: CAD/CBS Entegrasyonu

Yüksek Lisans

PROF.DR. OKAN FISTIKOĞLU

İngilizce Coğrafi Bilgi Sistemleri Doktora
Coğrafi Bilgi Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)
Coğrafi Bilgi Sistemleri Yüksek Lisans (İng)
Coğrafi Bilgi Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans

Kapsamlı bir CBS projesi farklı biçimlerde veri türleri içeren büyük bir veritabanı gerektirdiğinden, CAD / GIS entegrasyonu birçok bilgi türlerini paylaşarak farklı grupları bir araya getirmek için çok önemlidir. Bu dersin amacı CAD kavram ve CAD / GIS Entegrasyonu tekniklerini öğrencilere sağlamaktır. CBS uygulaması için hazır hale getirilmiş veya oluşturulan CAD veri kontrolü mevcut haritaları düzenleme gibi konuları kapsar.

1   Geleneksel çizim teknikleri sorunları
2   CAD ve GIS arasındaki etkileşimin önemi
3   CBS haritalarındaki çizim hatalarını tespit etmek ve ortadan kaldırmak
4   Süreçleri değerlendirmek ve geliştirmek
5   Harita hazırlama ve GIS veri entegrasyonu sorunlarına gerçekçi çözümler bulmak

1 CAD ve GIS arasındaki fark; CAD Veri Transferi ile CBS Veri Toplama Zorlukları,, Sınırlar ve CBS Yazılımı Çizim Araçları yetenekleri bir CBS Bileşen olarak Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) Önemi
2 CAD (, çizgi çeşitleri, Metin stilleri, Hücre / Blok kütüphaneler, gözden geçirilmesi ve temel CAD komutları değerlendirilmesi; prosedürler, çizim dosyaları düzenleme ve yazdırma, Donanım / Yazılım çevre Temel CAD kavramları ve terimleri)
3 Temel CAD Yazılımları (Autodesk S AutoCAD ve Bentley S MicroStation ve Standart Araçlar ve Menüler)
4 Tasarım Dosya Ayarları (Element Özellikleri, Manzara Kontroller, Birimler, Izgara & Snap Modu, Katmanlama)
5 Veri manipülasyonu (İthalat ve İhracat, DXF Biçimi); CAD çizimleri (, Düzenleme sayısallaştırılması, çizme)
6 Arasınav
7 CAD Verimlilik (özelleştirme Menüleri; Oluşturma Kullanıcı Komutları ve Menüler, VB Script ve Makrolar); CAD Yönetimi (CAD Standartları, Çizim Stratejileri; Çizim Güvenlik)
8 Alternatif Çizim Seçenekleri (Gelişmiş otomatik hazırlanması teknikleri, Lisp ve komut; MDL Uygulamaları; Otomatik Haritalama); Çizim için CBS Yazılım Kullanımı
9 Haritalama Genel Kavramlar (Harita Projeksiyonları; Koordinat Sistem Kurulumu; Küresel Koordinat Sistemleri; Koordinat Dönüşümleri Süreci)
10 Elektronik Haritaları (; Ekran sayısallaştırılması olarak, Vektör ve Raster formları, Vektör için Raster dönüştürme; zemin Taranan görüntüleri ve / veya referans dosyalar üzerinde Çizim veya yeniden çizilmesi Geometrik yapılar) oluşturma
11 Referans Dosyalarını Kullanma / Resim Dosyaları (referans dosyalarının seçenekleri; değiştirme seviyesi alfabesi ve güncelleştirme sıra, vektör verilerin doğruluğunu kontrol etmek için karşılık gelen dijital ortofotolar veya diğer görüntüleri karşı vektör haritalama İnceleme)
12 Grafik Veri ve Haritası (; Otomatik hat temizleme / MGE Linework İşleme Visual Harita Denetimi)
13 CBS Uygulama; entegre Mekansal Veri (Veritabanı Bağlantısı, Veritabanı Bağlantı)
14 Topoloji Katmanları (Nokta, doğru ve poligon);; Mekansal işlemleri gerçekleştirme ve Harita Topoloji (Tampon, bindirme, kavşak, bölge üretimi ve komşuluk) analizi Harita Topoloji (özellikler arasındaki mekansal ilişkilerin kodlaması). Tematik Haritalar, Coğrafi Bilgi ve Haritaların yaygınlaştırılması; Web Harita

- Principles of Engineering Graphics, 2nd. Ed., Giesecke et all, Prentice Hall, 1994.

- Users Manuals of the primary CAD and GIS software (MicroStation, AutoCAD, MapInfo, ArcView, MGE, GeoMedia and MSGeoGraphics).

- Power point sunumları

Power point sunumlar, referans belgeleri, ödev, ara sınav ve final sınavları.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV *0.25 +YSS *0.50