: Yapım Sistemleri Araştırma ve Tasarımı - II

DOÇ.DR. NESLİHAN GÜZEL

Yapı Bilgisi Doktora
Yapı Bilgisi Yüksek Lisans

Bu ders, ARC 5003 Yapım Sistemleri Araştırma ve Tasarımı I dersinin devamıdır. ARC 5003 Yapım Sistemleri Araştırma ve Tasarımı I dersinde yapılan çağdaş yapım sistemlerine yönelik bireysel araştırmanın, bu derste bir proje haline getirilmesi söz konusudur. ARC 5052 Yapım Sistemleri Araştırma ve Tasarımı II dersinin amacı, öğrencinin ARC 5003 Yapım Sistemi Araştırma ve Tasarımı I dersinde rasyonel, etkin, çağdaş taşıyıcı sistem ve yapım sistemi seçimi üzerine kazandığı bilgiler ışığında, çağdaş yapı malzemesi ve elemanlarını da tanıyarak, uygulamaya dönük, detaylı projelendirme yeteneğini geliştirmektir.

1   Teknolojik gelişmelerin mimarlığa etkilerini tanıma
2   Teknolojik gelişmelerin bina tasarım ve yapımına yansımaları ve önemli etkilerini inceleme
3   Binalarda strüktür-malzeme-teknoloji ilişkisinin analizini yapabilme
4   Yapım endüstrisindeki teknolojik gelişmeleri izleme ve binaları analiz etme becerisine sahip olma
5   Bina taşıyıcı sistemlerini çözümleme ve tasarlama
6   Çağdaş yapı teknolojilerini kullanarak uygulama projesi hazırlama ve planlama
7   Yapı uygulama projesinin sistem detaylarını tasarlama

1 Dersin işleyişi ve proje konusu ile ilgili bilgi verilmesi. Dersin amacı, uygulama yöntemi üzerine açıklamaların yapılması. Proje konusu ile ilgili açıklamanın yapılması. ARC 5003 Yapım Sistemi Araştırma ve Tasarımı I dersinin araştırma dosyasının düzeltilmiş olarak öğrenciye geri verilmesi. Bireysel proje için çalışma yapılması.
2 Araştırma konusunun irdeleme sonuçlarının, uygun tasarlama kriterlerinin görüşülmesi. Grup araştırma ödevi ile ilgili sunum yapılması. Grup araştırma ödevi için çalışma yapılması ve sunum hazırlanması.
3 Araştırma konusunun irdeleme sonuçlarının, uygun tasarlama kriterlerinin görüşülmesi. Bireysel proje konusunun belirlenmesi. Arazi çalışması ile ilgili sunum yapılması. Bireysel proje için çalışma yapılması. Arazi çalışması yapılması.
4 Araştırma konusunun irdeleme sonuçlarının, uygun tasarlama kriterlerinin görüşülmesi. Bireysel projeler ile ilgili sunum yapılması. Bireysel proje için çalışma yapılması. Sunum hazırlanması.
5 Araştırma konusu ile ilgili 1/50 ölçekli proje tasarımı ve görüşmelerin yapılması. Bireysel projeler ile ilgili sunum yapılması. Bireysel proje için çalışma yapılması. Sunum hazırlanması.
6 Araştırma konusu ile ilgili 1/50 ölçekli proje tasarımı ve görüşmelerin yapılması. Bireysel projeler ile ilgili sunum yapılması. Bireysel proje için çalışma yapılması. Sunum hazırlanması.
7 Araştırma konusu ile ilgili 1/50 ölçekli proje tasarımı ve görüşmelerin yapılması. Bireysel projeler ile ilgili sunum yapılması. Bireysel proje için çalışma yapılması. Sunum hazırlanması.
8 Araştırma konusu ile ilgili 1/50 ölçekli proje tasarımı ve görüşmelerin yapılması. Bireysel projeler ile ilgili sunum yapılması. Bireysel proje için çalışma yapılması. Sunum hazırlanması.
9 Araştırma konusu ile ilgili 1/50 ölçekli proje tasarımı ve görüşmelerin yapılması. Bireysel projeler ile ilgili sunum yapılması. Bireysel proje için çalışma yapılması. Sunum hazırlanması.
10 Araştırma konusu ile ilgili 1/20, 1/5 ölçekli detay çizimlerinin yapılması. Bireysel projeler ile ilgili sunum yapılması. Bireysel proje için çalışma yapılması. Sunum hazırlanması.
11 Araştırma konusu ile ilgili 1/20, 1/5 ölçekli detay çizimlerinin yapılması. Bireysel projeler ile ilgili sunum yapılması. Bireysel proje için çalışma yapılması. Sunum hazırlanması.
12 Araştırma konusu ile ilgili 1/20, 1/5 ölçekli detay çizimlerinin yapılması. Bireysel projeler ile ilgili sunum yapılması. Bireysel proje için çalışma yapılması. Sunum hazırlanması.
13 1/50,1/20, 1/5 ölçekli proje kontrolü. Bireysel projeler ile ilgili sunum yapılması. Bireysel proje için çalışma yapılması. Sunum hazırlanması.
14 Projelerin kontrol edilmesi. Bireysel projeler ile ilgili sunum yapılması. Projenin teslimi

- Engel, E., (1967), Trag Systeme/ Structure Systems, Deutsche Verlags, Anstalt. GmbH, Stuttgart.
- Türkçü, Ç., (2010), Çağdaş Taşıyıcı Sistemler, Birsen Yayınevi, İstanbul.
- Türkçü, Ç., (1980), Çekmeye Çalışan Taşıyıcı Sistemler, DEÜ. Müh.-Mim.Fak. Yayını, İzmir.
-Türkçü,Ç.,(2009), Yapım, Birsen Yayınevi, İstanbul.
- Araştırma konuları ile ilgili güncel literatür (Kitaplar, dergiler vb.)

Bu ders, konu anlatımı ile birlikte bireysel araştırma, sunum ve tartışma formatında işlemektedir. Öğrencilerin tasarım ve uygulama projeleri sınıfta incelenmektedir.

1 PRJ PROJE
2 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU PRJ * 1

PROJENİN TESLİMİ % 100 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5, ÖÇ6, ÖÇ7)

Bu ders grup ve bireysel araştırma, örnek tasarımların sınıfta gösterilmesi ve sınıf içersinde grup tartışmalarına dayanmaktadır. Programın 3. Haftasından itibaren her öğrencinin kendi araştırma konusuna yönelik, çağdaş taşıyıcı ve yapım sistemlerini içeren bir proje konusu ele alınmaktadır. Bu projenin tasarımı ve uygulamaya dönük detaylı çizimleri derste incelenmektedir. Bütün öğrencilerin haftalık tartışma oturumlarında sınıfta bulunmaları ve bireysel projeleri ile ilgili yaptıkları çalışmayı sunmaları gerekmektedir. Programın son haftasında projelerin teslimi gerçekleşir.

Prof. Dr. Yeşim K. AKTUĞLU- yesim.aktuglu@deu.edu.tr
Doç. Dr. Neslihan GÜZEL- neslihan.guzel@deu.edu.tr