÇ.DR. METE EMİNAĞAOĞLU

Bilgisayar Bilimleri Yüksek Lisans
Bilgisayar Bilimleri Doktora

Öğrencilerin hem teorik hem de uygulamalı olarak yapay zekâ ve yapay öğrenmedeki derin öğrenme ve katmanlı sinir ağları konularını kavramalarını ve uyarlayabilmelerini amaçlamaktadır. İnsanlar ve bilgisayarlardaki öğrenme yöntemlerinin derin hiyerarşik modelleri, çok katmanlı yapay sinir ağları, kısıtlı Boltzmann Makineleri, katmanlı derin Bayes ağları ve bunların örüntü işleme, doğal dil işleme ve tanıma, görüntü algılama, vb. alanlardaki uygulamalarını geliştirebilecek bilgi ve beceriyi öğrencilerin kazanmasını amaçlar.

1   Şirketler ya da diğer kurumlardaki çeşitli güncel gereksinimlere ve problemlere derin öğrenme ve katmanlı sinir ağları yöntemlerini kullanarak çözümler geliştirmek.
2   Katmanlı sinir ağlarını kullanarak doğal dil işleme ve metin madenciliğine yönelik yeni yöntemler, modeller ve çözümler geliştirmek.
3   Derin öğrenmedeki çeşitli modelleri kullanarak örüntü işleme ve yapay görüntü algılama ve tanımaya yönelik yeni yöntemler ve çözümler geliştirmek.
4   Katmanlı sinir ağları ve derin öğrenmeye ilişkin çeşitli yöntemler, algoritmalar ve teknikleri tanımlamak ve kullanabilmek.
5   Katmanlı sinir ağları ve derin öğrenme alanına yönelik çeşitli bilimsel ve teknolojik ar-ge projelerini tasarlayıp geliştirebilmek, bu projelere katkı sağlamak.

1 Yapay sinir ağlarına giriş. Biyolojik ve yapay nöron modelleri, algılayıcı öğrenimi, çok katmanlı algılayıcılar, geri yayılım mekanizmaları. Gözetimli, yarı gözetimli ve gözetimsiz öğrenme.
2 Yapay sinir ağlarındaki temel konular ve yöntemler. Kademeli ve meyilli alçalma, stokastik meyilli alçalma, diğer optimizasyon yöntemleri. Aşırı öğrenme, yakınsama ve genelleme sorunları.
3 Örüntü tanıma ve yapay görme / algılama konularına giriş. İnsanlardaki görme mekanizma ve hiyerarşileri. Yapay görmede çeşitli yöntemler, özellikler, seyrek kodlaması, çoklu hiyerarşiler, derin katmanlar.
4 Derin öğrenmeye giriş. Oto-kodlayıcılar. Oto-kodlayıcılarla öğrenme yöntemleri ve mekanizmaları. Seyrek yapılar ve seyrek verilere ilişkin konular ve yaklaşımlar.
5 Katmanlı yapay sinir ağlarında temel kavramlar. Farklı katmanlardaki farklı bilgi işleme süreçleri, katmanlaşma, havuz oluşumu, sıyırma / eleme, kayıplar ve katmanlı eğitim modelleri.
6 Katmanlı yapay sinir ağlarının kullanıldığı çeşitli uygulamalar ve teknolojiler.
7 Kısıtlı Boltzmann Makineleri nde temel kavramlar. Hopfield Ağları, Boltzmann Makinelerinde eğitim ve öğrenme modelleri.
8 Kısıtlı Boltzmann Makineleri ve diğer Boltzmann Makineleri nin kullanıldığı çeşitli uygulamalar ve teknolojiler.
9 Derin Bayes Ağları. Teorik temelleri. Derin Bayes Ağları nın çeşitli uygulamaları.
10 Derin yinelemeli ağlar ve sıralı öğrenme. Basit yinelemeli yapay sinir ağları: Elman ve Jordan ağları. Standart yinelemeli yapay sinir ağları, Uzun / kısa vadeli bellekler.
11 Derin yinelemeli sinir ağlarının kullanıldığı çeşitli uygulamalar ve teknolojiler.
12 Alternatif derin öğrenme modelleri. Takviyeli derin öğrenme. Nöral Turing Makineleri.
13 Derin ve sığ öğrenme modellerinin karşılaştırmalı analizleri. Katmanlı sinir ağları ve derin öğrenme alanına ilişkin karmaşık problemler ve güncel konular.
14 Proje sunumları. Dönem boyu işlenen konuların genel tekrarı ve değerlendirmesi.

Y. Bengio, I. Goodfellow and A. Courville, Deep Learning , MIT Press, 2016.
L. Deng and D. Yu, Deep Learning: Methods and Applications , Foundations and Trends in Signal Processing, Now Publishers, 2014.

Yardımcı kaynaklar:
C. Bishop, Pattern Recognition and Machine Learning , Springer, 2006.
K. P. Murphy, Machine learning: a probabilistic perspective , MIT press, 2012.

Ders, anlatım, sınıf sunumu ve tartışma biçiminde öğretilecek. Öğretilen dersin yanı sıra, öğrencilere gruplar halinde sunumlar hazırlatılacak ve tartışmalı oturumlar şeklinde sundurulacaktır. Dersin bazı haftalarında, daha önce verilen ödev sonuçları tartışılarak pekiştirilecektir.

1 PRJ PROJE
2 ARS ARASINAV