: Nanomalzemelerin Zaman Çözümlemeli Floresans Temelli Analizleri

NNE 5010 Nanomalzemelerin Zaman Çözümlemeli Floresans Temelli Analizleri SEÇMELİ 3 0 0 8

PROF.DR. ÖZLEM ÖTER

Nanobilim ve Nanomühendislik Doktora
Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans
Nanobilim ve Nanomühendislik Bütünleşik Doktora

Zaman çözümlemeli floresans spektroskopisi sensör ve nanosensör uygulamalarında, nanotüpler, nanofiberler, quantum tanecikleri, floresan polimerler, nanofiberler vb. gibi nano malzemelerin sentez aşamalarında, tasarımlarında, karakterizasyon ve tayinlerinde oldukça önemli olan bir floresans tekniğidir. Yöntemin durgun hal floresans tekniğine göre floresans sönümlemesinin türü hakkında bilgi vermesi, boyar madde konsantrasyonundan etkilenmeyerek daha doğru analiz sonuçları vermesi, rezonans enerji transfer mekanizmaları hakkında bilgi vermesi gibi üstünlükleri vardır. Bu ders kapsamında öğrencilerin zaman çözümlemeli floresans tekniklerinin ana prensipleri, milisaniyeden pikosaniyelere kadar floresans ömrü, floresan maddelerin, nanotanecikler, nanofiberler, kuantum tanecikleri, nanosensörler gibi nano malzemelerin karakterizasyonu, sentezi, tasarımları, anlaşılmaları ve tayinleri aşamalarında yöntemin kullanılması, veri ve spektrum analizi üzerinde bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

1   Bu ders kapsamında öğrencilerin zaman çözümlemeli floresans tekniklerinin (TRFS) ana prensiplerini öğrenmeleri amaçlanmaktadır.
2   TRFS tekniğini nano teknoloji ve günlük hayattaki uygulamaları ile ilişkilendirmeleri beklenmektedir.
3   Nano malzemelerin, nano sensörlerin, nanofiberlerin ve kuantum taneciklerinin tasarımlarında yeni ve yaratıcı yaklaşımlar oluşturmaları ve analitik düşünme becerisi geliştirmeleri beklenmektedir.
4   Nano malzemelerin, nano sensörlerin, nanofiberlerin ve kuantum taneciklerinin karakterizasyonunda yeni ve yaratıcı yaklaşımlar oluşturmaları beklenmektedir.
5   TRFS spektrumlarını yorumlayabilir hale gelmeleri beklenmektedir.

1 Zaman çözümlemeli floresansın temel teoerisi ve floresans ömrü
2 . Zaman çözümlemeli ve frekans çözümlemeli, milisaniye-pikosaniye aralığında floresans ömrü ölçüm teknikleri
3 Zamana bağlı tek foton sayma metodu ve tekli/çoklu düşmeler
4 Zamana bağlı tek foton sayma metodunda cihaz bileşenleri (Işık kaynakları, elektronik bileşenler, örneğe göre dedektör sistemleri vb.)
5 Zaman çözümlemeli floresans spektrumlarının yorumlanması ve veri analizleri
6 Nano malzemelerin tayinlerinde ve karakterizasyonunda nanofloresans uygulamaları
7 Nanomalzemelerin analizinde sönümleme temelli zaman çözümlemeli floresans uygulamaları
8 Nanomalzemelerin analizinde enerji transferi temelli zaman çözümlemeli floresans uygulamaları
9 Ara sınav
10 Tek foton sayma metodunun moleküler uygulamaları (Ör: Nanoagregatlardaki düşme, floresan nano taneciklerdeki, nano fiberler ve karbon nanotüplerdeki düşme)
11 Nanokarbon taneciklerinin zaman çözümlemeli polarizasyon anizotropisi ile analizi
12 Çok işlevli nanotaneciklerin zaman çözümlemeli hücre görüntülemede kullanımı
13 Floresans ömrü temelli nanosensör tasarımları ve zaman çözümlemeli floresans spektroskopisinde son gelişmeler ve hücre içi görüntüleme teknikleri
14 Final sınavı

TEXTBOOK : Principles of Fluorescence Spectroscopy, Joseph R. Lakowicz, Kluwer Academic, New York, 1999.

REFERENCE BOOKS : Molecular Fluorescence, Principles and Applications, Wiley-VCH, Weinheim, 2002

Ders sunumlar şeklinde ve interaktif olarak işlenecektir.Seçilen belli konularda öğrenciler sunum hazırlayacaklardır.

1 ODV ÖDEV
2 SUN SUNUM
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.50 + SUN * 0.50

ödev (% 50) + sunum ve sunum raporu (%50)