: CBS ile Risk Değerlendirmesi

GIS 5026 CBS ile Risk Değerlendirmesi SEÇMELİ 2 0 0 7

DOÇ.DR. ÇİĞDEM TARHAN

İngilizce Coğrafi Bilgi Sistemleri Doktora
Coğrafi Bilgi Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)
Coğrafi Bilgi Sistemleri Yüksek Lisans (İng)
Coğrafi Bilgi Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans

Bu dersin temel amacı riskin ne anlama geldiği, uygulamalardaki kararları hangi yolla etkilediği, geniş bir uygulama alanına sahip olan risk yönetiminde kullanılan teknikler ve araçlar hakkında geniş bir bakış açısı sağlamaktır.

1   Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler, tehlikelerin, güvenlik açıklarının ve riskin mekansal ve niceliksel yönlerinin anlayacaktır.
2   Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler, risk faktörlerinin haritasının çizebilecektir.
3   Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrencilerin mekansal veri analizini ve entegrasyonunu gerçekleştirmesi mümkün olacaktır.
4   Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, çeşitli afetler için zarar tahmini yapabilecektir.
5   Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler, karar vermede çok kriterli analizi uygulayabilecektir.
6   Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrencilerin afet risklerinin azaltılmasına yönelik çeşitli projelerde maliyet-fayda analizi gerçekleştirmesi mümkün olacaktır.

1 CBS'de risk değerlendirmeye giriş
2 Tehlike, Güvenlik Açığı ve Risk (HVR mekansal özellikleri, mekansal veri kaynakları ve referans sistemleri) Bostrom A., French, S. and Gottlieb, S. 2010. Risk Assessment, Modeling and Decision Support, Springer
3 HVR değerlendirilmesi ve CBS ve RSuygulamaları Bostrom A., French, S. and Gottlieb, S. 2010. Risk Assessment, Modeling and Decision Support, Springer
4 Çoklu Tehlike Risk Değerlendirmesi (risk unsurları, sınıflandırılması) Bostrom A., French, S. and Gottlieb, S. 2010. Risk Assessment, Modeling and Decision Support, Springer
5 Çoklu afet risk değerlendirmesi için Mekansal Analiz, sel / deprem / heyelan için HVR değerlendirme Bostrom A., French, S. and Gottlieb, S. 2010. Risk Assessment, Modeling and Decision Support, Springer
6 Zarar tahmini (Zarar tahmini, risk eğrileri ve yıllık kayıp tahmini) Bostrom A., French, S. and Gottlieb, S. 2010. Risk Assessment, Modeling and Decision Support, Springer
7 Zarar tahmini (Çoklu tehlikeler için zarar tahmini) Bostrom A., French, S. and Gottlieb, S. 2010. Risk Assessment, Modeling and Decision Support, Springer
8 Ara Sınav
9 Mekansal Çoklu Kriterleri Değerlendirme (mekansal çoklu kriterleri değerlendirme kavramı, mekansal çoklu kriterlerin değerlendirilmesinde ağırlık atama) Belton, V., Stewart, T.J. 2003. Multiple Criteria Decision Analysis: An Integrated Approach, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht.
10 Mekansal Çoklu Kriterleri Değerlendirme (Karar verme için kılavuz) Belton, V., Stewart, T.J. 2003. Multiple Criteria Decision Analysis: An Integrated Approach, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht.
11 Maliyet-Fayda Analizi( Finanasal ve ekonomik durumlar)/Afet riskini azaltma tedbirleri için maliyet-fayda analizi Bateman, I.J., Lovett, A.A. and Brainard, J.S. 2003. Applied Environmental Economics-A GIS Approach to Cost-Benefit Analysis, Cambridge University Press
12 Proje değerlendirme
13 Proje değerlendirme
14 Proje değerlendirme

Her hafta ders materyalinin ilgili bölümlerini okuma, derse devam ve sınıftaki tartışmalara katılma gerekliliği bulunmaktadır.

1 PRJ PROJE
2 ARS ARASINAV
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU PRJ * 0.30 + ARS * 0.30 + YYS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU PRJ * 0.30 + ARS * 0.30 + BUT * 0.40

Sunum - % 30
Ara Sınav - % 30
Final - & 40

Öğrenci sorumlulukları
Her hafta ders materyalinin ilgili bölümlerini okuma, derse katılım ve sınıf içi tartışmalara katılma.
Sunumlarda veya sınavlarda meydana gelen herhangi bir etik dışı davranış üniversitede belirlenmiş olan ilkeler kapsamında ele alınacaktır. Lisansüstü etik ilkeler için: www.fbe.deu.edu.tr

Yrd. Doç. Dr. Çiğdem TARHAN
cigdem.tarhan@deu.edu.tr