: Kolloidler ve Yüzey Kimyası

Nanobilim ve Nanomühendislik Doktora
Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans
Nanobilim ve Nanomühendislik Bütünleşik Doktora

Bu dersi alan öğrenciler, temel isimlendirme, kolloit ve arayüzey bilim ve mühendisliğindeki araç ve kavramları, çok fazlı nano sistemleri, küçük ölçekteki sistemlerin termodinamik ve mekaniği, kılcalda yükselme, buhar basıncı gibi konularda yüzey kuvvetleri (yüzey gerilimi) nin etkisini tanımlama, arayüz bölgelerinde etkileşen moleküllerde yapılarında oluşan değişimlerin belirlenmesi, Bunların derişimleri ve yüzey gerilime olan etkilerinin hesaplanması, yüzey aktif malzemelerde miselleşme ve adsorpsiyon gibi birleşme olaylarının açıklanmsı, çekici ve itici anlamında kolloidal tanecikler arasındaki temel etkileşme kuvvetlerinin tanımlanması, bu kuvvetlerin flokülasyon ve topaklanma süreçlerindeki etkileri, yüzey gerilimi, yüzey basıncı, yüzey alanıilişkilerini de kapsayan tanecik boyut analizi, zeta potansiyeli ve viskoziteyi ölçmekte kullanılan laboratuvar araçlarının kullanımının kavratılması amaçlanmaktadır.

1   Kolloit taneciklerle nanotanecikler arasındaki ilişkiyi anlayabilmeliler.
2   Yüzey özellikleri ve etkileşmelerin olduğu bölgelerde (yığın özelliği dışında) kolloid kelimesinin mikron dan mikron altı aralıktaki tanecikleri kapsadığını bilmelidirler.
3   kolloidal ve arayüz özelliklerini tanımlayabilme araçlarını ve temel kavramları, kendi kendini düzenleme ve etkileşmelerle birlikte kısaca kendi kendini düzenleme, yumuşak malzemelerin davranışları, fonksiyonel malzemeler, nanokompozitler, süperhidrofobisite, süper yapışkanlık gibi önemi hergün daha da artan bazı gelişmiş konuları kısaca tanımlayabilmeli ve anlayabilmeliler. bilebilmeliler.
4   Yapışma, tanecik agregasyonu, ıslanma, ağırtılabilirlik, yağ-kazanımı, kayganlık, yüzdürme, çekirdek oluşumu, biyoyüzeyler, kromatografi, boyalar, kompozit malzemeler, köpükler, emülsiyonlar, aeresol ve diğer nano parçacık oluşumları gibi kolloit ve arayüzlerdeki temel olayları anlayabilmeliler
5   Nano ölçekteki taneciklerin kolloit ve arayüzlerinin önemini anlayabilmeliler.

1 Giriş: temel terminoloji, boyut (molekül kütlesi) dağılımının tanımlanması
2 Yüzey gerilimi: kılcalda yükselme, Kelvin, Young ve Laplace denklemleri, değme açısı etkileri
3 Yüzey aktif malzemeler: Miselleşme ve misel yapılarının termodinamiği
4 Çözeltiden adsorpsiyon,: ayrık tek tabakalar, yüzey basıncı ve Langmuir yaklaşımı
5 Elektrokinetik olaylar: elektyrostatik yüzey yüklerinin oluşumu, çift tabaka kuramı, çökelme hızına etkileri
6 Elektrokinetik olaylar ve olgular: akış potansiyeli ve elektroforez
7 van der Waals kuvvetleri ve bununla ilişkili arayüz olayları
8 Arasınav
9 Kolloit kararlılığı: DLVO kuramı, yığışma olgusu
10 Ölçüm teknikleri: ışık saçılma yöntemleri, sedimentasyon (santrifüjleme), elektroforez, yüzey gerilimi ve viskozite ölçümü
11 Kolloit ve arayüz biliminde bazı denel teknikler
12 Sunumlar (Ödev) I
13 Sunumlar (Ödev) II
14 Ödevlerin sunumları ve tartışmalarının değerlendirilmesi

1. John C. Berg, An Introduction to Interfaces and Colloids: The Bridge to Nanoscience, World Scientific, ISBN: 978-981-4293-07-5 (2009).
2. Paul C. Hiemenz, Principles of Colloid and Surface Chemistry, Marcel Dekker, any edition starting with the 2nd edition, 1986.
3. Arthur W. Adamson,Physical Chemistry of Surfaces, 5th edition, Wiley, 1990.
4. Robert J. Hunter, Clarendon, Foundations of Colloid Science, Oxford, Volume 1, 1989.
5. Carel van Oss, Interfacial Forces in Aqueous Media, Marcel Dekker or Taylor & Francis, 1994.

On dört hafta, on üç hafta ders bir arasınav ve bir çalışma programı ile interaktif sunumlar şeklinde yapılacaktır. Tüm eğitim malzemesi önceden sağlanacak ve öğrencilere çıktı ve elektronik ortamda verilecektir. Ders hazırlamada kullanılan kitaplar derste ve üniversite kütüphanesinde bulunabilecektir. İleri bilgi gerektiren eğitim malzemesi üniversite kütüphanesi ile görüşülerek sağlacak ayrıca kablosuz internet erişimli olarak internet olanaklarından da yararlanılacaktır.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 SUN SUNUM
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + YSS * 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + BUT * 0.40

Ders, İnteraktif sunum tekniği, Tartışma, Soru-cevap tekniği; Alan çalışması, Takım/Grup çalışması, Gösteri, Deney, Uygulama Çalışması, Olay Çalışası, Beyin fırtınası çalışmaları yapılacaktır.

Vize(%30) + Ödev (%20) + Sunum (%10) + Final (%40)+ BÜTÜNLEME

Öğrenciler, ders kapsamındaki on üç haftaki ders sunumlarına ve çalışmalara katılmak durumundadırlar. Derslere devam %70 oranında zorunludur., devam, ders ve değerlendirmelerde diğer hususlar Fen Bilimleri Enstitüsü'nden veya http://www.fbe.deu.edu.tr/ internet sitesinden öğrenilebilir.

Prof. Dr. Mehmet Kadir Yurdakoç
Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
Tel: (232) 3018695
E-posta: k.yurdakoc@deu.edu.tr

Çarşamba, 5. ve 6. saatler.

Uygulama 4 2 8
Kitap Okuma 2 5 10