: Yapılarda Nano Mekanik ve Teknoloji

Nanobilim ve Nanomühendislik Doktora
Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans
Nanobilim ve Nanomühendislik Bütünleşik Doktora

Nano teknolojinin malzeme mühendisliği, elektronik mühendisliği, makine mühendisliği, uçak mühendisliği, bio mühendislik, kimya mühendisliği, medikal uygulamalar, çevre mühendisliği, tekstil mühendisliği alanlarında birçok uygulaması vardır. Nano mekaniğin, yapı malzemelerinin mekaniğini aydınlatmak için kullanılması, çevre dostu, düşük maliyetli, çok fonksiyonlu yapı malzemelerinin geliştirilmesi için önemlidir.

Bu derste, nano mekanik teknikleri ile yapı malzemelerinin karakterizasyonu ve özelliklerinin belirlenmesi anlatılacaktır. Yeni yapı malzemelerinin nano teknoloji ile geliştirilmesi işlenecektir.

Öğrenciler, yüksek lisans veya doktora tezleri ile ilişkili bir proje yapıp sınıfta sunacaklardır.

1   Yapı malzemelerini farklı nano karakterizasyon teknikleri ile incelenmesini öğrenmek
2   Çimento harcının nano sertlik boyut etkisini anlamak
3   Karbon nano tüplerin çimentolu kompozitlerde kullanımını öğrenmek
4   Betonda nano malzeme ve cihazların kullanımını tanımlamak
5   Yapılarda nano teknolojide son gelinen noktayı öğrenmek

1 Yapılarda nano teknolojiye giriş. 1.1 Atomik kuvvet potansiyelleri 1.2 Kristal yapı ve latis mekaniği 1.3 Gerilme ve birim şekil değiştirme 1.4 Doğrusal elastik ilişkiler 1.1 Atomik kuvvet potansiyelleri 1.2 Kristal yapı ve latis mekaniği 1.3 Gerilme ve birim şekil değiştirme 1.4 Doğrusal elastik ilişkiler
2 Yapı malzemelerinin karakterizasyonu ve özelliklerinin belirlenmesine genel bakış 2.1. Taramalı prob mikroskobisi, atomik kuvvet mikroskobu, dinamik kuvvet mikroskobu 2.2. Taramalı elektron mikroskobu-EDX, geçirgen elektron mikroskobu 2.3. Taramalı ion alan mikroskobu, infrared ve Raman spektroskopisi, 2.4. X ışını kırınımım, manyetik rezonans 2.4. X- Ray diffraction, magnetic resonance
3 Dönem ödevi tanıtımı ve verilmesi. 3.1. Dönem ödevi tanıtımı. 3.2. Dönem ödevi için potansiyel konular. 3.3. Dönem ödevi verilmesi.
4 Çimento içinde karbon nanotüp ve karbon nanolif üretilmesi 4.1. Kimyasal buhar metodu 4.2. Mikro dalga iletken polimer metodu 4.3. Karbon nanotüp nanolif içeren çimento ile yapılmış harcın özellikleri 4.4. Gelecekte yapılabilecek çalışmalar.
5 Çimento harcına nano sertlik deneyinde boyut etkisi. 5.1. Çimento hamurunun nano yapısı. 5.2. Çimento ve çimento harcına nano sertlik deneyi.
6 Çimentolu malzemelerde karbon nano tüp kullanımı. 6.1. Karbon nano tüplü çimentolu kompozitlerin özellikleri. 6.2. Mekanik ve elektriksel özellikler. 6.3. Piezoresistive etki.
7 Ara sınav 1
8 Betonda nano malzemeler ve cihazlar. 8.1. Betonda nano malzeme ve cihaz kullanımı. 8.2. Silika dumanı ve uçucu kül özellikleri, fonksiyonları ve betonda kullanımı.
9 Nano beton. 9.1. Nano beton katkıları, özellikleri ve beton özelliklerine etkisi.
10 Yüksek dayanımlı nano ince çimento. 10.1. Yüksek dayanımlı nano ince çimento üretimi ve özellikleri. 10.2. Yüksek dayanımlı nano çimentolu beton özellikleri.
11 Yapısal çelik ve metallerde nano teknoloji. Koruyucu nano teknolojik kaplamalar, boyalar. 11.1. Yapısal çelik ve metallerde nano teknolojinin güncel uygulamaları. 11.2. Koruyucu kaplamalar, boyalar, özellikleri ve üretimi.
12 Yapı teknolojisinde aerogel benzeri malzemelerin kullanımı. 12.1. Aerogel benzeri malzemelerin üretimi ve özellikleri. 12.2. Aerogel benzeri malzemelerin yapı sektöründe kullanımı.
13 Asfalt yollarda nano teknoloji. 13.1. Asfalt betonunda nano teknoloji. 13.2. Nano katkılar, özellikleri ve üretimi.
14 Dönem ödevi sunumu.

Ana kaynak: Introduction to Nanotechnology, Eds.: Charles Poole and Frank Owens, Wiley, New Jersey,2003.
Referanslar:
Handbook of Nano-technology, Editor: Bharat Bhushan, Springer, New York, 2004.
Fundamentals of Nanotechnology, G. Hornyak et al., CRC Press, New York, 2009.
Nano Teknoloji ve Nano Malzeme Süreçleri, Eds. Tarık Baykara et al., TÜBİTAK MAM, 2010.

Bu ders sınıfta anlatılarak öğretilecektir. Tüm öğrencilerin derslere, sunumlara ve tartışmalara katılması önemlidir. Derslere ek olarak, her öğrenci bir dönem ödevi hazırlayıp sunacaktır.

1 PRJ PROJE
2 ARS ARASINAV
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU PRJ * 0.30 + ARS * 0.30 + YYS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU PRJ * 0.30 + ARS * 0.30 + BUT * 0.40

Öğrenme çıktıları, yarı yıl sınavı , dönem ödevi sunumu ve final sınavı ile ölçülecektir.

Derse katılım zorunludur.

egemen.teomete@deu.edu.tr