: Zemin Özelliklerinin Ölçülmesi

Geoteknik Yüksek Lisans
Geoteknik Bütünleşik Doktora
Geoteknik Doktora

Dersin amacı, öğrencilerin temel zemin özellikleri ve ölçüm metodlarını öğrenmesini sağlamaktır.

1   Zemin indeks özelliklerine bağlı olarak zemin bileşenlerini kategorize edebilme
2   Permabilite, sıkışabilirlik, ve kayma dayanımı deneyleriyle zemin özelliklerini ölçebilme
3   Laboratuvar deneylerinden zemin davranışını yorumlayabilme,
4   Teknik raporlarda laboratuar deney sonuçlarını tartışabilme,
5   Arazi deneylerini tanıtabilme.

1 Zemin minerolojisiinin anlatımı. Zeminlerin su içeriği, porozite ve boşluk oranının belirlenmesi.
2 Zeminlerin bileşimi ve mühendislik özellikleri (İnce ve iri daneli zeminlerin mühendislik özellikleri, Atterberg Limitleri, Aktiviteleri). Zeminlerin dane boyutu dağılımıın belirlenmesi (elek+hidrometre analizi) Killi zeminlerin kıvam limitlerinin belirlenmesi. 1. Ödevin verilmesi.
3 Sıkıştırma deneyi (Standart ve Modifiye Proktor Deneyi) Sıkıştırmanın zemin yapısına etkisi. Sıkıştırmanın mühendislik davranışına etkisi. Üç farklı sıkıştırma enerjisi için sıkıştırma eğrisinin belirlenmesi. Sıkıştırılmış zeminlerin hacimsel büzülmesinin belirlenmesi. 1. Ödevin toplanması, 2. Ödevin verilmesi.
4 Hidrolik iletkenlik (permeabilite katsayısı) Daneli zeminler için sabit seviye ve killi zeminler için düşen seviye permeabilite deneyleri (Rijit duvarlı permeametre). 2. Ödevin toplanması.
5 Rijit duvarlı ve esnek duvarlı permeametre kullanılarak Hidrolik iletkenlik deneylerinin yapılması. Killi zeminlerde esnek duvarlı permeametre ile düşen seviye hidrolik iletkenlik deneyi. 3. Ödevin verilmesi.
6 Konsolidasyon (Ödometre) deneyi, Farkli plastisite özellikleri taşıyan zeminlerde tek eksenli consolidasyon deneyinin gerçekleştirilmesi. 3. ödevin toplanması
7 Konsolidasyon deney sonuçlarını değerlendirme metodları. Süren bir deneyde boşaltma ve geri yükleme (ikinci hafta). 4. Ödevin verilmesi.
8 Arasınav
9 Geoteknik mühendisliğinde dayanım analizi, Zeminlerin kayma dayanımı. Kumlu ve killi zeminlerin dayanım parametrelerinin kesme kutusu deney aleti kullanılarak belirlenmesi. 4. ödevin toplanması
10 Mohr-Coulomb göçme hipotezi, Killi zeminlerde serbest basınç deneyinin yapılması.
11 Doygun kum ve çakılların kayma dayanımları Doygun kil ve siltlerin kayma dayanımları. 5. ödevin verilmesi.
12 Standart Penetrasyon Deneyi (SPT) (Test prosedürü, deney sonuçlarının düzeltilmesi) Arazi Veyn Deneyi
13 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) (Deney prosedürleri, gerilme düzeltmesi, SPT ile korelasyonları) Presiyometre Deneyi. 5. ödevin toplanması.
14 Diğer Arazi Deneyleri (Dilatometre Deneyi, Becker Penetrasyon Deneyi)

Bowles, J.E., (1992) Engineering Properties of Soils and Their Measurement, 480 pp.
Bardet J-P., (1997), Experimental Soil Mechanics, 583 pp.
Yardımcı kaynaklar: Ders notları ve destekleyici dökümanlar (standardtlar, makaleler vd.) öğrencilere her hafta ders öncesi gönderilecektir.

Dersler hem sınıfta (2 saat) hem de Zemin Mekaniği Laboratuarında yapılacaktır (2 saat). Dersin sınıf kısmı sunum şeklinde olacaktır. Sonrasında, öğrenciler laboratuara gidecek ve öğrendikleri deneyleri yapacaklardır. Derslerden önce destekleyici dokümanlar öğrencilere gönderilecektir.

1 ODV ÖDEV
2 ARS ARASINAV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.30 + ARS * 0.30 + YSS * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.30 + ARS * 0.30 + BUT * 0.40

Assignement laboratuara katılımı ve rapor yazmayı kapsar.

ÖÇ1, 2, 3: Arasınav ve final sınavlarıyla ölçülecektir.
ÖÇ3, 4, 5: Laboratuar çalışmalarıyla ve sunumla ölçülecektir.

Sınıfa ve laboratuar çalışmalarına katılım not sırasında göz önüne alınacaktır. Laboratuar raporları zamanında teslim edilmelidir.

Yrd.Doç.Dr. A. Hakan ÖREN : ali.oren@deu.edu.tr
Yrd.Doç.Dr. Okan ÖNAL : okan.onal@deu.edu.tr