: Nanotoksikoloji

Nanobilim ve Nanomühendislik Doktora
Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans
Nanobilim ve Nanomühendislik Bütünleşik Doktora

Bu ders, nanomalzemelerin etki-yönlendirilmiş fizikokimyasal karakterizasyonu, nanopartiküller için maruz kalma değerlendirme varsayımları, nanopartiküllerin biyodağılımı, biyolojik membranlarla nanopartikül etkileşimleri, nanopartikül transferinin değerlendirilmesi için plasental biyolojik bariyer modelleri, insanlarda tahmin edilen nanopartkül dozu, in vitro toksitite çalışmaları için akciğer surfaktanlarda nanopartiküllerin dispersiyonu, dizel egzoz partikülleri ve ince mineral tozlar, nanopartiküllerin gen-hücre etkileşimleri, nanopartiküllerin proteinlere etkileri, havada uçan nanopartiküllerin akciğer etkilerinin değerlendirilmesinde kritik noktalar, karbon nanotüplerin kardiyolojik etkileri ve riskleri, hemostatik ve trombotik etkiler, nanopartiküllerin potansiyel nörotoksikolojinin anlaşılması, nanopartiküllerin dermatolojik etkileri, gözlerde nanopartiküllerin toksititesi, biyolojik sistemler ve hücreler arası sinyal mekanizmalarında nanopartiküllerin etkileri, çevresel varsayımlar, nanopartiküllerin akuatik organizmalar ve çevre üzerine etkilerini kapsamaktadır.

1   Nanotoksikoloji kavramını açıklayabilmeli
2   Nanomalzemelere maruziyet durumundaki toksikolojik adımları irdeleyebilmeli
3   Nanopartiküllerin organ düzeyindeki toksisitesini açıklayabilmeli,
4   Nanopartiküllerin akuatik organizmalar ile çevre üzerine etkilerini öğrenebilmeli,
5   Nanotoksikoloji konusundaki gelişmeleri takip edip irdeleyebilmeli.

1 Nanotoksikolojiye giriş
2 Nanomalzemelerin etki-yönlendirilmiş fizikokimyasal karakterizasyonu
3 Nanopartiküller için maruz kalma değerlendirme varsayımları, nanopartiküllerin biyodağılımı
4 Biyolojik membranlarla nanopartikül etkileşimleri, nanopartikül transferinin değerlendirilmesi için plasental biyolojik bariyer modelleri, insanlarda tahmin edilen nanopartikül dozu
5 In vitro toksitite çalışmaları için akciğer surfaktanlarda nanopartiküllerin dispersiyonu, dizel egzoz partikülleri ve ince mineral tozlar
6 Nanopartiküllerin gen-hücre etkileşimleri,nanopartiküllerin proteinlere etkileri, havada uçan nanopartiküllerin akciğer etkilerinin değerlendirilmesinde kritik noktalar
7 Karbon nanotüplerin kardiyolojik etkileri ve riskleri, hemostatik ve trombotik etkiler
8 Ara Sınav
9 Nanopartiküllerin potansiyel nörotoksikolojinin anlaşılması
10 Nanopartiküllerin dermatolojik etkileri
11 Gözlerde nanopartiküllerin toksititesi, biyolojik sistemler ve hücreler arası sinyal mekanizmalarında nanopartiküllerin etkileri,
12 Çeveresel varsayımlar
13 Nanopartiküllerin akuatik organizmalar ve çevre üzerine etkileri
14 Ödev sunumu

Hosono, H., Mishima, Y., Takezoe, H., MacKenzie, K.J.D., (eds.), Nanomaterials: From Research to Applications: Elsevier, NewYork, 2006.
Nalwa, H.(ed.),Nanostructured Materials and Nanotechnology: Elsevier, New York, 2001.
D.W.Connel, G.J. Miller, Chemistry and Ecotoxicology of Pollution, JOHN WILEY & SONS (1984)

sunum, soru-cevap tekniği, ödev

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + ODV * 0.40 + YSS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + ODV * 0.40 + BUT * 0.40

8. ve 15. haftalarda ders konularıyla ilgili iki sınav yapılacaktır. Ara sınav notunun % 20si, ödevin %40ı, yarıyıl sonu sınav notunun % 40ı başarı notunu belirleyecektir.

Dönem boyunca derslerin % 70ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir. D.E.Ü. Fen Fakültesi öğretim ve sınav uygulama esasları yönetmeliğini http://web.deu.edu.tr/fen adresinden temin edebilirsiniz.

nalan.tuzmen@deu.edu.tr

Daha sonra ilan edilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7