DERS ADI

: Biyoteknolojide Katı Hal Fermantasyonu

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
BYT 6003 Biyoteknolojide Katı Hal Fermantasyonu SEÇMELİ 3 0 0 8

Dersi Veren Birim

Fen Bilimleri Enstitüsü

Dersin Düzeyi

Doktora

Ders Koordinatörü

PROF.DR. RAZİYE ÖZTÜRK ÜREK

Dersi Alan Birimler

Biyoteknoloji Doktora
Biyoteknoloji Bütünleşik Doktora
Biyoteknoloji Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Bu ders kapsamında; katı kal fermentasyonunun temelleri, substratları, etki eden faktörler ve kinetikleri incelenerek modellendirilmesi, üretimde fermentör tasarımının öneminin yanı sıra biyoteknolojik önemleri olan enzim, protein, organik asit, pigment vb metabolitlerin katı hal fermentasyonuyla üretimlerinin incelenmesi hedeflenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Öğrencilere katı hal fermantasyonunun, onun temellerinin, avantajlarının ve dezavantajlarının ne olduğunu anlamada,
2   Katı hal fermantasyonu modellemesinin nasıl yapıldığının öğrenilmesinde,
3   Analitik yeteneklerini geliştirmede,
4   Katı hal fermantasyonu hakkında bilgi sunma ve eleştirme yeteneklerini geliştirmede öğrencilere yardımcı olması ve
5   Katı hal fermantasyon sistemleri ile enzim, organik asit ve vitaminlerin nasıl üretildiği hakkında ileri örneklerin verilmesi hedeflenmektedir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Katı hal fermentasyonunun tarihçesi ve gelişimi
2 Katı hal fermentasyonunun temelleri -Katı hal fermentasyınunun tanımı, özellikleri, sınırlılıkları ve izlenmesi
3 Katı hal fermentasyonuna etki eden faktörler -Fizikokimyasal faktörler -Biyokimyasal faktörler
4 Katı hal fermentasyonunun modellendirilmesi -Temel ilkeleri -Katı hal fermentasyon kinetikleri
5 Katı hal fermentasyonunun modellendirilmesi -Temel ilkeleri -Katı hal fermentasyon kinetikleri
6 Katı hal fermentasyon prosesinde enerji ve kütle transferi, su aktivitesi
7 Katı hal fermentasyonunda fermentörler -Katı hal fermentörlerinde temel prensipleri ve ölçek biyütme -Fermentör tipleri, seçimi ve tasarımı -Fermentör çalışmasına etki eden faktörler
8 Sunum/ARA SINAV
9 Katı hal fermentasyon prosesinde tropikal tarım-endüstriyel rezidülerin substrat olarak kullanımı uygulamaları. -Substrat seçimi ve hazırlanması
10 Katı hal fermentasyonuyla endüstriyel enzimlerin üretimi -Lipaz, sellülazlar, hemisellülazlar, amilazlar -Ligninolitik enzimler
11 Katı hal fermentasyonuyla organik asitlerin üretimi
12 Katı hal fermentasyon teknolojisiyle ticari ve endüstriyel önemi olan sekonder metabolitlerin üretimi ve biyoteknolojik uygulamaları
13 -Katı hal fermentasyonuyla mantarların ve tek hücre proteinlerin üretimi -Katı hal fermentasyonuyla çeşitli biyoteknolojik uygulamalar: Pigment, Aromalar ve diğer ürünler
14 Ödev ve Sunumlar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Roussos S., Lonsane B.K., Raimbault M., Viniegra-Gonzalez G. (eds), Advances in Solid State Fermentation, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 2010.
Yardımcı kaynaklar: Pandey A., Soccol C.R., Larroche C. (eds), Current Developments in Solid-State Fermentation, Springer, 2010.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Sunum
2. Soru cevap tekniği
3. Ödev verme

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ODV ÖDEV
2 DKT DERSE KATILIM
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.40 +DKT * 0.10 + YSS * 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.40 +DKT * 0.10 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sunumlarda verilen temel kavramları anlamlı öğrenmesi, kavramların birbirleri ile ilişkilendirmesi, sebep-sonuç ilişkilerini kurulabilmesi ve soru veya problemlere yönelik mevcut bilgilerini kullanarak yorum yapabilmesi ve fikir üretiminin değerlendirilmesi ara sınav, final sınavı,bütünleme sınavı, ödev ve sunumlarla gerçekleştirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
raziye.urek@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 13.30 - 15.30

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders anlatımı 13 3 39
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 13 3 39
Vize sınavına hazırlık 1 35 35
Final sınavına hazırlık 1 40 40
Ödev ve sunum hazırlama 1 35 35
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 192

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1544453
ÖK.2554434
ÖK.3544543
ÖK.4554434
ÖK.5554434