: Elastisite Teorisi

Yapı Bütünleşik Doktora
Yapı Yüksek Lisans
Yapı Doktora

Bu dersin amacı, mekanik ve ısıl yüklemeler altındaki lineer elastik malzemelerin analizlerini öğrencilere tanıtmaktır. Birincil amaç, mühendislik uygulamaları ve
tasarımda önemli olan özel problemlerin çözümlerinin bir derlemesi ile birlikte temel elastisite teorisi bilgisini öğrencilere sağlamaktır. Ayrıca bu derste sunulan konular,
plaklar ve kabuklar teorisi, elastik stabilite, kompozit malzemeler ve kırılma mekaniği gibi diğer katı mekaniği derslerinin takibine temel oluşturacaktır.

1   Bir elastisite problemini tanımlayabilme
2   Düzlem gerilme, düzlem şekil değiştirme, denge denklemleri, sınır şartları, uygunluk denklemleri ve gerilme fonksiyonu gibi elastisitenin temel kavramlarını belirleyebilmek / açıklayabilmek
3   Farklı çözüm stratejilerinin avantajlarını ve dezavantajlarını karşılaştırabilmek
4   Bir elastisite probleminin çözümü için en ıyı çözüm yöntemini seçebilmek
5   Bir çözümün sonuçlarını tartışabilmek ve elemanter seviyedeki çözümlerle karşılaştırabilmek

1 Giriş: Giriş, Gerilme, Gerilme bileşenleri, Şekil değiştirme bileşenleri, Hooke kanunu
2 Düzlem Gerilme ve Düzlem Şekil Değiştirme: Düzlem gerilme, Düzlem şekil değiştirme, Bir noktadaki gerilme, Bir noktadaki şekil değiştirme, Diferansiyel denge denklemleri, Sınır şartları, Uygunluk denklemleri, Gerilme fonksiyonu
3 Kartezyen Koordinatlarda İki Boyutlu Problemler: Polinom yöntemi ile çözüm, Uç etkisi. Saint-Venant prensibi, Deplasmanların belirlenmesi (1. ödev verilecektir)
4 Kartezyen Koordinatlarda İki Boyutlu Problemler: Üniform yük altında bir kirişin eğilmesi, Sürekli yüklenen kirişlerin diğer durumları, Ucundan yüklenen bir konsol kirişin eğilmesi (1. ödev teslimi)
5 Polar Koordinatlarda İki Boyutlu Problemler: Polar koordinatlarda genel denklemler, Bir eksen etrafında simetrik gerilme dağılımı, Eğri eksenli çubukların eğilmesi, Polar koordinatlarda şekil değiştirme bileşenleri (2. ödev verilecektir)
6 Polar Koordinatlarda İki Boyutlu Problemler: Simetrik gerilme dağılımı için şekil değiştirmeler, Dönen diskler, Ucundan bir kuvvet etki eden eğri eksenli bir çubuğun eğilmesi, Plaklarda gerilme dağılımı üzerine dairesel delik etkisi (2. ödev teslimi)
7 Polar Koordinatlarda İki Boyutlu Problemler: Düz bir sınırın bir noktasında toplanmış kuvvet, Düz bir sınırdaki herhangi bir düşey yükleme, Dairesel bir diskteki gerilmeler, Diğer durumlar
8 1. Ara Sınav
9 Çubukların eğilmesi: Ankastre bir kirişin eğilmesi, gerilme fonksiyonu, dairesel kesit, eliptik kesit, dikdörtgen kesit.
10 Burulma: Düz çubukların burulması, Eliptik kesit alanı, Zar benzeşimi, Dikdörtgen biçiminde sınırlı kesit alanına sahip bir çubuğun burulması (3. ödev verilecektir)
11 Burulma: Dairesel olmayan çubukların burulması, Burulma problemlerinin enerji metotları ile çözümü, İçi boş millerin burulması, İnce cidarlı tüplerin burulması (3. ödev teslimi)
12 Üç Boyutlu Gerilme ve Şekil Değiştirme Analizi: Giriş, Asal gerilmeler, Asal gerilmelerin belirlenmesi, Gerilme sabitleri, Maksimum kayma gerilmesinin belirlenmesi, Bir noktadaki şekil değiştirme, Asal şekil değiştirme eksenleri, Dönme (4. ödev verilecektir)
13 Üç Boyutlu Elastisitenin Temel Problemleri: Üniform gerilme, Prizmatik bir çubuğun kendi ağırlığı ile uzaması, Sabit kesitli dairesel millerin burulması.
14 Üç boyutlu elastisitenin temel problemleri: Prizmatik çubukların eğilmesi, plakaların eğilmesi. (4. ödev teslimi)

1. S.P. Timoshenko, J.N. Goodier, Theory of Elasticity. McGraw-Hill, 3rd Edition, Singapore, 1984.
2. M.H. Sadd, Elasticity: Theory, Applications, and Numerics, Elsevier Academic Press, 2005.
3. A.C. Ugural, S. K. Fenster, Advanced Strength and Applied Elasticity, Prentice Hall, 2003.

Ders anlatımı (Teorik)

1 ODV ÖDEV