: Yapı Akustiği

DOÇ.DR. ÖZGÜL YILMAZ KARAMAN

Yapı Bilgisi Doktora
Yapı Bilgisi Yüksek Lisans

Kentlerde her geçen gün artan gürültü düzeyine karşın, gürültü ile savaşım çalışmalarında ortaya çıkan yetersizlikler ise gürültü açısından konforlu mekanlar oluşturabilmek için yapı kabuğunda alınacak önlemleri daha da önemli hale getirmektedir. Bu bağlamda öğrenciye, ses, gürültü ve gürültü kontrolü kavramlarının açıklanmasının ardından farklı amaçlı yapılar için gerekli konfor standartlarının belirlenerek bu ihtiyaçlara cevap verecek yapı kabuğu ve yapı elemanı tasarım ilkelerinin aktarılması ve ders kapsamında yapılacak uygulama ile de bilgilerin pekiştirilmesi amaçlanmıştır.

1   Ses, gürültü, gürültü kirliliği kavramlarını tanımlama
2   Gürültünün etkilerini tanıma
3   İşitsel konfor koşullarının sağlanması için gereken parametre ve yönetmelikleri tanıma
4   İşlevine bağlı olarak açık ve kapalı mekanlarda gereksinim duyulan gürültü kontrolü önlemlerini belirleyebilme
5   Mimari tasarım ve malzeme seçiminin mekanların işitsel koşulları üzerindeki etkilerini belirleyebilme
6   Güncel örnekleri Mimari tasarım özelliklerinin ses yalıtımına etkisi bakımından yorumlama

1 Derse giriş, amaç ve kapsamın ortaya konması, dersin işleyişine ilişkin bilgilerin aktarılması, Mimari Akustik Kavramı
2 Ses ve İşitsel Algılama, Sesle İlgili Büyüklükler ve Tanımlar Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
3 Gürültü, Gürültü Kirliliği ve Gürültü Kaynakları, Gürültü Kontrolü Tanımları Öğrencilere Araştırma Ödevi ile ilgili bilgilendirme yapılacaktır.
4 Yapılarda Gürültü Denetiminde Temel İlkeler / Gürültü Denetimine Yönelik Ulusal ve Uluslararası Yönetmelik ve Standartlar Öğrencilere okumaları için makaleler verilecektir.
5 Sesin Fiziksel Özellikleri, Yapı Elemanlarından Ses İletimi, Hava ve Strüktür Doğuşlu Sesler
6 Ses Yalıtımı ve Değerlendirilmesi, Değerlendirme Birimleri, Ses Yalıtımı Hesaplama İlkeleri, Ulusal ve Uluslararası ses yalıtım ölçütleri ve standartları
7 Araştırma Ödevi Teslimi Öğrencilere bireysel çalışma konularının seçilmesi ile ilgili bilgilerin verilmesi/ konuların tartışılması
8 Yapılarda Farklı Ses Etkilerine Karşı İstenen Akustik Konforu Sağlayacak Mekan ve Yapı Elemanı Tasarım İlkeleri: Yapı Dışı Gürültü Kaynakları ve Denetiminde Temel İlkeler Öğrencilere uygulama konularının seçilmesi ile ilgili bilgiler bu hafta verilecektir.
9 Yapı İçi Gürültü Kaynakları ve Denetiminde Temel İlkeler, İstenen Ses Geçirimsizlik Değerini Sağlayacak Yapı Elemanı Örnekleri
10 Öğrenciler Tarafından Seçilen Çalışma Konularının (Yapıların) Sunulması
11 Bireysel çalışma - Gürültü kontrolü açısından yapı türüne uygun ölçütlerin saptanması
12 Bireysel çalışma - Belirlenen ölçütlere uygun olarak yapı elemanlarının tasarlanması ve ses yalıtım performanslarının hesaplanması
13 Bireysel çalışma - Belirlenen ölçütlere uygun olarak yapı elemanlarının tasarlanması ve ses yalıtım performanslarının hesaplanması
14 Çalışmaların Sunulması

Appleton, I. (1996). Building for the Performing Arts a Design and Development Guide. Great Britain: Butterworth Architecture.
Bradley, J. (2002). Acoustical Design of Rooms for Speech. Construction Technology Update . Canada.
Bradley, J. (1986). Predictors of Speech Intelligibility in Rooms. Journal of the Acoustical Society of America , 80 (3), 837-845.
Long, M. (2006). Architectural Acoustics. U.S.A.: Elsevier Academic Press
Lord & Templeton, P&D.(1996). Detailing For Acoustics. (3rd ed.).U.K: E&FN Spon
Mehta, M., Johnson, J., & Rocafort, J. (1999). Architecural Acoustics Principles and Design. U.S.A.: Prentice-Hall, Inc.
Moore, J. (1988). Design for Good Acoustics and Noise Control. Hong Kong: Macmillan Education Ltd.
Olin, H.B., Schmidt, J.L., Lewis, W.H., (1995). Construction, Principles, Materials and Methods. U.S.A : Van Nostrand Reinhold

Ders teorik ders anlatımı, bireysel araştırma ve uygulama çalışmaları ile tartışma biçiminde işlenecektir.

1 RAP RAPOR
2 SUN SUNUM
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU RAP * 0.25 + SUN * 0.25 + YSS * 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU RAP * 0.25 + SUN * 0.25 + BUT * 0.50

Öğrenciler 7. haftada bir araştırma ödevi teslimi yapacaklardır ve yıl içi notunu %25 oranında etkileyecektir. Öğrencilerin dönem içerisinde yaptıkları bireysel çalışmaların sunumundan aldıkları not da yıl içi notunu %25 oranında etkileyecektir. Öğrenciler yarıyıl sonu sınav notlarını dönem içerisindeki bireysel çalışmalarının aldıkları kritikler doğrultursunda yeniden düzenlendikten sonra yazılı olarak tesliminden alacaklardır ve bu not sonucu %50 oranında etkileyecektir.
(%25 araştırma ödevi teslimi % 25 bireysel çalışmanın sunumu, % 50 bireysel çalışmanın teslimi)

Araştırma Ödevi Teslimi % 25 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3)
Bireysel Çalışmanın Sunumu % 25 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5, ÖÇ6 )
Bireysel Çalışmanın Teslimi % 50 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5, ÖÇ6 )