: Mimarlıkta Sürdürülebilirlik Araçları

DOÇ.DR. AYÇA TOKUÇ

Yapı Bilgisi Doktora
Yapı Bilgisi Yüksek Lisans

Bu dersin amacı karar verme araç ve yöntemlerinin olasılık, sınırlılık ve etkileşimlerini anlaşılması sayesinde mimaride sürdürülebilir tasarım ilkelerinin anlaşılması ve uygulanmasıdır.

1   Sürdürülebilir tasarımın ne olduğu ve yapı tasarımı ile nasıl ilişki kurduğunu farkına varabilmek.
2   Bir projenin stratejik sürdürülebilirlik hedeflerine ekonomik ve çevresel etkilerini tartışabilmek.
3   Mimari projelerin sürdürülebilirliğine katkıda bulunan anahtar alanları çeşitli araç ve yöntemler ile değerlendirebilmek.
4   Teori, araç ve metodolojik yaklaşımların seçim ve kullanımının bütünleşik tasarım süreci üzerindeki dolaylı etkileri hakkında anlayış gösterebilmek.
5   Kullanılagelen ve daha test edilmemiş gelişmekte olan yaklaşımların sınır ve fırsatlarını tartışabilmek.

1 Tanışma. Dersin işlenme yönteminin aktarımı. Yapılarda sürdürülebilirliğin kuramsal çerçevesi Gelecek dersle ilgili okuma verilecektir
2 Sürdürülebilir tasarım ilkeleri. Yeşil mahalleler Gelecek dersle ilgili okuma verilecektir Araştırma projesi çalışma konusunun belirlenmesi.
3 Dünyanın farklı bölgelerinde yapıda sürdürülebilirlik göstergeleri Gelecek dersle ilgili okuma verilecektir
4 Yerleşim yeri seçimi ve yönetimi Gelecek dersle ilgili okuma verilecektir
5 Kütle yönetimi I- Hesaplamalı Mimari Araştırma makalesinin geliştirilmesi Gelecek dersle ilgili okuma verilecektir Literatür araştırması (ilgili çalışmalar)
6 Kütle yönetimi II- Yapı Kabuğu Gelecek dersle ilgili okuma verilecektir
7 Kütle yönetimi III- Bütünleşik tasarım Gelecek dersle ilgili okuma verilecektir
8 Mekansal tasarım araçları Gelecek dersle ilgili okuma verilecektir
9 Malzeme yönetimi- Yaşam döngüsü analizi Gelecek dersle ilgili okuma verilecektir İlk bulguların aktarılması
10 Malzeme yönetimi- Doğa tabanlı malzemeler Gelecek dersle ilgili okuma verilecektir Yöntem kısmının teslimi
11 Kaynak yönetimi I- Yenilenebilir enerji kaynakları Gelecek dersle ilgili okuma verilecektir
12 Kaynak yönetimi II- Atık ve su yönetimi
13 Örnek projelerin incelenmesi Araştırma makalesinin geliştirilmesi Bulgular, Tartışma ve Sonuç kısımlarının teslimi
14 Araştırma ödevi sunumu ve tartışması Araştırma makalesinin geliştirilmesi Özet, Avahtar kelimeler ve Giriş kısımlarının teslimi

Ana kaynak:
Yeang, K., 2010, Dictionary of Ecodesign: An Illustrated Reference, Routledge, 312.

Yardımcı kaynaklar:
Kibert, C., 2012, Sustainable Construction: Green Building Design and Delivery, John Wiley & Sons, 560.
Ljubomir J., 2012, Designing Zero Carbon Buildings: Using Dynamic Simulation Methods, Routledge, 336.
Brown, G.Z., 2000, Sun, Wind, Light: Architectural Design Strategies, John Wiley & Sons, 400.
Gissen, D., 2003, Big and Green: Toward SustainableArchitecture in the 21st Century, Princeton Architectural Press, 192.

Ders, öğretim üyesi tarafından verilen teorik ders anlatımların yanı sıra, öğrencilerin bireysel araştırma ve sunumlarının irdeleneceği genel tartışmalar üzerinden gerçekleştirilecektir. Öğrenciler, seçtikleri araştırma konusu hakkında bir proje ve projeyi detaylandıran bir araştırma ödevi hazırlayacak ve sunacaklardır. Öğrencilerin dersteki tartışmalara aktif katılımı önemlidir.

1 SUN 1 SUNUM 1
2 SUN 2 SUNUM 2
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU SUN 1 * 0.20 + SUN 2 * 0.20 + YSS * 0.60
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU SUN 1 * 0.20 + SUN 2 * 0.20 + BUT * 0.60

Öğrencilerden, dersin işlenmesi sürecinde verilen okumaları yapmaları ve bu konuda sunumlar hazırlamaları beklenmektedir.
Ayrıca öğrencilerin derste belirlenen bir konu dahilinde çalışmaları, bu çalışmaları bir sunum ve (final sınavı olarak) araştırma raporu formatlarında sunmaları beklenmektedir.

Sunum1ı: ÖK1, ÖK2, ÖK4
Sunum2: ÖK1, ÖK2, ÖK3, ÖK4, ÖK5
Final (Araştırma Makalesi Teslimi): ÖK1, ÖK2, ÖK3, ÖK4, ÖK5

Öğrenci sunumları ve araştırma ödevi, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, problemi ele alışı ve özgünlüğü, tasarımın niteliği ve sunum formatı gibi kriterler üzerinden değerlendirilecektir.
Öğrencinin devamlılığına, ders içinde veya dışında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için sağladığı katkıya bağlı olarak sunuma ve final ödevine %20ye kadar puan eklenebilir.

1. Öğrencilerin konulara ve ilgili kaynaklara hazırlanmış olarak derslere katılmaları beklenmektedir.
2. Geç teslimler, farklı değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
3. Her türlü kopya ya da intihal girişimi fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
4. Öğretim üyesi kısa sınavlar/ödevler yapma hakkını saklı tutar. Bu sınavlardan alınacak notlar konularına bağlı olarak ödev/sunum ve derse katılım notlarını etkileyecektir.

ayca.tokuc@deu.edu.tr

Pazartesi 7-8