: Zararlı Kimyasallar için Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi

ISG 5015 Zararlı Kimyasallar için Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi SEÇMELİ 3 0 0 6

PROF.DR. ÖZLEM ÖTER

İş Sağlığı ve Güvenliği Doktora
İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans

Bu dersin amacı zararlı kimyasallarla ilgili sağlık ve güvenlik risklerinin nasıl yönetileceği konusunun anlaşılmasını sağlamaktadır. Ders işyerinde kimyasallarla ilgili iş yapmayı düşünen herkese faydalı olacaktır. Bu kişiler zararlı kimyasalların üreticisi, sağlayıcısı, ya da ithalatçısı ya da bununla ilgili işlerde çalışanlar olabilir ya da iş yerinde zararlı kimyasallar depolayan, üreten, taşıyan iş sahipleri ya da çalışanlar olabilir. Bu ders iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinde zararlı kimyasallar olarak tanımlanan maddelerin, karışımların, malzemelerin kullanımı, taşınması, üretimi ve saklanması konuları ile ilgilidir. Ayrıca toksik dumanlar gibi üretim sırasında oluşan zararlı kimyasalları da kapsar. İş yerlerinde kimyasalların risk yönetimine ve değerlendirmesine ihtiyaç duyan sanayi grupları şu şekilde sıralanabilir: Ziraat, pil endüstrisi, kimyasal endüstrisi, elektrik endüstrisi, patlayıcı endüstrisi, gıda endüstrisi, gaz endüstrisi, laboratuarlar, metal üretimi, madencilik endüstrisi, boya endüstrisi, kâğıt endüstrisi, petrol endüstrisi, ilaç üretimi, plastik ve ambalaj üretimi, tekstil endüstrisi vb.

1   Bu dersin sonunda öğrencilerin zararlı kimyasalların sınıflandırmasını, isimlendirmesini, MSDS formlarının hazırlanması ve anlaşılmasını başarmaları beklenmektedir.
2   Öğrenciler zararlı kimyasalların nasıl kullanılacağını ve saklanacaklarını öğreneceklerdir.
3   Zararlı kimyasallarla ilgili sağlık ve güvenlikle ilgili sorumluları ve görevlerini öğreneceklerdir.
4   Zararlı kimyasalların risklerini ve bunlara karşı ne yapılması gerektiğini öğreneceklerdir.
5   İş yerindeki çalışanlara bu konu ile ilgili danışmanlık yapabilir hale geleceklerdir.

2 ZARARLI KİMYASALLARIN TANINMASI Hangi kimyasalların zararlı olduklarının anlaşılması Güvenil bilgi formları (SDS) ve madde güvenlik bilgi formları (MSDS) Etiketleme
4 RİSKLERİN KONTROL EDİLMESİ Kontrol hiyerarşisi Spesifik kontrol ölçümleri Kontrol ölçümlerinin gerçekleştirilmesi Personele bilgi, danışmanlık ve eğitim verilmesi
5 SÜREKLİ GÖRÜNTÜLEME VE GÖZDEN GEÇİRME Sağlık kontrolleri Kontrol ölçümlerinin gözden geçirilmesi
6 ACİL DURUM HAZIRLIKLARI Acil durum planı Acil durum ve güvenlik araç ve gereçleri Yangın koruma sistemleri Monitörler ve alarmlar Otomatik sulama sistemleri Su kaynakları
7 SÜREKLİ SAĞLIK KONTROLLERİ VE GEREKENLER
8 BİR RİSK DEĞERLENDİRME SÜRECİNE GENEL BAKIŞ Risk değerlendirmesi ve kontrol listesi Yaygın yakıt ve oksijen kaynakları Yangın ve patlama riskleri
9 KONTROL ÖLÇÜMLERİ İÇİN PRATİK ÖNLEMLER
10 ÖRNEK DURUM ÇALIŞMALARI VE ÖĞRENCİ SUNUMLARI
11 ÖRNEK DURUM ÇALIŞMALARI VE ÖĞRENCİ SUNUMLARI
12 ÖRNEK DURUM ÇALIŞMALARI VE ÖĞRENCİ SUNUMLARI
13 ÖRNEK DURUM ÇALIŞMALARI VE ÖĞRENCİ SUNUMLARI
14 ÖRNEK DURUM ÇALIŞMALARI VE ÖĞRENCİ SUNUMLARI

Managing risks of hazardous chemicals in the workplace, Safe Work Australia, 2012, ISBN 978-0-642-78335-6

Ders sunumlar ve interaktif öğretme stratejileri çerçevesinde işlenecektir. Ayrıca bazı seçilen konularda öğrenciler sunum hazırlayacaklardır.

1 SUN SUNUM
2 YSS YIL SONU SINAVI