: Enerji Geotekniği

Geoteknik Yüksek Lisans
Geoteknik Bütünleşik Doktora
Geoteknik Doktora

Bu dersin amacı, öğrencilere enerji yapıları ile ilgili geoteknik uygulamaların tasarım ve analizlerini, mevcut ve ortaya çıkan enerji projelerinden bazılarıyla ilgili geoteknik tasarım kavramlarını, stres, deformasyon, ısı dahil zeminlerin yapısal davranışlarını öğretmektir. Bunlara ilave olarak kütle transferi ve bu bilginin pratik mühendislik problemlerinde uygulanmasına da değinilecektir.

1   ÖÇ1. Gerilme, deformasyon, ısı ve kütle transferi dahil olmak üzere toprakların yapıcı davranışlarını kavramak.
2   ÖÇ2. Termal değişikliklere bağlı olarak toprak ile ilgili sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak.
3   ÖÇ3. Enerji geoyapılarının temellerini tasarlayabilmek ve analiz edebilmek.
4   ÖÇ4. Enerji geoyapılarının temellerinin tasarımı ve analizi hakkında yeterli bilgiye sahip olmak.

1 Gerilme, deformasyon, ısı ve kütle transferi dahil olmak üzere zeminlerin yapısal davranışı ve bu bilginin pratik mühendislik problemlerinde uygulanması.
2 Gerilme, deformasyon, ısı ve kütle transferi dahil olmak üzere zeminlerin yapısal davranışı ve bu bilginin pratik mühendislik problemlerinde uygulanması.
3 Zeminlerin mühendislik davranışı üzerindeki termal değişikliklerin etkileri: Geçirgenlik, Kayma mukavemeti
4 Zeminlerin mühendislik davranışına termal değişikliklerin etkisi: Zeminlerin hacimsel deformasyonu
5 Enerji geoyapılarına giriş.
6 Mevcut ve ortaya çıkan enerji projelerinden bazılarıyla ilgili geoteknik tasarım kavramları
7 1. ara sınav
8 Jeotermal tesis temelleri ve jeolojik depolama tesislerinin tasarlanması
9 Jeotermal tesis temelleri ve jeolojik depolama tesislerinin tasarlanması
10 Diğer enerji yapılarının geoteknik sorunları, petrol ve gaz platformları için açık deniz temellerinin tasarımı ve analizini içermektedir.
11 Diğer enerji yapılarının geoteknik sorunları, petrol ve gaz platformları için açık deniz temellerinin tasarımı ve analizini içermektedir.
12 Yüksek sıcaklık, basınç ve hidrolojik koşullara maruz karbon işleme- depolama tesisleri
13 2. ara sınav
14 Enerji sürdürülebilirliği ile ilgili geoteknik uygulamaların tasarımı ve analizi
15 Enerji sürdürülebilirliği ile ilgili geoteknik uygulamaların tasarımı ve analizi

1. Thomas Nagel, Norbert Böttcher, Uwe-Jens Görke, Olaf Kolditz. Computational Geotechnics: Storage of Energy Carriers (Springer Briefs in Energy) 1st ed. 2017 Edition, Springer.

2. Alessio Ferrari, Lyesse Laloui. Energy Geotechnics: SEG-2018 (Springer Series in Geomechanics and Geoengineering) 1st ed. 2019 Edition, Springer.

Dersler sınıfta yapılacaktır (3 saat). Ders sunumlar şeklinde olacaktır. Öğrenciler, derse gelmeden önce bu notların çıktılarını almalıdırlar. Daha sonra önemli kısımları da içeren notlar derste sunulacaktır. Aynı zamanda öğrenciler, dersi dinlerken sunum üzerinde boş bırakılan yerleri de dolduracaklardır.

1 ARS 1 ARASINAV 1
2 ARS 2 ARASINAV 2
3 ODV ÖDEV
4 YSS YIL SONU SINAVI
5 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS 1 + ARS 2/2 * 0.30 +ODV * 0.20 + YSS * 0.50
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS 1 +ARS 2/2 * 0.30 +ODV * 0.20 + BUT * 0.50

ÖÇ1, 2, 4: Arasınav ve final sınavları ile ölçülecektir.
ÖÇ3 : Ödevler ve final sunumuyla ölçülecektir.

Profesör Doktor Yeliz Yükselen Aksoy
yeliz.yukselen@deu.edu.tr