: Sismik Kaynak Teorisi

DJJ 6004 Sismik Kaynak Teorisi SEÇMELİ 2 0 0 7

Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Yüksek Lisans
Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Doktora

Jeofizik biliminin en tanınmış konularından olan sismolojide veya sismik prospeksiyonda enerji kaynağının özelliklerinin bilinmesi son derece önemlidir. Özellikle, var oluşlarıyla büyük can ve mal kaybına sebep olan depremlerde, deprem kaynağının parametrelerinin belirlenmesi deprem mekanizmasının öğrenilmesi bakımından son derece önemlidir. Aynı zamanda, sismik prospeksiyonda kullanılan enerji kaynaklarının özelliklerinin bilinmesi de uygulamalı jeofizikte çok önemli bir yer tutar.

1   doğal enerji kaynağı olan deprem ocakları ve mekanizmaları hakkında teorik uygulamalı bilgiler verilir
2   deniz sismik araştırmalarında kullanılan enerji kaynakları hakkında bilgiler verilir.
3   Elastodinamik dalga denklemi ve izotropik oramda çözümü, Green s fonksiyonu, direktivite fonksiyonu,
4   nokta kaynaklar ve ışınım örnekleri, yürüyen kaynaklar, kaynak mekanizma çözümleri,
5   transduserler ve diğer akustik enerji kaynaklarının mukayesesi anlatılmaktadır.

1 Sismik kaynaklar ve Dalga denkleminin çözümü. Sismik kaynaklar üzerine temel bilgiler.
2 İzotropik ortamlardaki dalga yayınımı. Elasto-dinamik dalga denkleminin çıkartılışı. Greens fonksiyonunun çıkartılışı ve uygulamaları.
3 Sismik kaynağın büyüklüğü ve hacmi. Bir sismik kaynak olarak depremlerin büyüklükleri.
4 Sismik enerji nedir Enerji-Büyüklük ilişkisi. Sismik kaynak hacmi hakkında bazı modeller.
5 Kaynak mekanizmaları ve ışınım örnekleri. Işınım örnekleri ve kaynak mekanizma çözümü.
6 Tek ve çift kuvvetli nokta kaynaklar. S dalgaları ve bunların polarlanma açıları, yüzey dalga uygulamaları. Kaynak mekanizma verileri ve plaka tektoniği ile ilişkileri.
7 I. ARA SINAV.
8 Yürüyen kaynaklar. Telesismik olaylar ve yırtılmaların dalga olarak yayınımı.
9 Faz oranları ve direktivite fonksiyonu. Sonlu boyutlu kaynaktan yayılan cisim dalgaları. Sismik moment, kaynak zaman fonksiyonu.
10 Akustik kaynaklar. Akustik dalga denkleminin çözümü ve yayınımı.
11 Akustik enerji kaynakları üzerine temel bilgiler. Akustik enerji kaynaklarındaki önemli özellikler. Akustik kaynaklara ait düzeltme faktörleri ve çözüm teknikleri.
12 Akustik kaynak çeşitleri üzerine bilgiler. Transduserli kaynaklar, Pinger, Uniboom, Boomer, Sparker sistemleri. Dinamit ve patlayıcılar, Flexotir, Maxipulse sistemleri.
13 Aquapulse (sleeve exploder), Vaporchoc (steam gun) sistemleri. Flexichoc, Hava tabancası (airgun), su tabancası (watergun) sistemleri
14 II. ARA SINAV.

1) Earthquake Mechanics by K. Kasahara, Cambridge University Press, Cambridge, 1981.
2) Quantitative Seismology by K.Aki & P.G.Richards, W.H.Freeman Company, San Francisco, 1980.
3) Erdbeben by G. Schneider, Ferdinand Enke Verlag, Stuttgart, 1975.
4) Synthetic Seismic Pulses from Propagating Faults by H. Berckhemer & K.H. Jacob, Berichte des Instituts für Meteorologie und Geophysik, No: 7, Frankfurt am Main, 1965.
5) Investigation of Dynamical Process in Earthquake Foci by Analyzing the Pulse Shape of Body Waves by H. Berckhemer and K.H. Jacob, Berichte des Instituts für Meteorologie und Geophysik, No: 13, Frankfurt am Main, 1968.
6) Frequenzabhaengigkeit von Q seismischer Raumwellen im Erdmantel by A. Ulug, Berichte des Instituts für Meteorologie und Geophysik, No: 49, Im Eigenverlag des Instituts, Frankfurt am Main, 1983.

sunum
ödev