: Kentsel Planlamada CBS

Yüksek Lisans

DOÇ.DR. MUHAMMED AYDOĞAN

İngilizce Coğrafi Bilgi Sistemleri Doktora
Coğrafi Bilgi Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)
Coğrafi Bilgi Sistemleri Yüksek Lisans (İng)
Coğrafi Bilgi Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans

Bu ders, CBS hakkında bazı temel bilgilere sahip lisansüstü öğrencilere yönelik planlanmıştır.

Bu ders, teknolojinin yararlarını değerlendirmede öğrencilere yardım ederken CBS projelerine odaklanacaktır.

Bu ders kapsamında gerçekleştirilecek olan atölye çalışmalarında problemlerin temeli, öğrenme tabanları ve belirlenen görevdeki her problem ayrı ayrı ele alınacaktır.

Kentsel planlamanın etkileri, veri görselleştirme, kaynak yönetiminin çevresel açıdan değerlendirilmesi gerçekleştirilen atölye çalışmalarında ele alınacaktır.

Belirlenen her görevin tamamlanması, öğrencilere kentsel planlamada CBS uygulamaları ve diğer disiplinler arasındaki ayrımları anlamada farklındalık sağlayacaktır.

Bu ders kapsamında öğrenciler, kentsel planlamada kullanılan CBS uygulamalarının çeşitli yönlerini kapsayan detaylı bir nihai rapor hazırlayacaktır.

Teknoloji Yönetimi (technology management/ management of technology) ve Yenilik (inovasyon) yaklaşımları.
Mesleki alanda teknolojik yeniliklerin ve girişimciliğin önemi konusunda farkındalık yaratmak.

1   CBS ve ilişkili kavramları, yeni teknolojileri, CBS'nin bileşenlerini, Kent planlama ile bilgi sistemlerinin ilişkisi anlayacak.
2   Teknoloji yönetimi kavramlarını tanımlayabilecek; Teknolojinin gelişim yönünü kavrayabilecek; teknoloji yönetimi ile kendi mesleğinde inovasyon sağlayabilecek.
3   Farklı planlama sorunları çözmek için Coğrafi Bilgi Sistemi oluşturma.
4   Grafiksel veri tabanı ile dijital şehir modelleri oluşturma.
5   Tasarımları açıklayan sunumlar ve tematik haritalar hazırlama.

1 CBS, ilgili kavramlar, tanımlar ve teknolojiler. CBS sistemi oluşturmak için asgari koşullar.
2 Planlama sürecinde kullanılan yazılımın tanıtımı. Geomedia (CBS programı). CBS programlarında kullanılan veri yönetimi sistemi ve Basitleştirilmiş Veritabanı Yapılarının açıklanması.
3 Temel haritalama komutları kullanarak ders kapsamındaki projenin başlatılması. Ekran ve sanallaştırma komutlarının öğretilmesi.
4 Planlama sürecinde kullanılan sanal verilerle tematik / analiz haritaları oluşturmak.
5 Grafiksel olan ve grafiksel olmayan veriler aracılığıyla mekansal sorgulama yapma ve tanımlar oluşturma.
6 Bazı veritabanı paket programlarına veri aktarma, özellik silme ve veritabanına fazladan kayıt ekleme ile veritabanı özelliklerini değiştirme.
7 Yeni nesneler oluşturma, çizim, düzenleme, harita pencerelerinde grafiksel veri silme ve yönetme.
8 Kentsel planlama için bir veritabanı tasarımı oluşturma, birleştirme, CBS ile veri paylaşımı ve yönetme.
9 Veri penceresi, harita pencere ve yerleşim yapısı açıklanması. Bir proje yönetme ve bu konuda bir sunum oluşturma.
10 Ödevler
11 Türk planlama sürecini anlama ve bu süreçte CBS'nin yerinin tartışılması.
12 İki boyutlu haritalar ve imar planlarının taranması. CBS aracılığıyla sayısallaştırma.
13 Kentsel alanlarda kadastro bölgeleri yoğunluğu ve alan kümelemelerinin CBSile gerçekleştirilmesi.
14 CBS ile yeni kalkınma planları oluşturma. Kentsel planlama sürecinde CBS etkilerinin tartışılması.

Kaynaklar
Introduction to Arc Info (ESRI)
Introduction to QGIS (https://locatepress.com/book/itq Authors: Professor Scott Madry,
April 2021)
Doç.Dr. Vahap TECİM,"Coğrafi Bilgi Sistemleri: Harita Tabanlı Bilgi Yönetimi", Renk Form Ofset Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara,978-605-60047-0-4,(2008)

Yardımcı Kaynaklar:
Learning Geomedia Professional (Intergraph: 2007).
Geomedia Professional Software. ArcGIS, ArcMAP and ArcScane Software.

Ders bilgisayar laboratuvarında yapılacaktır. CBS ile ilgili kavramlar, tanımlar ve yeni teknolojiler bilgisayar laboratuvarında sanal sunum ile açıklanacaktır.

Kovid19 salgını sürecinde dersler online olarak yapılacak ve bu müddetçe sınav yerine ödev hazırlanması ve teslimi şeklinde değerlendirme yapılacaktır.

1 ODV ÖDEV
2 SUN SUNUM
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.50 + SUN * 0.50

Kovid19 salgını sürecinde dersler online olarak yapıldığı müddetçe sınav yerine ödev uygulaması yapılacaktır.

Ara Sunum: CBS ile ilgili kavramlar ve teknolojiler. Tasarım sürecinin tamamlayıcısı olarak bilgisayar kullanmayı öğrenme. CBS bileşenleri ve ilkeleri.
Ödev: CBS yazılımı kullanma yeteneği. Şehir modelleri oluşturma ve düzenleme.
Final Sunum: CBS ile ilişkili kavramlar hakkında bilgi düzeyinin ölçülmesi. Kentsel alanların tasarımı ve analizi sırasında bilgisayar kullanma yeteneğinin test edilmesi.

Ders bilgisayar laboratuvarında yapılacaktır.

m.aydogan@deu.edu.tr

Cuma 10:30-12:00