: Çubuk Sistemlerde Stabilite ve Titreşim Problemleri

Yapı Bütünleşik Doktora
Yapı Yüksek Lisans
Yapı Doktora

Ders kapsamında, matematiksel modellerin oluşturulması esnasında basit kiriş teorilerinin yanı sıra; eğilme tesirleriyle birlikte kesme tesirlerinin de dikkate alındığı teoriler incelenecek ve bu teorilerin statik ve dinamik stabilite, titreşim problemlerine etkisine yönelik temel olacak bilgiler verilecektir. Ayrıca ders kapsamında, stabilite ve titreşim problemlerinin analiz yöntemleri ve analiz sonuçlarının yorumlanmasına yönelik literatür çalışmaları sunularak, öğrencilerin teorik bilgi kazanmaları sağlanacaktır.

1   Sürekli parametreli sistemlerin üst düzey statik ve dinamik analizi hakkında bilgi vermek.
2   Kiriş teorileri arasındaki farkı göstererek karşılaştırmak.
3   Literatürdeki güncel çalışmalara ait modelleri yeniden kurmak ve analiz etmek.
4   Farklı kiriş teorilerini, bugüne kadar uygulanmayan fiziksel modellere uygulamak ve analiz etmek.
5   Yeni fiziksel modellerin analizinden elde edilecek sonuçları sorgulamak ve birbiriyle ilişkilendirmek.

1 Giriş: Eğilme teorisi ve Euler-Bernoulli kolonu, birinci ödevin verilmesi
2 Çok açıklıklı ve değişken en kesitli Euler-Bernoulli kolonu, birinci ödevin toplanması
3 Kesme tesiri (Birinci mertebeden kesme deformasyon teorisi), ikinci ödevin verilmesi
4 Yüksek mertebeden kesme deformasyon teorileri, ikinci ödevin toplanması
5 Euler-Bernoulli kolonu ile yüksek mertebeden kesme deformasyonuna maruz kolon arasındaki ilişkiler, üçüncü ödevin verilmesi
6 Elastik zemine oturan kirişlerin burkulması, üçüncü ödevin toplanması
7 1. Arasınav
8 Dinamik stabilite
9 Eksenel basınç kuvvetine maruz Timoshenko kolonunun serbest titreşim analizi, dördüncü ödevin verilmesi
10 Eksenel basınç kuvvetine ve yüksek mertebeden kesme deformasyonuna maruz kolonun serbest titreşim analizi, dördüncü ödevin toplanması
11 Eksenel dinamik dış yüke maruz Euler-Bernoulli kolonunun zorlanmış titreşimi, beşinci ödevin verilmesi
12 Eksenel dinamik dış yüke maruz Timoshenko kolonunun zorlanmış titreşimi, beşinci ödevin toplanması
13 Eksenel dinamik dış yüke ve yüksek mertebeden kesme deformasyonuna maruz kolonun zorlanmış titreşimi

Ana kaynak:
1.) Timoshenko, S.P., Gere, J.M., Theory of Elastic Stability, McGraw-Hill, New York, 1961.
2.) Bazant, Z.P., Cedolin, L., Stability of Structures: Elastic, Inelastic, Fracture, and Damage Theories, Oxford University Pres, New York, 1991.
3.) Wang, C.M., Reddy, J.N., Lee, K.H., Shear Deformable Beams and Plates: Relationships with Classical Solutions, Elsevier Science, New York, 2000.
Yardımcı kaynaklar:
1.) Tuma, J.J., Cheng, F.Y., Schaum's Outline of Theory and Problems of Dynamic Structural Analysis, Schaum's Outline Series, McGram-Hill, United States ıf America, 1983.
2.) Weaver, W., Jr., Timoshenko, S.P., Young, D.H., Vibration Problems in Engineering, John Wiley, New York, 1990.
3.) Chopra, A.K., Dynamics of Structures: Theory and Applications to Earthquake Engineering, Prentice Hall, Inc., Upper Saddle River, New Jersey, 1995
4.) Paz, M., Structural Dynamics: Theory and Computation, Chapman & Hall, United States of America, 1997.

10 uncu haftada ders konularıyla ilgili bir ara sınav yapılacaktır. Dersin uygulamalar bölümünde ise iki ödev hazırlanacaktır. Bu ödevler analiz şeklinde olup, detaylı sunumlar şeklinde teslim edilecektir.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + ODV * 0.20 +YSS * 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 +ODV * 0.20 + BUT * 0.50

ÖÇ 1-5: Tüm öğrenme çıktıları ara sınav ve finalde sorulan sorular ile değerlendirilmektedir.
ÖÇ 3-5: Öğrenciler tarafından teslim edilecek ödev raporları ile değerlendirilmektedir.

Derse devam son derece önemlidir. Teslim edilen ödevlerdeki performansın sürekliliği öğretim üyesi tarafından özenle takip edilmektedir.

Doç.Dr. Yusuf YEŞİLCE: yusuf.yesilce@deu.edu.tr

Cuma günleri, Saat 09:25-12:00 arası.

Uygulama 0 0 0

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11