: Lüminesans Moleküller ve Nanomateryaller

Nanobilim ve Nanomühendislik Doktora
Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans
Nanobilim ve Nanomühendislik Bütünleşik Doktora

Dersin amacı öğrencilere madde ışık etkileşmesi, temelleri ve uygulamalarına yönelik bilgi vermek ve bu konudaki bakış açılarını güçlendirmektir. Daha çok madde ışık etkileşmesi çözeltide incelenmiştir. Katı faza immmobilze edilmiş bir molekül elektromagnetik spektrumun bir fraksiyonunu absorbladığı zaman çözelti hali ile tamamen farklı özellikler sergileyebilir.
Bu ders kapsamında absorplama ve emisyon olguları göz önüne alınarak moleküler yapı ile absorblama ve emisyon arasındaki ilişkiler hem çözelti fazı için hem de katı faz için ortaya konur. Işık etkisi ile gerçekleşen elektronik düzenlenmeler molekül içi ve moleküller arası etkileşimler ortaya konur. Katı fazda entegrasyon küreleri ile emisyon tekniği .
Yük ve elektron transferi, emisyon, sönümleme, çarpışm ile deaktivasyon, floresans ve fosforesansın reaksiyon hızları çok basamaklı reaksiyonlar ve zaman çözümlemeli ölçüm modu tartışılır.
Bu etkileşimlerin pratik uygulamlarından foto dinamik terapi, moleküler mantık devreleri, foto başlatılmış polimerizasyon, güneş enerjisinin depolanması vb uygulamalar tartışılır.

1   Molekülde ışık etkisi ile gerçekleşen değişikliklerin anlaşılması
2   Işık etkisi le olan reaksiyonların ve etkileşimlerin mekanizmalarının anlaşılması bunların teknoloji ve günlük yaşamdaki kazanımları
3   Optik anlamdaki kimyasal algılama ile ilgili yaratıcı yaklaşımlar ve analitik düşünme tekniklerini kazandırmak
4   Optik, ışık madde etkileşimi bilgilerini günlük yaşamda ve nano teknolojide kullanmak
5   Genel bilgilerini ışık etkisindeki değişikliklere adapte edebilmek

1 Işık konusuna giriş absorpsiyon, emisyon temel kavramlar moeküler yapı ile absorpsiyon ve emisyonun ilişkisi, elektronik uyarma
2 Yaygın bilinen çöeltilerde ve katı halde uyarılmış türler, fotoiyonlaşma, molekül içi ve moleküller arası enerji transferi
3 Çözelti fazı ve katı fazda ışık etkisindeki molekül davranışlarının karşılaştırılması
4 Toplayıcı kürelerle katı fazda floresans ve forforesans ölçümleri
5 Ligand reseptör etkileşimleri, lantinid esaslı lüminesant dizinimleri
6 Nano bouyutlu malzmelerin ve nanofiberlerin floresansı
7 Şablon spesifik katı hal floresansı
8 Vize sınavı
9 Moleküler cihazlar, moleküler mantık devreleri
10 Moleküler cihazların potansiyel uygulmaları
11 Luminesans özellikli supramoleküller, fulleren-oktaethylporphyrin yapılarına spektroskopik ve teorik bakış
12 Işık etkisinde ince filmler ve yararları
13 Işık etkisinde nanomalzemeler ve yararları
14 Final sınavı ve sunumların değerlendirilmesi

II. KAYNAK KİTAP :
1.Fluorescence Spectroscopy: New Methods and Applications, Springer Verlag,Heidelberg,1993
2. The Fluorescence of Organic Natural Products", Molecular Luminescence Spectroscopy: Methods & Applications (S. G. Schulman, ed.), Wiley & Sons, New York, 1985, vol. 1.
3. Photochemistry (Oxford Chemistry Primers) Carol E. Wayne
ichard P. Wayne ISBN 0-19-855886-4
XII. YARDIMCI DERS KİTABI
Rev. ed. of: Handbook of photochemistry. 2nd ed., rev. and expanded / Steven L. Murov,Ian Carmichael, Gordon L. Hug. c1993..ISBN 0-8247-2377-5
Önerilen makaleler
1.Selective Manipulation of ICT and PET Processes in Styryl-Bodipy Derivatives: Applications in Molecular Logic and Fluorescence Sensing of Metal IonsAuthor(s): Bozdemir O. Altan; Guliyev Ruslan; Buyukcakir Onur; et al.
Source: JOURNAL OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY Volume: 132 Issue: 23 Pages: 8029-8036 DOI: 10.1021/ja1008163 Published: JUN 16 2010.

Sınıfta sunumlar (öğretim üyesi tarfından), interaktif öğrenme, tartışma oturumları, bazı konuların öğrenciler tarafından sunumu

1 SUN 1 SUNUM 1
2 SUN 2 SUNUM 2
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU SUN 1 * 0.20 + SUN 2 * 0.20 + YSS * 0.60
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU SUN 1 * 0.20 + SUN 2 * 0.20 + BUT * 0.60

Dersi alan tüm öğrencilerin sunum ve tartışma oturumlarında bulunmaları beklenmektedir. Bunun yanında bazı secilmiş konulara ilişkin sunumlar öğrenciler tarafından gerçekleştirilecektir.

Prof. Dr. Kadriye Ertekin
kadriye.ertekin@deu.edu.tr