: Tarihi Yapıların Yapısal ve Sismik Analizi

Yapı Bütünleşik Doktora
Yapı Yüksek Lisans
Yapı Doktora

Tarihi yapılar, kültürel mirasımızın değerli bir parçasıdır. Tarihi yapıların korunarak geleceğe taşınabilmesi için yapısal davranışlarının bilinip, var olan hasarların nedenlerinin tespit edilip, en uygun restorasyon güçlendirme tekniğinin seçilmesi gerekir. Bu dersin amacı tarihi yapıların yapısal analizini öğrenmektir. Yapısal analiz için bilgi toplanması, farklı yapısal analiz metodları, ölü yük, sismik yükler ve diğer yüklemeler altında tarihi yapıların analizi öğrenilecektir. Güçlendirme teknikleri anlatılacaktır.

1   Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, İnşaat Mühendisliği ve ilgili alanlarda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme.
2   Veri toplama, yorumlama, uygulama ve değerlendirebilme.
3   Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözebilme.
4   Edinilen bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilme.
5   Karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme.

1 Giriş, derste kurallar, tarihi yapıların önemi, kaynaklar, dönem ödevi şartları, tarihi yapı taşıyıcı elemanları
2 Yerinde deneyler: Tahribatsız deneyler: Yüzey sıcaklığı ve neminin ölçümü, ultrases deneyi, sertlik ölçümü, termografi, radar; Az tahribatlı deneyler: yerinde gerilme (flat jack), yerinde kayma, endoskopi, numune alma, Laboratuar deneyleri: mekanik ve fiziksel deneyler
3 Tarihi yapıların sağlığının uzun dönem izlenmesi: çatlak açılımı, oturma, sismik izleme, nem, sıcaklık
4 Tarihi Urla Kamanlı Caminin Yapısal Analizi: bir TUBITAK projesi sunumu, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik: Yığma Yapılar
5 Modelleme teknikleri 1: Grafik yöntem, Basit duvar modeli, Çapraz çubuk modeli
6 Modelleme teknikleri 2: Eşdeğer çerçeve modeli, genelleştirilmiş matris formülasyonu
7 Tarihi yığma yapının sonlu elemanlar ile mikro modellenmesi
8 Tarihi yığma yapının sonlu elemanlar ile makro modellenmesi: homojenleştirme
9 Ara sınav
10 Tarihi yapıların sonlu elemanlar ile ölü yük, ivme spektrumu analizi, analiz sonuçları yorumlaması
11 Tarihi yapıların sonlu elemanlar ile zaman tanım alanı analizi, oturma analizi, analiz sonuçları yorumlaması
12 Tarihi yapıları güçlendirme teknikleri-1: Temeller, duvarlar, sütun-kolon, ayaklar, bağlantılar, döşemeler
13 Tarihi yapıları güçlendirme teknikleri-2: Kemer, tonoz, kubbe, ahşap çatı, minare, kule, bacalar, payandalar
14 Dönem ödevi öğrenci sunumları

Ana kaynak:
Aktaş , E., Teomete, E., Tarihi Yığma Yapıların Yapısal Davranışlarının İncelenmesinde İzlenecek Esasların Belirlenmesi, Örnek Çalışma: Urla Kamanlı Cami TUBITAK Projesi Final Raporu, No: 102I065, 2004.
Lorenco, P.B., Computational Strategies for Masonry Structures PhD Thesis, Delft University, 1996.
Heyman J., The Masonry Arch, Ellis Horwood Series in Civil Engineering, New York, 1982.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Tarihi Yapılar için Deprem Risklerinin Yönetimi Kılavuzu 2017.
Eurocode 6, Design of masonry structures
West H. H. Fundemantals of Structural Analyses, John Wiley Sons, New York. 1993
Karadogan F., Pala S., Yüksel E., Durgun Y. Yapısal Çözümleme. Birsen Yayın Evi. 2011.

Dersler+Dönem ödevi ve sunumu+ara sınav çalışması+final sınavı çalışması

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV