: Taşıt Dinamiği

Konstrüksiyon ve İmalat Doktora
Konstrüksiyon ve İmalat Yüksek Lisans
Konstrüksiyon ve İmalat Bütünleşik Doktora

Bir yol taşıtının güvenli bir sürüş karakteristiğine ve yapısal tasarıma sahip olabilmesi için farklı yol ve sürüş durumlarında taşıta etkiyecek kuvvetlerin belirlenmesi gerekir. Bu ders kapsamında, ilk olarak taşıt dinamiği ve matematiksel modelleme kavramları tanıtılmaktadır. Daha sonra, farklı serbestlik derecelerine sahip taşıt modelleri hakkında bilgi verilmektedir. Ardından, lastik tekerleklerin genel teorisi, tutunma, sürüş dirençleri, sürüş sınırları, güç iletim sistemleri dinamiği, fren dinamiği, süspansiyon sistemleri dinamiği ve yönlendirme sistemleri dinamiği ele alınmaktadır. Son olarak, taşıtın yol düzlemindeki dinamik davranışı, tek izli taşıt modeli yardımıyla incelenmektedir.

1   Bir taşıt sistemini, taşıt dinamiği problemi olarak modelleyebilme ve formüle edebilme.
2   Bir taşıt dinamiği probleminin çözülebilmesi için en uygun dinamik modeli seçebilme.
3   Bir manevra sırasında taşıta etkiyen kuvvetleri belirleyebilme.
4   Güç iletim ve fren sistemlerine ait dinamik parametreleri belirleyebilme ve analiz edebilme.
5   Bir yol taşıtının viraj davranışına etkiyen faktörleri belirleyebilme, analiz ve optimize edebilme.

1 Taşıt dinamiğine giriş
2 Fiziksel ve matematiksel modelleme, taşıt dinamiği modellerinin sınıflandırılması
3 Boyuna taşıt dinamiği, aks yükleri
4 Tekerlek-yol tutunması, boyuna kayma ve diyagonal hareket, tekerlek hareket denklemleri
5 Lastik tekerlek modelleri
6 Sayısal uygulamalar - I
7 Ara sınav
8 Güç iletim ve frenleme sitemleri dinamiği
9 Süspansiyon dinamiği
10 Yalpa merkezi ve yalpa dinamiği
11 Yönlendirme dinamiği
12 Düzlemsel taşıt dinamiği
13 Proje sunumları
14 Sayısal uygulamalar - II

1. Jazar RN. (2008). Vehicle Dynamics; Theory and Application. New York: Springer Science+Business Media, LLC.
2. Gillespie TD. (1992). Fundamentals of Vehicle Dynamics. Warrendale, PA: Society of Automotive Engineers, Inc.
3. Ellis JR. (1994). Vehicle Handling Dynamics. London: Mechanical Engineering Publications Limited.
4. Ellis JR. (1969). Vehicle Dynamics. London: Business Books Limited
5. Reimpell J, Stoll H, Betzler JW. (2002) The Automotive Chassis: Engineering Principles. Warrendale, PA: Butterworth-Heinemann.
6. Kuralay NS. (2008). Motorlu Taşıtlar; Temel ve Tasarım Esasları, Yapı Elemanları, Cilt 1; Tahrik ve Sürüş Sistemleri. İzmir: TMMOB Makina Mühendisleri Odası. Yayın No: MMO/2008/484.
7. Kuralay NS. (2008). Motorlu Taşıtlar; Temel ve Tasarım Esasları, Yapı Elemanları, Cilt 2; Fren ve Direksiyon Sistemleri. İzmir: TMMOB Makina Mühendisleri Odası. Yayın No: MMO/2008/485.

Taşıt dinamiğinin teorik esaslarını içeren dersler, öğrencilere sunum yardımıyla aktarılmaktadır. Ayrıca sınavlardan bir hafta önceki derslerde sayısal problem çözümü yapılmaktadır.

1 ARS ARASINAV
2 PRJ PROJE
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS + PRJ/2 * 0.50 + YSN * 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS + PRJ/2 * 0.50 + BUT * 0.50

Ders kapsamında açıklanan taşıt dinamiği teorik esasları, bir ara sınav, bir proje ve bir final sınavı ile değerlendirilir.

Öğrencilerin derslere aktif olarak katılmaları beklenmektedir.

E-posta: murat.topac@deu.edu.tr
Telefon: +90 (0232) 301 92 48