: CBS ile Çevresel ve Kültürel Araştırmalar

GIS 5018 CBS ile Çevresel ve Kültürel Araştırmalar SEÇMELİ 2 0 0 7

DOÇ.DR. MUHAMMED AYDOĞAN

İngilizce Coğrafi Bilgi Sistemleri Doktora
Coğrafi Bilgi Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)
Coğrafi Bilgi Sistemleri Yüksek Lisans (İng)
Coğrafi Bilgi Sistemleri Tezsiz Yüksek Lisans

Bu dersin amacı:

CBS aracılığı ile tarihi kent dokularının envanterinin nasıl oluşturulacağının öğretilmesidir. Yine CBS aracılığı ile doğal varlıkların ve çevre envanterinin nasıl oluşturulacağı da uygulamalı bir şekilde gösterilecektir.

CBS ve ilgili kavramları, yeni teknolojileri, tarihi çevre koruma şehir planlama ve bilgi sistemleri arasındaki ilişkiyi anlayacaktır.

Teknoloji yönetimi ve inovasyon yaklaşımlarının mesleki alanda sağlayacağı yenilikler ve girişimciliğin önemi konusunda farkındalık yaratmak.

Mekansal organizasyonlarda tarihi kent dokularının etkisi, çevresel ve kültürel envanterin şehir planlanmasında kullanılması da ayrıca tartışılacaktır.

1   CBS aracılığı ile tarihi kent dokularının envanterinin nasıl oluşturulacağınının öğretilmesi
2   CBS aracılığı ile doğal varlıkların ve çevre envanterinin nasıl oluşturulacağınının öğretilmesi
3   Çevresel ve kültürel envanterin şehir planlanmasında kullanılması
4   Teknoloji yönetimi, yenilikçilik, CBS bileşenleri; Tarihi çevre koruma ve bilgi sistemleri arasındaki ilişkinin anlaşılması.

1 Tarihi ve kültürel çevre kavramları.
2 Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Envanter oluşturmada kullanılması.
3 Faklı CBS yazılımlarının kapasitelerinin değerlendirilmesi.
4 Tarihi ve kültürel çevre envanterinin CBS yazılımları ile oluşturulması. Evresel ve kültürel envanterin kavramlaştırılması ve ilgili uygulamalar. Sosyal ve ekonomik faktörler, kentsel değerler.
5 Tarihi ve kültürel çevre envanteri oluşturmaya ilişkin bir CBS projesinin geliştirilmesi.
6 Tarihi ve kültürel çevre envanteri oluşturmaya ilişkin bir CBS projesi için mekansal veritabanı oluşturulması.
7 Tarihi ve kültürel çevre envanteri için oluşturulan mekansal veritabanının CBS aracılığıyla yorumlanması - sorgulanması - analiz edilmesi.
8 Oluşturulan projeye ilişkin sunumların hazırlanması Kültürel yapının modeli. Semboller, normlar, temel kabuller.
9 Arasınav
10 Doğal yapılya ilişkin, çevresel unsurların kavramsal olarak değerlendirilmesi, ne şekilde kayıt altına alınabileceklerine ilişkin sorgulama.
11 Doğal yapılya ilişkin, çevresel unsurların envanterinin oluşturulmasına ilişkin bir CBS projesi için mekansal veritabanı oluşturulması.
12 Doğal yapılya ilişkin, çevresel unsurların envanteri için oluşturulan mekansal veritabanının CBS aracılığıyla yorumlanması - sorgulanması - analiz edilmesi.
13 Oluşturulan projeye ilişkin sunumların hazırlanması
14 Final Sınav

Ana kaynak:
Introduction to Arc Info (ESRI)
Introduction to QGIS (https://locatepress.com/book/itq Authors: Professor Scott Madry, April 2021)

Yardımcı kaynaklar:
Learning Geomedia Professional (Intergraph: 2007).
Geomedia Professional Software. ArcGIS, ArcMAP and ArcScane Software.

Ders bilgisayar laboratuarında ArcGIS ve QGIS yazılımı ile anlatılacaktır.

GIS ile ilgili kavramlar ve yeni teknolojilere ilişkin bilgiler görsel sunumlar ile aktarılacaktır.

Canlı olarak derse katılamayan öğrencilerimiz için SAKAİ sistemi üzerinden online dersler açılacaktır.

1 ODV ÖDEV
2 SUN SUNUM
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.50 + SUN * 0.50

Ara Sınav ile: Bilgi Sistemleriyle ilgili kavram ver teknolojilerin tanıma, CBS'nin bileşenleri ve temel ilkelerini tanımlayabilme becerileri ölçülmekte ve değerlendirilmektedir.

Final Ödev ile: Yazılımı tanıma, girdileri sağlama, kullanma ve çıktı alma becerileri ölçülmektedir.

Sunum sırasında kavramlara hâkimiyet tekrar değerlendirilmekte ve laboratuarda yapılan uygulama ile: yazılım kullanma becerileri ölçülmekte ve değerlendirilmektedir.

Dersin tamamı bilgisayar laboratuarında yapılacaktır.
CBS ile ilgili kuramsal konular, kavramlar, tanımlar ve ilgili yeni teknolojiler; bilgisayarda yapılan uygulama sırasında kısa paketler halinde görsel materyalle aktarılacaktır.

m.aydogan@deu.edu.tr,

Cuma 9:00 - 10:30