: MSDS Formlarının Hazırlanması ve Anlaşılması

ISG 5014 MSDS Formlarının Hazırlanması ve Anlaşılması SEÇMELİ 3 0 0 6

PROF.DR. ÖZLEM ÖTER

İş Sağlığı ve Güvenliği Doktora
İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans(İ.Ö)
İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans

Bu dersin amacı MSDS formlarının ve içerisinde yer alan önemli bilgilerin öğrenciler tarafından anlaşılır hale gelmesini sağlamaktır. Ayrıca öğrenciye MSDS formlarını hazırlayabilmek için gerekli bilgiyi kazandıracaktır. MSDS formları zararlı kimyasalların nasıl tutulacağı ve kullanılacağı ile ilgili çok önemli bilgiler içeren, bir kimyasal ya da madde veri formudur. Böylece, MSDS formları işyerlerinde çok önemli bir role sahiptir ve insanların hayatlarını ve sağlıklarını korur. Gelişmekte olan ülkelerin çoğunda, kimyasal dağıtan ya da üreten her firma Malzeme güvenlik bilgi formunu hazırlamak ve firma ile çalışan müşterilere ya da iş ortaklarına sunmak zorundadır. Gene bir kimyasal ürünün yurt dışına ihracatında mutlaka MSDS formları istenmektedir.

1   Bu dersin sonunda öğrencinin zararlı kimyasalların sistematik sınıflandırmasını yapabilir hale gelmesi beklenmektedir.
2   Öğrencinin kimyasalları etiketleme işlemeni yapabilir hale gelmesi hedeflenmektedir.
3   Öğrencinin Malzeme Güvenlik Bilgi Formlarını (MSDS) anlayabilir ve hazırlayabilir hale gelmesi amaçlanmaktadır.
4   Öğrenciler zararlı kimyasalların nasıl kullanılacağı ve saklanacağı ile ilgili bilgiye ulaşma yollarını öğrenecektir.
5   . Öğrenci bir maddenin zararlı olup olmadığını belirleyebilir hale gelecektir.

1 MALZEMENİN VE ÜRETİCİNİN NASIL TANIMLANACAĞI ve ÖRNEK MSDS FORMLARI: Malzeme ismi, üretici ismi,adresi, telefonu, acil telefon numaraları
2 ZARARLI KİMYASALLARIN BELİRLENMESİ ve ÖRNEK MSDS FORMLARI: Zararlı kimyasalların sınıflandırılması, risk ifadeleri, güvenlik ifadeleri
3 KİMYASAL İÇERİKLE İLGİLİ BİLEŞİM BİLGİSİNİN YAZILMASI ve ÖRNEK MSDS FORMLARI: Kimyasal yapı, kimyasal ismi, kısaltması, CAS numarası, içeriklerin oranı
4 İLK YARDIM ÖNLEMLERİNİN TANIMLANMASI ve ÖRNEK MSDS FORMLARI: Maruz kalma sınırları, maruz kalma sınırlarına bağlı olarak gerekli olan ilk yardım önlemleri, Özel medikal uygulamalar ve önlemler, akut dönemde ve daha sonraki dönemlerde görülen önemli belirtiler
5 YANGINLA MÜCADELE ÖNLEMLERİ ve ÖRNEK MSDS FORMLARI: Uygun yangın söndürücülerin belirlenmesi, yanma sonucu oluşan zararlı kimyasallar, özel güvenlik önlemleri ve araç gereç.
6 İSTENMEYEN SIZINTILAR İÇİN ÖNLEMLER ve ÖRNEK MSDS FORMLARI: Acil durum prosedürleri, sızıntıyı kontrol altına almak için metod ve materyaller ve kimyasalın temizliği.
7 KIMYASALLARIN TAŞINMASI VE SAKLANMASI ve ÖRNEK MSDS FORMLARI: Güvenli taşıma için önlemler, güvenli saklama koşulları
8 MARUZ KALMA KONTROLLERİ VE KİŞİSEL KORUNMA YÖNTEMLERİ ve ÖRNEK MSDS FORMLARI: Ulusal maruz kalma standartları, biyolojik sınır değerleri, kontrol yöntemleri, kişisel güvenlik için araç ve gereçler
9 MSDS FORMLARINDA YER ALAN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER ve ÖRNEK MSDS FORMLARI: Görünüm, pH, çözünürlük, alev alma noktası, alev alma sıcaklığının belirlenmesi, havadaki en düşük ve en yüksek patlayıcı sınırları vb.
10 KARARLILIK VE REAKTİVİTE BİLGİLERİ VE ve ÖRNEK MSDS FORMLARI Kararlı ve reaktif bileşikler, ilgili semboller
11 KİMYASALLARIN TOKSİK ETKİLERİYLE İLGİLİ BİLGİLER VE ÖRNEK MSDS FORMLARI : Çeşitli kimyasallara ilişkin toksisite bilgileri, sağlık etkileri
12 EKOLOJİK BİLGİLER VE ÖRNEK MSDS FORMLARI : Ekotoksisite, dayanıklılık ve bozunma bilgileri, çevreye olan etkileri ve taşınma süreçleri
13 KİMYASALIN ATILMAYA DA UZAKLAŞTIRMA BİLGİLERİ VE ÖRNEK MSDS FORMLARI : Atık uzaklaştırma metodları ve atık kap çeşitleri, özel önlemler ve atık depolama sahaları, ve atık yakımı
14 KİMYASALARIN TAŞINMASI BİLGİLERİ VE ÖRNEK MSDS FORMLARI : UN numaraları, gemi isimleri, risk sınıflandırmaları, paketleme grupları, özel önlemler ve Hazchem kodları MEVZUAT BİLGİLERİ VE ÖRNEK MSDS FORMLARI: Mevcut sağlık güvenlik ve çevre ile ilgili mevzuatlara gore malzemenin durumu

National Code of Practice for the Preparation of Material Safety Data Sheets, second Edition, National Occupational Health and Safety Commission, 2003.
Guideleness on the preparation of Material Safety Data sheets, Occupational Safety and Health Division, Ministry of Manpower.

Ders sunumlar ve interaktif öğrenme stratejileri çerçevesinde işlenecektir. Ayrıca bazı seçilen konularda öğrenciler sunum hazırlayacaklardır.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV